Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024

Αρχαία Ελλάδα

alexandros.jpg
Ενα βήμα πριν από την ολοκλήρωση του μεγάλου σχεδίου που θα αναδείξει το Γυμνάσιο όπου πήγαινε ο Μέγας Αλέξανδρος βρίσκονται οι αρχαιολόγοι: μετά το βασιλικό ανάκτορο στις Αιγές, το επόμενο μεγάλο σχέδιο της αρχαιολόγου Αγγελικής Κοτταρίδη είναι «το Γυμνάσιο της Μίεζας, όπου δίδαξε ο Αριστοτέλης και μαθήτευσαν ο Αλέξανδρος και η γενιά των Μακεδόνων που δημιούργησαν την ελληνιστική οικουμένη», όπως έγραψε χαρακτηριστικά η ίδια στον λογαριασμό της στο Facebook. Τα ευρήματα που έχουν έρθει στο φως τα τελευταία χρόνια δείχνουν, σύμφωνα με την αρχαιολόγο, ότι το περίφημο Γυμνάσιο βρίσκεται στη Μίεζα και όχι στο Νυμφαίο, όπως θεωρούνταν μέχρι σήμερα, καθώς δεν θα μπορούσε εξαιτίας του μικρού του μεγέθους να καλύψει τις ανάγκες ενός τόσο περίοπτου χώρου, ανάλογου της αίγλης του Μεγάλου Αλεξάνδρου, γιου του Φιλίππου.

MEGALI-ELLADA-3.jpg

Σικελία, το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου με σπουδαία και πλούσια ιστορία, όσο και γνωστή για πολλούς λόγους, πέρα από την ομορφιά της. Ένα νησί στο οποίοι οι Έλληνες που το εποίκισαν μεγαλούργησαν ήδη από το 700 π.Χ. δημιουργώντας μια νέα Ελλάδα, με όλα τα στοιχεία του κλασικού τους πολιτισμού. Οι σημερινοί Σικελοί δεν το έχουν ξεχάσει -ή μάλλον, το ξαναθυμούνται και στρέφονται στις ρίζες τους για να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον… Ακολουθεί το τρίτο και τελευταίο μέρος του μεγάλου οδοιπορικού του Newsbomb.gr στη Μεγάλη Ελλάδα.

monomaxos-1.jpg

Το Newsbomb.gr πραγματοποίησε ένα μεγάλο οδοιπορικό στην Κάτω Ιταλία και τη Σικελία, στις περιοχές που κάποτε προσδιορίζοντας ως Μεγάλη Ελλάδα, καθώς όλες οι πόλεις ιδρύθηκαν και αποικήθηκαν από Έλληνες ήδη από τον 8ο αιώνα π.Χ. Ωστόσο, οι σημερινοί κάτοικοι αναβιώνουν αυτές τις μνήμες, επιλέγοντας τη διαμόρφωση της ταυτότητάς τους για τον 21ο αιώνα, με βάση ακριβώς αυτή την κληρονομιά. Ακολουθεί το δεύτερο μέρος του οδοιπορικού μας.

knossos.jpg

Μία σπουδαία δωρεά βρίσκεται σε εξέλιξη για τον δήμο Ηρακλείου καθώς σε δύο οικόπεδα στην Κνωσό έχουν βρεθεί εξαιρετικά σημαντικές αρχαιότητες με ευρήματα από το θρησκευτικό κέντρο της Κνωσού και ανασκαφέα την πρώην Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου κ. Αθανασία Κάντα.

IndianaJones_28_06.jpg

Ήταν το 1900, όταν οι δύτες κάπου ανοιχτά των Αντικυθήρων, εντόπισαν ένα αρχαίο ναυάγιο. Με τα πενιχρά μέσα της εποχής, και με σκληρές απώλειες -ένας νεκρός δύτης και δύο μόνιμα παράλυτοι- κατάφεραν να ανασύρουν πολλά σπουδαία αρχαία αντικείμενα, ένα εκ των οποίων, ωστόσο, το μικρότερο και χωρισμένο σε διάφορα θραύσματα, να αποτελεί ένα πραγματικό θαύμα, την αξία του οποίου εκείνη την εποχή δεν μπορούσαν καν να υποθέσουν…

book-ancient-technology-18.jpg

Η τεχνολογία αποτελεί εν πολλοίς το αποτέλεσμα της εξέλιξης της ανθρώπινης διανόησης, που οδηγεί στην αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των κοινωνιών και, τελικά, στην αλλαγή του κόσμου και στη βελτίωση των κοινωνιών και της καθημερινότητας των πολιτών. Το αρχαίο ελληνικό πνεύμα δεν θα μπορούσε να μην έχει συμβάλλει και σε αυτό, όχι μόνο εξελίσσοντας τις επιστήμες και το ευ ζην της ανθρωπότητας, άρα και της εξέλιξης της, οδηγώντας και σε διάφορες τεχνολογικές καινοτομίες, οι οποίες συνέβαλλαν τα μέγιστα για τους επόμενους αιώνες, μέχρι τουλάχιστον και τη βιομηχανική επανάσταση…

NB_paganismos.jpg

Ύμνοι στον Δία, σπονδές στην Αθηνά, προσφορές στη Δήμητρα… Εικόνες από την Κλασική Αρχαιότητα, επαναλαμβάνονται ξανά, πολλές εκατοντάδες χρόνια μετά την κατάργηση της αρχαίας ελληνικής θρησκείας, από χιλιάδες «πιστούς» της «πραγματικής μας λατρευτικής παράδοσης», όπως επιμένουν να λένε.

Asiatisa.jpg

Ως γνωστόν, ο Μέγας Αλέξανδρος ακόμη και στις πιο μακρινές κτήσεις του, στην Ασία, προέβη σε μικτούς γάμους, Ελλήνων και Περσών, ενώ σύμφωνα με ορισμένες εκδοχές, υπάρχουν ολόκληρες φυλές -όπως οι Κάλας- οι οποίες ζούσαν απομονωμένες όλους αυτούς τους αιώνες, ενώ παππούδες τους φαίνεται ότι ήταν οι Μακεδόνες στρατιώτες που έμειναν μόνιμα στις περιοχές τους!

oi_agnostoi_protoporoi_tis_mesogeiou.jpeg

Η Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας είναι τόσο πολυσύνθετη και ενδιαφερούσα, που ακόμα και 25 αιώνες μετά από την εποχή που ο «πατέρας» της, ο Ηρόδοτος, ξεκίνησε την επίσημη καταγραφή της, δεν σταματά να μας εκπλήσσει. Πρόκειται, άλλωστε, για μια αναθεωρητική επιστήμη και με βάση τη νέα θεώρηση του ερευνητή-συγγραφέα Βάγια Κατσού, οφείλουμε μια πολύ ιδιαίτερη μνεία στους άγνωστους πρωτοπόρους της Μεσογείου. Τους Χαλκιδέους.