Δευτέρα, 20 Μαϊος 2024
Σπασμένα σύννεφα
18.9°C Αθήνα

Ελλάδα: Εκλογές την άνοιξη - Ποιες ημερομηνίες του Απριλίου είναι οι επικρατέστερες

 μητσοτακης κουτσουμπας
Η νέα χρονιά ξεκίνησε στην Ελλάδα με όλα τα κόμματα να προετοιμάζονται πυρετωδώς για την εκλογική αναμέτρηση του 2023 καθώς είναι πλέον σχεδόν βέβαιο πως θα έχουμε εκλογές την άνοιξη και μάλιστα μέσα στον Απρίλιο. Ποιες είναι οι επικρατέστερες ημερομηνίες;
 
Το Σαββατοκύριακο της Πρωτοχρονιάς φούντωσαν οι φήμες ότι οριστικοποιήθηκε η επιλογή του Απριλίου για τις εκλογές από τον πρωθυπουργό.
 
Αφορμή ήταν η ανακοίνωση στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του ότι η αύξηση στον κατώτατο μισθό θα πραγματοποιηθεί την 1η Απριλίου, αντί για τον Μάιο, όπως είχε αρχικά υπολογιστεί.
  
Πρόκειται για το τελευταίο, ως προς τον χρόνο υλοποίησης του, από τα θετικά οικονομικά μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και η επίσπευση κατά ένα μήνα σήμανε για τους περισσότερους και την ανάλογη απόφαση για την διεξαγωγή των εκλογών.
 
Ο κ. Μητσοτάκης, έσπευσε εχθές, Κυριακή, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο να αιτιολογήσει την απόφαση του αυτή ως απόρροια της έναρξης της τουριστικής περιόδου, σε μία προσπάθεια να την αποσυνδέσει από τις εκλογές.
 
«Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν έχει σχέση με τις εκλογές. Θέλω να το αποσαφηνίσω. Η επιλογή να έρθει έναν μήνα νωρίτερα ενέχει το στοιχείο ότι τον Απρίλιο αρχίζει η τουριστική περίοδος και υπάρχει αρκετός κόσμος στον τουριστικό κλάδο», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
 
Ωστόσο, οι δύο πρώτες Κυριακές του Απριλίου παραμένουν οι επικρατέστερες σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, και ειδικά η 9η Απριλίου, παρότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του.
 
Ο ίδιος έχει ζητήσει από όλα τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου να δουλέψουν σκληρά αυτή την περίοδο για την ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου που τους έχει ανατεθεί.
 
 Χαρακτηριστική ήταν η στιχομυθία μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα για την ημερομηνία των εκλογών.
 
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν το πρωί της Πρωτοχρονιάς στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου βρέθηκαν για να ευχηθούν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για το νέο έτος.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουτσούμπας φέρεται να ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν έχει αποφασίσει για την ημερομηνία που θα γίνουν οι εκλογές.
 
Ο Πρωθυπουργός απάντησε πως «μετά τον Απρίλιο όλα είναι ανοιχτά», με τον κ. Κουτσούμπα να επιμένει, ρωτώντας «πότε ακριβώς;». Τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης του είπε: «Μία εβδομάδα πριν, μία εβδομάδα μετά τι σημασία έχει, αφού εσείς είστε έτοιμοι, όπως λέτε».