Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2021
Καθαρός Ουρανός
12.2°C Αθήνα

1 € = $ 1.1292
1 $ = € 0.8856

Γυναίκες ιατροί στον αρχαίο Ελληνικό κόσμο - Ήβη

ivi.jpg

Δρ Ευαγγελία Δανιήλ, Ιατρός πνευμονολόγος-φυματιολόγος

ΗΒΗ, η χρυσοστέφανη και χρυσοπέδιλη κόρη του Δία και της Ήρας, αδελφή του θεού του Πολέμου, Άρη, του θεού της φωτιάς Ηφαίστου, και της Ειλειθυίας.  Είναι η προσωποποίηση της αιώνιας ζωντάνιας, της αιώνιας ομορφιάς και νεότητας, της νεανικής σφριγηλότητας, επιφορτισμένη για την αιώνια υγεία και αθανασία των θεών, στους οποίους προμηθεύει την τροφή τους, το νέκταρ και την αμβροσία.

ΗΜΙΘΕΑ, η θεότητα στον ναό της οποίας οι ασθενείς, που επικαλούνται την θεραπευτική εύνοια της (στο Κάσταβο της χερσονήσου της Καρίας) προσέρχονται προσφέροντας στην θεά, το «μελίκρατον» (μέλι με γάλα).

ΔΑΜΙΑ,  δευτερεύουσα θεότητα, προστάτιδα των εγκύων γυναικών και των λεχώνων, την οποία μαζί με την Αυξησία επικαλούνται οι πιστοί της αρχαίας ελληνικής θρησκείας. Ο ιστορικός Ηρόδοτος (5ος αιώνας π.Χ) και ο περιηγητής της αρχαίας Ελλάδος, Παυσανίας αναφέρουν ναούς της στην Αίγινα, την Επίδαυρο, την Τροιζήνα, τη Σπάρτη, στη Θήρα (Σαντορίνη).

Στον αρχαίο ναό του Κάρνειου Απόλλωνα, στη Θήρα βρέθηκε χαραγμένη σε βράχο, η επιγραφή «ΛΟΧΑΙΑ ΔΑΜΙΑ». Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο (ιστορίες 5, 82, 1ος), κάποτε έπεσε λοιμός στην Επίδαυρο και οι κάτοικοί της, προσέτρεξαν στον χρησμό της Πυθίας, στο Μαντείο των Δελφών. Η Πυθία τους συμβούλευσε να φτιάξουν ξύλινα αγάλματα στην Δαμία και στην Αυξησία, αλλά από ξύλα καλλιεργούμενης ελιάς, τα οποίο προμηθεύτηκαν από τους Αθηναίους, γιατί τότε τα ιερά δένδρα της θεάς Αθηνάς υπήρχαν μόνο στην Αθήνα.

Οι μυθικές αναφορές θέλουν την Δαμία και την Αυξησία να θανατώνονται με λιθοβολισμό στην Τροιζήνα, ως αναμεμιγμένες σε ταραχή που συνέβηκε στην πόλη.

ΕΙΛΕΙΘΥΙΑ, ή Ειλήθυια, ή Ελεύθεια, ή Ελενθώ, ή Ειλειθώ, δευτερεύουσα θεότητα, κόρη του Δία και της Ήρας, την επικαλούνται για να πάει καλά η γέννα και οι πόνοι του τοκετού και ως προστάτιδα των νεογνών. Η Λητώ δεν μπορεί να γεννήσει τον Απόλλωνα, περιμένοντας εννέα ημέρες την Ειλυθεία, την οποία δεν άφηνε να προστρέξει, η ζηλότυπη θεά Ήρα.

Οι  ΓΕΝΕΤΥΛΛΙΔΕΣ  ή  ΓΕΝΝΑΪΔΕΣ δευτερεύουσες θεοτήτες της γονιμότητας και των γεννήσεων.