Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024

Αφρικανική σκόνη σκεπάζει και πάλι την Αττική - Ποιες περιοχές της Ελλάδας θα επηρεαστούν

 Afrikaniki skoni

Επέστρεψε η αφρικανική σκόνη στην Ελλάδα και σκέπασε από το πρωί το λεκανοπέδιο Αττικής, φέρνοντας μαζί της, εκτός από μία αποπνικτική ατμόσφαιρα, και ένα κύμα ζέστης διαρκείας, με τη ζέστη να κορυφώνεται την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη.

HDN Newsroom

Σήμερα, Παρασκευή 17 Μαΐου, επηρεάζονται τα δυτικά και τα νότια τμήματα της χώρας. Οι θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα επηρεάσουν περισσότερες περιοχές της χώρας τις επόμενες ημέρες, τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, οπότε θα ξεκινήσει μια αργή αποκλιμάκωση της θερμοκρασίας.

Τα φαινόμενα κινητοποιούνται από τον αεροχείμαρρο ο οποίος μαζί με τους σχεδόν θυελλώδεις νοτιάδες που θα πνέουν στα Δυτικά θα προκαλέσουν μεταφορά Αφρικανικής σκόνης, αλλά και υψηλές θερμοκρασίες στην χώρας μας, μέχρι τι αρχές της ερχόμενης εβδομάδος.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο θα είναι τα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας.

Για τη δυτική Ελλάδα θερμότερη ημέρα προβλέπεται να είναι η Δευτέρα, οπότε η θερμοκρασία στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο θα φτάσει τοπικά τους 34 με 35 βαθμούς.

Για την ανατολική Ελλάδα θερμότερες ημέρες προβλέπεται να είναι η Τρίτη και η Τετάρτη, οπότε η θερμοκρασία στην ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο και την Κρήτη αναμένεται να φτάσει τοπικά τους 32 – 35 βαθμούς.

Η μεταφορά αφρικανικής σκόνης ευνοείται την Παρασκευή (17/5) από κοινού με αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές κυρίως στα νότια τμήματα της χώρας, με πιθανότητα τοπικών βροχών, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις.

Συγκεκριμένα, για τουλάχιστον 5 ημέρες θα επιμείνει το κύμα ζέστης και σκόνης, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο τoυ ΕΡΤΝews Νικολέτα Ζιακοπούλου.

Έως και την ερχόμενη Τετάρτη η θερμοκρασία θα σημειώνει ανοδική πορεία με οροφή τους 29 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα, τους 34 με 36 στα δυτικά και τα νότια και τους 32 στην υπόλοιπη χώρα.

Η σκόνη δεν θα φτάσει σε ακραίες συγκεντρώσεις ωστόσο η συνεχής και μακρά παρουσία της στην ατμόσφαιρα θα συμβάλλει στο αίσθημα δυσφορίας.

Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή (17/5) περιμένουμε αραιές νεφώσεις με ελάχιστες τοπικές βροχές στη χωρα και κυρίως στην Πελοπόννησο. Οι άνεμοι νότιοι στο Iόνιο έως 6 μποφόρ, ανατολικοί στο Aιγαίο έως 5.

Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει στα δυτικά και τα νότια τους 32 με 34 βαθμούς, έως 25 με 27 στα υπόλοιπα.

Στην Αττική περιμένουμε αραιές νεφώσεις, μικρή η πιθανότητα βροχής. Οι άνεμοι ανατολικοί έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 15 έως 25 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι ασθενείς. Η θερμοκρασία από 12 έως 22 βαθμούς.

Το Σάββατο περιμένουμε αραιές νεφώσεις με λίγες μπόρες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι 3 με 5 μποφόρ, η θερμοκρασία έως 33 βαθμούς τοπικά.

Σύμφωνα με το μοντέλο πρόγνωσης συγκέντρωσης σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, για την Παρασκευή 17/05 αναμένονται αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στο έδαφος στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας μας, ενώ στα κεντρικά και βόρεια τμήματα οι υψηλότερες συγκεντρώσεις θα εντοπίζονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα. 

Συνιστάται να αποφεύγεται η άθληση σε εξωτερικούς χώρους και οι άσκοπες εργασίες σε εξωτερικούς χώρους ενώ όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, συνιστάται να φοράνε μάσκα όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους για να μην εισπνέουν την αφρικανική σκόνη που έχει καλύψει και πάλι πολλές περιοχές της Ελλάδας.