Σάββατο, 18 Μαϊος 2024
Σπασμένα σύννεφα
15°C Αθήνα

12 πύρινα μέτωπα στον Έβρο - Υπόνοιες για «υβριδικό πόλεμο» - Εκκένωση νοσοκομείου

πυρκαγια νοσοκομειο
Φώτο: EUROKINISSI
 
«Δεν πιστεύω στις συμπτώσεις ούτε και στα τυχαία γεγονότα» λέει στο protothema.gr κυβερνητικό στέλεχος για τις εστίες φωτιάς που ξεσπούσαν η μία μετά την άλλη, εχθές,  Δευτέρα, στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Αλεξανδρούπολη, ακόμη και μέσα στο δάσος της Δαδιάς. Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση στην περιοχή παραμένει δραματική ενώ συγκλονιστικές εικόνες φθάνουν από τις πληγείσες περιοχές. Νοσοκομείο εκκενώθηκε αναγκάζοντας τη μεταφορά των νεογέννητων μέσα στις θερμοκοιτίδες τους ενώ μία γυναίκα γέννησε μέσα στο ασθενοφόρο που την απομάκρυνε από το φλεγόμενο νοσοκομείο.
 
Έρση Παππά
 
Ασθενείς- ανάμεσά τους νεογνά και άτομα που νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ- μεταφέρθηκαν από το γενικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, σε πλοίο, όπως και σε νοσοκομεία άλλων πόλεων.
 
Το μέτωπο της Αλεξανδρούπολης είναι το σοβαρότερο, αυτό που απασχολεί περισσότερο τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, τόνισε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός. Ανέφερε ότι δεν έχει κοπάσει καθόλου ο άνεμος, πνέει με ένταση 7-8 Μποφόρ, κάτι που δεν βοηθά καθόλου τις προσπάθειες κατάσβεσης. Η φωτιά, όπως είπε, κατευθύνεται εκεί που την σπρώχνει ο άνεμος.
 
Από τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά, τα ξημερώματα του Σαββάτου, στο σημείο έχουν επιχειρήσει 17 εναέρια μέσα και 250 πυροσβέστες, όμως η δριμύτητα του φαινομένου ξεπερνά τις δυνάμεις του όποιου μηχανισμού, συνέχισε ο κ. Αρτοποιός, τονίζοντας πως δίνεται προτεραιότητα στην διάσωση των πολιτών, ταυτόχρονα με την κατάσβεση της φωτιάς.
 
Σχετικά με το νοσκομείο της Αλεξανδρούπολης τόνισε ότι έπρεπε να εκκενωθεί λόγω των πολύ πυκνών καπνών και για να μην δημιουργηθούν αναπνευστικά προβλήματα στους ασθενείς.
 
Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 21:45 (τοπική ώρα), εχθές το βράδυ, και αποφασίστηκε να μετατραπεί σε πλωτό νοσοκομείο το πλοίο Αδαμάντιος Κοραής ενώ σε ετοιμότητα ήταν οι δομές σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη για να δεχθούν τους ασθενείς που μεταφέρθηκαν εκεί.
 
Τέλος, το ενδεχόμενο να μεταφερθεί, σε λαθροκινητές και λαθρομετανάστες στην άλλη πλευρά του Έβρου, το λανθασμένο μήνυμα ότι λόγω των πυρκαγιών και της μεγάλης κινητοποίησης, χαλάρωσαν τα μέτρα φύλαξης στα σύνορα μας με την Τουρκία, έχουν ως στόχο να αποτρέψουν οι επιτελείς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
 
Με απόφαση του υπουργού Γιάννη Οικονόμου, στην ακριτική περιοχή μετέβη ο κλαδάρχης Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων της ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου όχι μόνο να μην μειωθούν οι περιπολίες και τα μέτρα στο ποτάμι, αλλά αντιθέτως να αυξηθούν, ώστε να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα εισροής παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία, εξαιτίας των πυρκαγιών.