Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024

Έντονες αντιδράσεις μετά την παρεμβολή «μαχητή του Tάγματος Αζόφ» στην ομιλία Ζελένσκι

αζοφ βουλη2

Αμηχανία, αποχωρήσεις βουλευτών και έντονες αντιδράσεις, προκάλεσε η σύντομη παρέμβαση ενός ομογενούς, που δήλωσε μέλος του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ, στο πλαίσιο της ομιλίας του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην Βουλή των Ελλήνων.

Στη μέση της ομιλίας του, ο Ζελένσκι παρουσίασε «δύο μαχητές που αυτή τη στιγμή μάχονται μέσα στην Μαριούπολη».

«Eίναι δύο Ουκρανοί και Έλληνες και ένας εξ αυτών δεν μπορεί να δείξει το πρόσωπό του και θα φοράει μάσκα» είπε ο Ζελένσκι, πριν δώσει το λόγο στον πρώτο από τους δύο, τον Μιχαήλ, ο οποίος δεν είχε καλύψει το πρόσωπό του και δήλωσε μέλος του τάγματος Αζόφ».

«Λέγομαι Μιχαήλ, ο παππούς μου πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των ναζιστών, τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στην Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές. Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε στην άμυνα, συμμετέχοντας στην Ουκρανική άμυνα μέσα από το Τάγμα Αζόφ» είπε ο Μιχαήλ, η παρέμβαση του οποίου ήταν βιντεοσκοπημένη.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν μετά από τις πρώτες αντιδράσεις ότι η παρουσία του στρατιώτη θόλωσε το νόημα της παρέμβασης Ζελένσκι, προσέθεταν ωστόσο ότι «πρέπει να δούμε την μεγάλη εικόνα». Αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, χαρακτήρισε «λανθασμένη και άστοχη» την παρουσία μέλους του τάγματος του Αζόφ στην παρέμβαση Ζελένσκι, προσθέτοντας ωστόσο ότι «είναι εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας, Γιάννης Γκιόλιας και Γιώργος Βαρεμένος και ο εκπρόσωπος του Μερα25, Γιώργος Λογιάδης, αποχώρησαν από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Ιστορική ντροπή» με ευθύνη του πρωθυπουργού, χαρακτήρισε την επίμαχη ομιλία ο Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα.

Σε ανάρτησή του, αναφέρει ότι «την απόλυτη ευθύνη φέρει ο Πρωθυπουργός», προσθέτοντας ότι «οι ναζί δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή».

Η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε ότι ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις για το θέμα από τον Πρόεδρο της Βουλης, Κώστα Τασούλα. «Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Ουκρανίας κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας. Από εκεί και μετά, όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ».

Σε ανακοίνωσή του, το ΜέΡΑ 25 τόνισε ότι «είναι αλληλέγγυο στον Ουκρανικό Λαό, όχι στο ναζιστικό Τάγμα Αζόφ! Αυτό που συνέβη σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι απαράδεκτο, είναι καταδικαστέο, είναι ο απόλυτος εξευτελισμός και συνέβη με την πλήρη κάλυψη και ανοχή του Προέδρου της Βουλής και της Κυβέρνησης αλλά και όλων όσοι παρέμειναν στην αίθουσα.»

«Ντράπηκε και η ντροπή σήμερα στη #βουλή και την ομιλία Ζελένσκι, με τα κόμματα του ΝΑΤΟϊκού τόξου να χειροκροτάνε τους ναζί του τάγματος Αζόφ, επειδή αυτό επιβάλλουν οι ΝΑΤΟϊκές οδηγίες και δεσμεύσεις. Απόλυτη δικαίωση για τη στάση του ΚΚΕ!» τονίζει το ΚΚΕ από τον επίσημο λογαριασμό του στο Τwitter.

Την έντονη δυσαρέσκεια του για την εμφάνιση του μέλους του «Τάγματος Αζόφ» στην ελληνική Βουλή εξέφρασε και ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ενώ βουλευτές του ΚΙΝΑΛ αναρωτιόνταν κατά πόσον ο πρόεδρος της Βουλής γνώριζε εκ των προτέρων για την πρωτοβουλία του προέδρου της Ουκρανίας.

Τι είναι το τάγμα Αζόφ

AZOF Ταγμα

Το τάγμα Αζόφ είναι μια ακροδεξιά, εθελοντική στρατιωτική μονάδα πεζικού, της οποίας τα μέλη, που υπολογίζονται σε 900, είναι υπερεθνικιστές και κατηγορούνται πως ασπάζονται νεοναζιστικές ιδέες και οράματα περί υπεροχής της Άριας φυλής.

Έδρα του τάγματος Αζόφ είναι η Μαριούπολη. Η ίδια η ύπαρξη του τάγματος είναι ένα από τα προσχήματα που έχει χρησιμοποιήσει η Ρωσία για να δικαιολογήσει τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας.

Η μονάδα ιδρύθηκε αρχικά ως εθελοντική ομάδα τον Μάιο του 2014 από την υπερεθνικιστική ομάδα Patriot of Ukraine και την νεοναζιστική ομάδα SNA. Και οι δύο ομάδες μοιράζονταν τα ίδια ξενοφοβικά και νεοναζιστικά ιδεώδη και έκαναν επιθέσεις σε μετανάστες, σε Ρομά και σε άτομα που δεν μοιράζονταν τις ίδιες απόψεις μαζί τους.

Ως τάγμα, η ομάδα πολέμησε στην πρώτη γραμμή κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντόνετσκ, την ανατολική περιοχή της Ουκρανίας.

Λίγους μήνες μετά την ανακατάληψη του στρατηγικού λιμανιού της Μαριούπολης από τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές, η μονάδα ενσωματώθηκε επίσημα στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας.

Επικεφαλής της μονάδας ήταν ο Αντρέι Μπιλιέτσκι, ο οποίος υπηρέτησε ως αρχηγός τόσο του Patriot of Ukraine όσο και του SNA.

Το 2010, ο Μπιλέτσκι είπε ότι ο εθνικός σκοπός της Ουκρανίας ήταν «να οδηγήσει τις λευκές φυλές του κόσμου σε μια τελική σταυροφορία εναντίον των κατώτερων φυλών» .

Η μονάδα έλαβε υποστήριξη από τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας το 2014, καθώς η κυβέρνηση είχε αναγνωρίσει ότι ο δικός της στρατός ήταν πολύ αδύναμος για να αντιμετωπίσει τους φιλορώσους αυτονομιστές και βασιζόταν σε παραστρατιωτικές εθελοντικές δυνάμεις.

Χρηματοδοτήθηκε επίσης και από ολιγάρχες. Ο πιο γνωστός ήταν ο Ιγκορ Κολομόισκι, μεγιστάνας με δραστηριότητες στις επιχειρήσεις ενέργειας.

Η ομάδα έλαβε επίσης χρηματοδότηση και βοήθεια από έναν άλλο ολιγάρχη, τον Σέρι Ταρούτα, δισεκατομμυριούχο κυβερνήτη της περιοχής του Ντόνετσκ.

Το 2015, ο Άντρι Ντιατσένκο, εκπρόσωπος του τάγματος εκείνη την εποχή, παραδέχτηκε ότι το 10 με 20 τοις εκατό των νεοσύλλεκτων της ομάδας ήταν Ναζί. Το τάγμα έχει αρνηθεί ότι μοιράζεται τη ναζιστική ιδεολογία στο σύνολό της αλλά ναζιστικά σύμβολα όπως η σβάστικα, είναι διάσπαρτα στις στολές και τα σώματα των μελών του τάγματος.

Μια έκθεση του 2016 από το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατηγόρησε το τάγμα του Αζόφ για παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Η έκθεση περιγράφει περιστατικά κατά τη διάρκεια μιας περιόδου από τον Νοέμβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016, όπου το τάγμα είχε καταλάβει κτίρια για την εγκατάστασή των επιχειρήσεών του, αφού εκδίωξε με την βία τους κατοίκους και επιτέθηκε σε αμάχους. Η έκθεση κατηγορεί επίσης το τάγμα για βιασμούς και βασανισμούς κρατουμένων στην περιοχή του Ντονμπάς.

Τον Ιανουάριο του 2018, το τάγμα Αζόφ δημιούργησε τη μονάδα περιπολίας της που ονομάζεται National Druzhyna για να «αποκαταστήσει» την τάξη στην πρωτεύουσα του Κιέβου. Ωστόσο, η μονάδα πραγματοποιούσε πογκρόμ κατά της κοινότητας των Ρομά και έκανε επιθέσεις σε μέλη της LGBTQ κοινότητας.