Παρασκευή, 24 Μαϊος 2024

«ΗΝΙΟΧΟΣ 2024»: Σε εξέλιξη η μεγαλύτερη πολυεθνική αεροπορική άσκηση

 askisi iniochos 2024

Στην ευρύτερη περιοχή του FIR Αθηνών διεξάγεται η Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση «Ηνίοχος 2024» που λαμβάνει χώρα στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας. Η συμμετοχή των αεροπορικών δυνάμεων των χωρών που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση είναι η μεγαλύτερη έως τώρα και θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 18 του μήνα ενώ αύριο Παρασκευή 12 Απριλίου είναι η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών.

HDN Newsroom

Η άσκηση jεκίνησε τη Δευτέρα 8 Απριλίου και συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα οι ακόλουθες χώρες:

● Γαλλία με αεροσκάφη RAFALE και αεροσκάφος AEW Ε-3F
● Ηνωμένο Βασίλειο με αεροσκάφη TYPHOON
● ΗΠΑ με αεροσκάφη F-16 και Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος MQ-9
● Ισπανία με αεροσκάφη F-18
● Κατάρ με αεροσκάφη RAFALE
● Κυπριακή Δημοκρατία με ελικόπτερο AW-139
● Μαυροβούνιο με ελικόπτερο B-414
● Ρουμανία με αεροσκάφη F-16
● Σαουδική Αραβία με αεροσκάφη TYPHOON

Συνολικά, συμμετέχουν 36 μαχητικά αεροσκάφη από εννέα χώρες. Επιπρόσθετα, η Αυστρία και η Πορτογαλία συμμετέχουν στην άσκηση με προσωπικό Πληροφοριών και Ειδικές δυνάμεις, ενώ η Γερμανία θα αποστείλει ομάδα παρατηρητών.

Στην άσκηση «Ηνίοχος 2024» η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει με όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών της, καθώς και με ελικόπτερα, μεταγωγικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη (συνολικά, πάνω από 70). Επίσης, συμμετέχουν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, οι οποίες συνδράμουν καθοριστικά στη δημιουργία πολύπλοκων και ρεαλιστικών σεναρίων.

Η συμμετοχή των αεροπορικών δυνάμεων των χωρών που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση «Ηνίοχος 2024» είναι η μεγαλύτερη έως τώρα, από αρχής καθιέρωσης της άσκησης ως INVITEX.

Το διάστημα 1-7 Απριλιου πραγματοποιήθηκε η προετοιμασία για την Άσκηση, από τις 8 Απριλίου βρίσκεται σε εξέλιξη η φάση εκτέλεσης, που την Τετάρτη 17 Απριλίου περιλαμβάνει τη Spotters Day και την Παρασκευή 12 Απριλίου είναι η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών, ενώ το διάστημα 19-21 Απριλίου η άσκηση περνάει στη φάση αναδίπλωσης.