Κυριακή, 19 Μαϊος 2024
Σπασμένα σύννεφα
20.6°C Αθήνα

Ελληνίδα πέθανε από αλλαντίαση σε εστιατόριο του Μπορντό μετά από γεύμα με σαρδέλες

 πέθανε από αλλαντίαση

Μία 32χρονη Ελληνίδα πέθανε λίγες ώρες αφότου έφυγε από το εστιατόριο Tchin Tchin Wine Bar του Μπορντό της Γαλλίας στο οποίο είχε καταναλώσει σαρδέλες, αιτία του αιφνίδιου θανάτου της νεαρής γυναίκας ήταν η αλλαντίαση.

Έρση Παππά

Η αλλαντίαση είναι μια νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη που επιτίθεται στο νευρικό σύστημα προκαλώντας προβλήματα στους οφθαλμούς, δυσκολία στην κατάποση και, σε προχωρημένες μορφές, παράλυση των μυών, ιδιαίτερα στο αναπνευστικό σύστημα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Η νεαρή γυναίκα ήταν νιόπαντρη και πήγε στο εστιατόριο μαζί με τον σύζυγο και τον πατέρα της. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις πέθανε από τροφιμογενή αλλαντίαση.

Εκτός από την άτυχη Ελληνίδα, υπήρξαν τουλάχιστον άλλοι 12 ξένοι τουρίστες που έφαγαν στο συγκεκριμένο εστιατόριο με πολλούς να εξακολουθούν να χαροπαλεύουν στην εντατική και 7 βρίσκονται σε μονάδα εντατικής φροντίδας.

«Όλες οι περιπτώσεις καταγράφηκαν στο ίδιο εστιατόριο στο Μπορντό μεταξύ Δευτέρας 4 Σεπτεμβρίου και Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου του 2023. Όλοι τους κατανάλωσαν σαρδέλες σε βάζα κατασκευασμένα από τον εστιάτορα», τονίζουν οι γαλλικές αρχές.

Συνολικά 12 άτομα νοσηλεύονται λόγω αλλαντίασης έπειτα από γεύμα στο εστιατόριο Tchin Tchin στο Μπορντό. Από αυτούς, οι επτά νοσηλεύονται στην εντατική. Οι περισσότεροι είναι Καναδοί, Ιρλανδοί και Αμερικανοί, ηλικίας 30-40 ετών, με εξαίρεση μία γυναίκα 70 ετών, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ.

Όλοι όσοι εμφάνισαν συμπτώματα αλλαντίασης έφαγαν στο ίδιο εστιατόριο, το διάστημα 4-10 Σεπτεμβρίου και κατανάλωσαν σαρδέλες που είχε αποθηκεύσει σε βάζα ο ιδιοκτήτης. Μάλιστα, οι αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν κι άλλα κρούσματα αλλαντίασης τις επόμενες ημέρες. Για αυτό τον λόγο, κάλεσαν όσους γευμάτισαν στο συγκεκριμένο εστιατόριο και εμφανίσουν διάρροια, εμετό, ή προβλήματα όρασης και ομιλίας, να απευθυνθούν σε γιατρό για να λάβουν την απαραίτητη θεραπεία.

Μιλώντας στην εφημερίδα Sud-Ouest, ο εστιάτορας δήλωσε πως όταν άνοιξε κάποια βάζα με σαρδέλες διαπίστωσε ότι είχαν μια έντονη οσμή και τα πέταξε. Όμως, συμπλήρωσε, τα υπόλοιπα του φάνηκαν εντάξει και για αυτό σέρβιρε το περιεχόμενό τους.