Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023
Σπασμένα σύννεφα
23.9°C Αθήνα

1 € = $ 1.0568
1 $ = € 0.9463

Corriere della Serra: H «μαραθώνια» κατάθεση Τζόρτζ και η «Ιφιγένεια» Καϊλή. Όλες οι νέες αποκαλύψεις

tzortzi kaili
Νέα στοιχεία για τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο του Κατάρ έρχεται να φέρει στη δημοσιότητα η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, βασιζόμενη στη "μαραθώνια" ομολογία του συντρόφου της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, στις βελγικές Αρχές.
 
Ο Ιταλός σύντροφος της Καϊλή φέρεται να μίλησε για όλους και για όλα στην ανάκρισή του το περασμένο Σάββατο, σε μια κατάθεση που διήρκησε περίπου 10 ώρες.
 
Μάλιστα, όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα, ο «χείμαρρος» Τζόρτζι ανάγκασε τον επικεφαλής εισαγγελέα της έρευνας να αναβάλει τις ανακρίσεις των υπόλοιπων προσώπων για την επόμενη ημέρα.
 
Ο Ιταλός φέρεται να κατέθεσε… ονόματα και διευθύνσεις και μίλησε για τα χρήματα που διακινήθηκαν από την MKO Fight Impunity, που έχει ιδρύσει ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι.
 
Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή έχει δηλώσει πως ο Παντσέρι είναι ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης ενώ ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι του ζευγαριού στις Βρυξέλλες.
 
Στον τίτλο της, η ιταλική εφημερίδα αναφέρεται και στη δήλωση Καϊλή, μέσω του δικηγόρου της, ότι δεν θα γίνει "Ιφιγένεια".
 
Η ιταλική εφημερίδα αναφέρεται, επίσης, στη δεύτερη έρευνα σε βάρος της Εύας Καϊλή, που έγινε γνωστή το απόγευμα της Πέμπτης (15/12) για απάτη σε βάρος του προϋπολογισμού της Ε.Ε., αναφορικά με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης, και ιδίως όσον αφορά την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών.
 
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, Χρήστος Μπαρδάκης διέταξε επείγουσα παραγγελία για τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος της Εύας Καϊλή και στην Ελλάδα, προκειμένου να διακριβωθεί η τυχόν τέλεση συγκεκριμένων κακουργηματικών πράξεων.
 
Συγκεκριμένα ο κ. Μπαρδάκης ανέθεσε σε δυο επίκουρους εισαγγελείς του να ερευνήσουν, υπό την προϋπόθεση να μην διώκεται ήδη στο Βέλγιο για τα ίδια πραγματικά περιστατικά, εάν έχουν τελεστεί από την Εύα Καϊλή οι αξιόποινες πράξεις της «δωροληψίας πολιτικού προσώπου» και της «νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα», (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) καθώς και κάθε άλλο αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπαρδάκης παρήγγειλε στους δύο εισαγγελείς να αιτηθούν άμεσα μέσω δικαστικής συνδρομής από τις βελγικές δικαστικές αρχές, σε συνεργασία με το εθνικό μέλος της Εurojust για την Ελλάδα, αντίγραφα της ποινικής δικογραφίας που έχει σχηματιστεί μέχρι στιγμής για την Εύα Καιλή.
 
Οι οικονομικοί εισαγγελείς θα αναμένουν τις απαντήσεις του Βελγίου, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για την πορεία της ποινικής έρευνας στη χώρα μας είναι να μην έχει ασκηθεί στο Βέλγιο ποινική δίωξη για τις ίδιες πράξεις σε βάρος της Εύας Καϊλή.
 
Κι αυτό διότι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Άρθρο 57 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (περί κωλύματος άσκησης νέας ποινικής δίωξης) «ο Εισαγγελέας μπορεί να απόσχει από την δίωξη συγκεκριμένου προσώπου, εάν ύστερα από τη διενέργεια ευρωπαϊκής δικαστικής συνδρομής προκύψει ότι ήδη έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του ίδιου προσώπου για τα ίδια πραγματικά περιστατικά από άλλη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης». [CNN Greece]