Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024

Εύα Καϊλή: «Η Καϊλή προσπάθησε να εξαφανίσει στοιχεία», σύμφωνα με ρεπορτάζ της La Repubblica.

 καιλη
Νέα στοιχεία για το Qatargate και την ελληνίδα πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου παρουσιάζει σήμερα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica σε ρεπορτάζ με τίτλο: «Η Καϊλή προσπάθησε να εξαφανίσει στοιχεία».
 
Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας, στις απαντήσεις που έδωσε στους αστυνομικούς φέρεται να είπε ότι γνώριζε για τη βαλίτσα με τα χιλιάδες ευρώ που υπήρχε στο σπίτι της αλλά υποστήριξε ότι ήταν του Παντσέρι. Υποστηρίζει ακόμα ότι «δεν είχε σκεφτεί ποτέ την προέλευση αυτών των χρημάτων» παρά μόνον όταν άρχισαν οι συλλήψεις κατάλαβε ότι δεν ήταν «φυσιολογικό».
 
Παράλληλα, παραδέχεται ότι μόλις συνελήφθη ο σύντροφός της εκείνη τηλεφώνησε στον πατέρα της και του είπε να πάρει τη βαλίτσα με τα χρήματα. «Ξέρω ότι ο σύζυγός μου κρατούσε κάτι για λογαριασμό του παλιού του αφεντικού, Αντόνιο Πάντσερι, και ίσως και για το τωρινό του αφεντικό, Αντρέα Κοζολίνο επίσης. Ωστόσο, δεν ήξερα τι και γιατί. Δεν νομίζω ότι εμπιστεύομαι κανέναν πια μετά από αυτό που συνέβη», φέρεται να είπε η Εύα Καϊλή σύμφωνα με τη La Repubblica. 
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Καϊλή υποστηρίζει ότι όταν συνελήφθη ο σύντροφός, Φραντσέσκο Τζόρτζι, μπήκε στο γραφείο του και έψαξε τα πράγματά του για να καταλάβει γιατί τον συνέλαβαν. Παραδέχεται ότι βρήκε τη βαλίτσα με τα χρήματα, έναν υπολογιστή και ένα κινητό τηλέγωνο και ειδοποίησε τον πατέρα της.  
 
«Άνοιξα τη βαλίτσα και το χρηματοκιβώτιο. Ξέρω ότι (ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι) κρατούσε κάτι για το παλιό του αφεντικό, τον Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, και ίσως και για το σημερινό του αφεντικό, Αντρέα Κοζολίνο» αναφέρει η ιταλική εφημερίδα και συνεχίζει: «Έτσι τηλεφώνησα στον πατέρα μου, που ήταν με το μωρό, του ζήτησα να έρθει να πάρει τη βαλίτσα. Είναι μια βαλίτσα που κρατούσε ο άνδρας μου στο σπίτι για λογαριασμό του Παντσέρι. Ήξερα ότι ο πατέρας μου θα πήγαινε μετά στην κόρη μου, γι’ αυτό είχα βάλει μπιμπερό στη βαλίτσα», φέρεται σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα να υποστήριξε η Καϊλή.
 
Η Εύα Καϊλή στη συνέχεια επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον Παντσέρι, τον Ταραμπέλα και την Αρίνα. 
 
Αναφορικά με τον σύντροφό της, η ιταλική εφημερίδα αναφέρει στο ρεπορτάζ ότι η Καϊλή είπε πως ο Φραντσέσκο Τζόρτζι είχε ηθική υποχρέωση απέναντι στον Αντόνιο Παντσέρι και τον Αντρέα Κοτζολίνο. «Δεν μπορούσε να πει όχι. Ίσως έπρεπε να είχα πει κάτι γιατί είμαι μεγαλύτερη από τον Φραντσέσκο. Είναι πολύ φιλόξενος, πολύ ευγενικός με τους φίλους του γενικά», φέρεται να υποστήριξε στους αστυνομικούς κατά την κατάθεσή της.
 
Τι είπε ο Τζόρτζι για την Καϊλή 
Σύμφωνα με την βελγική εφημερίδα Le Soir, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι φέρεται να είπε ότι η Εύα «γνώριζε προφανώς τα χρηματικά ποσά και την προέλευση, αφού μένουμε μαζί, αλλά δεν αποτελεί μέρος του δικτύου» και προσθέτει ότι του είχε ζητήσει πολλές φορές να σταματήσει «γιατί την έβαζε σε κίνδυνο σε σχέση με τα καθήκοντά της».
 
Μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισής του, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι δήλωσε ανακουφισμένος.
  
Τι είπε η Καϊλή για τον Τζόρτζι 
Η ίδια η Καϊλή στην ανάκρισή της δήλωσε εξαπατημένη: «Δεν μου άρεσε ο τρόπος που [ο Φραντσέσκο] εμπιστεύτηκε τυφλά τον Αντόνιο» (Παντσέρι), είπε, σύμφωνα με τη Le Soir. Όπως είπε, προσπάθησε να διαχωρίσει τη δουλειά της από αυτή του Τζόρτζι και ήθελε να αποστασιοποιηθεί από τον Παντσέρι, ειδικά αφού ο τελευταίος «είχε αφήσει μια βαλίτσα στο σπίτι. Δεν είδα το περιεχόμενο, αλλά ήξερα τι ήταν, τι περιείχε...».
 
Ερωτηθείσα για τα μετρητά, η Καϊλή είπε ότι ποτέ δεν «σκέφτηκε την προέλευση αυτών των χρημάτων» κι ότι φανταζόταν ότι, ίσως , αυτά τα μετρητά να τα είχαν εμπιστευθεί κυβερνήσεις στην MKO του Παντσέρι για να πραγματοποιήσει ανθρωπιστικές διασώσεις. «Είμαι στο στάδιο που δεν αναγνωρίζω πια κανέναν, ούτε τον ίδιο μου τον σύντροφο», κατέληξε εμφανώς αναστατωμένη, σύμφωνα με τη Le Soir.