Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024

Αυστηρή προειδοποίηση προς τα Σκόπια από τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική χωρίς τήρηση των συμφωνηθέντων

mitsotakis ert
Αυστηρή προειδοποίηση προς την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων έστειλε το Σάββατο (18/05) ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ, ζητώντας από την κυβέρνηση της γείτονος να χρησιμοποιεί μόνο τον όρο «Βόρεια Μακεδονία» ως προς την ονομασία και επανέλαβε πως αν η γειτονική χώρα δεν συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών, τότε η Αθήνα δεν θα κυρώσει τα μνημόνια που απορρέουν από αυτή. 

HDN Newsroom
«Καμία πρόοδος σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος, χωρίς τήρηση των συμφωνηθέντων», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις προκλητικές στάσεις της νέας προέδρου, τόνισε: «Στέλνω ακόμη μία φορά ένα μήνυμα προειδοποίησης στην προεδρία της Βόρεια Μακεδονίας. Πρέπει να συμμορφωθούν με τη Συμφωνία, σε αντίθετη περίπτωση είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν θέματα όχι μόνο στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά στις σχέσεις της Ευρώπης με τη Βόρεια Μακεδονία».

«Διότι θέλω να καταδείξω εδώ ότι ως αποτέλεσμα παρεμβάσεων της ελληνικής κυβέρνησης μέσα σε λίγες ώρες -αυτά δεν έγιναν από μόνα τους, έκανα εγώ προσωπικά παρεμβάσεις για να ενημερώσω την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις δηλώσεις της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας- υπήρξαν καταδικαστικές δηλώσεις και από την Πρόεδρο της Επιτροπής και από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου και από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», σημείωσε.

«Δεν πρόκειται να φέρουμε προς κύρωση τα τρία μνημόνια, θα το καθυστερήσουμε. Στον πυρήνα της Συμφωνίας των Πρεσπών βρισκόταν η έννοια της ενιαίας ονομασίας, αυτό το οποίο λέμε erga omnes, το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» να ισχύει έναντι όλων, να χρησιμοποιείται δηλαδή και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας. Θέλω να θυμίσω ότι εμείς δεν ψηφίσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, διότι είχαμε εκφράσει εντονότατες επιφυλάξεις για το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή κατοχύρωνε "Mακεδονική" εθνότητα και "Μακεδονική" γλώσσα. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που δεν ψηφίσαμε τη συμφωνία».

«Εμείς βλέπαμε εδώ και καιρό τι γινόταν στη Βόρεια Μακεδονία. Ακούγαμε αυτόν τον εθνικιστικό παροξυσμό του VMRO, ξέραμε ότι το VMRO θα κερδίσει τις εκλογές και θέλαμε να διατηρήσουμε και εμείς κάποια ουσιαστικά διαπραγματευτικά "όπλα" σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως ενδεχομένως κάποιοι περίμεναν», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Όπως τόνισε πρωθυπουργός: «Θεωρώ αδιανόητο, στα όρια του πολιτικού και διπλωματικού παραλογισμού, να έρχεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι αυτός που εν πάση περιπτώσει μας "φόρτωσε" αυτή τη Συμφωνία με τα προβλήματά της, και να ζητάει, τώρα που βλέπουμε ότι τα Σκόπια ακολουθούν μια τελείως διαφορετική γραμμή, να κυρώσουμε τώρα τα μνημόνια. Τι λογική έχει αυτό; Πραγματικά, δυσκολεύομαι να το αντιληφθώ».