Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024

Η Μεγάλη Ελλάδα καλεί την Ελλάδα: Σικελία, αυτό είναι το μεγαλύτερο «ελληνικό» νησί της Μεσογείου

MEGALI-ELLADA-3.jpg

Σικελία, το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου με σπουδαία και πλούσια ιστορία, όσο και γνωστή για πολλούς λόγους, πέρα από την ομορφιά της. Ένα νησί στο οποίοι οι Έλληνες που το εποίκισαν μεγαλούργησαν ήδη από το 700 π.Χ. δημιουργώντας μια νέα Ελλάδα, με όλα τα στοιχεία του κλασικού τους πολιτισμού. Οι σημερινοί Σικελοί δεν το έχουν ξεχάσει -ή μάλλον, το ξαναθυμούνται και στρέφονται στις ρίζες τους για να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον… Ακολουθεί το τρίτο και τελευταίο μέρος του μεγάλου οδοιπορικού του Newsbomb.gr στη Μεγάλη Ελλάδα.

Το Newsbomb.gr πραγματοποίησε μεγάλο οδοιπορικό στη Μεγάλη Ελλάδα, αναδεικνύοντας μια σύγχρονη συγκινητική τάση πολλών κατοίκων, οι οποίοι τιμούν την ελληνική κληρονομιά τους, επιζητώντας ισχυρότερη σύνδεση μαζί μας, τη «μαμά πατρίδα» όπως μας λένε. Αναδεικνύουμε επίσης ότι ο κλασικός μας πολιτισμός -και όχι μόνο- είναι εμφανής παντού και τιμάται δεόντως.

Στο πρώτο μέρος του οδοιπορικού σάς παρουσιάσαμε την Κύμη, τη Νάπολη, την Ποσειδωνία, το Μεταπόντιο και τον Τάραντα. Ακολούθησε το δεύτερο μέρος, με τον Κρότωνα και την Καλαβρία, ενώ σας παρουσιάσαμε και το ρεπορτάζ από τα ελληνόφωνα χωριά της Απουλίας και της Καλαβρίας, εκεί όπου οι κάτοικοι όχι μόνο είναι Έλληνες, αλλά μιλάνε κιόλας, με τη δική μας λαλιά, τα Γκρίκο.

Καταλήγουμε με το τρίτο και τελευταίο μέρος που κλείνει αυτό το οδοιπορικό, στο νησί της Σικελίας.

Η Μεγάλη Ελλάδα, δηλαδή η Κάτω Ιταλία και η Σικελία, είναι γεμάτη εκπλήξεις, κυρίως διότι, δικαιολογεί απολύτως το όνομά της όχι μόνο για την ιστορία της, αλλά και για το σήμερα. Οι Σικελοί, ένας λαός με τόσο ιδιαίτερη κουλτούρα, τιμούν και επιστρέφουν στις ρίζες τους, που είναι ελληνικές, καθώς οι πρώτοι -αλλά και μετέπειτα- κάτοικοι του νησιού, ήταν Έλληνες έποικοι, από τη Χαλκίδα, την Αθήνα, τη Ρόδο, την Κρήτη και αλλού.

Παρά τις πολλές κατακτήσεις που γνώρισε το νησί, ο επισκέπτης θα αντιληφθεί σχεδόν αμέσως, ότι η ρήση «ούνα φάτσα, ούνα ράτσα» βρίσκει πλήρη εφαρμογή εδώ, ενώ το ανάγλυφο του νησιού, τα σπουδαία του μνημεία, η κουζίνα αλλά και τόσα άλλα, δεν μοιάζουν με τα ελληνικά, αλλά είναι ελληνικά…

Όπως νιώθουν και πολλοί κάτοικοι στο σήμερα, αναζητώντας στην κληρονομιά τους ένα ένδοξο μέλλον, βασισμένο στις αξίες της κλασικής αρχαιότητας, της οποίας είναι κοινωνοί τόσο, όσο εμείς, στην από εδώ πλευρά της Αδριατικής.

Δείτε το οδοιπορικό στη Σικελία: