Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023
Καθαρός Ουρανός
10°C Αθήνα

1 € = $ nan
1 $ = € inf

Ελλάδα: Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στην Εύβοια – Αισθητός στην Αθήνα

eyboia σεισμος
Αναστάτωση προσκλήθηκε σε όλη την Ελλάδα από τον σεισμό 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης, στις 6.30 (τοπική ώρα) με επίκεντρο τη νοτιοανατολική Εύβοια. Μετασεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ ακολούθησαν σε διάστημα ενός λεπτού.

"Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να αξιολογήσει εάν είναι ο κύριος σεισμός" είπε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ μετά τον σεισμό 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 6.30 το πρωί με επίκεντρο τη νοτιοανατολική Εύβοια, ενώ έγινε αισθητός και στην Αθήνα.

"Αυτό που έχει σημασία είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, με μικρότερα μεγέθη εδώ και αρκετές ημέρες, συνεπώς υπάρχει μια διέγερση, η οποία επιβάλλεται να αξιολογηθεί για να δούμε πού ακριβώς πορευόμαστε" είπε ο κ. Παπαδόπουλος για να συμπληρώσει:

"Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να αξιολογήσει εάν είναι ο κύριος σεισμός. Πρέπει να λάβουμε υόψη μας όλα τα δεδομένα".

 Ο καθηγητής γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στο OPEN είπε οτι η νότια Εύβοια είναι μια περιοχή που δεν χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα. "Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες" συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το οτι έγινε αισθητός στην Αθήνα είπε οτι αυτό συνέβη λόγω κατεύθυνσης των σεισμικών κυμάτων και λόγω της φύσεως των εδαφών.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 6:32 το πρωί της Τρίτης (29/11) και ήταν μεγέθους 4,8 Ρίχτερ με το επίκεντρο να εντοπίζεται 9 Χλμ. ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας.

Ακολούθησαν μετασεισμοί με τους μεγαλύτερους (4,2 και 4,1R ) να σημειώνονται με διαφορά μόλις ενός λεπτού, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Οι σεισμολόγοι εφιστούν την προσοχή για τις επόμενες ώρες στους κατοίκους, παρόλο που θεωρούν, κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα, τα 4,7 να είναι ο κύριος σεισμός.

Ωστόσο μέχρι να επιβεβαιωθεί και επισήμως λόγω των πολλών μετασεισμικών δονήσεων της κλίμακας των 4 Ρίχτερ, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν τα απαραίτητα πρωτόκολλα σε περίπτωση επόμενου αισθητού σεισμού.

Στην κοινότητα Ζαράκων, όπου εκεί ήταν το επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας, ευτυχώς δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή θύματα ενώ οι υλικές ζημιές είναι ελάχιστες με την τεχνική υπηρεσία του δήμου να φροντίζει για τις απαραίτητες καταγραφές.

Τα σχολεία στον δήμο Καρύστου και στον πρώην δήμο Διστείων θα παραμείνουν σήμερα κλειστά, προληπτικά.