Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024

Ηχηρή απάντηση Δένδια στις νέες απειλές του Ερντογάν

erdogan dendias
 
Στην τελευταία του ομιλία ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε το γνωστό πλέον «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» τονίζοντας μάλιστα ότι «θα έρθουμε». Ο Ερντογάν, όπως φαίνεται, πυκνώνει τις επιθέσεις του κατά της Ελλάδας ενόψει των τουρκικών εκλογών. Ηχηρή ήταν η απάντηση από την Αθήνα με τον Νίκο Δένδια να χαρακτηρίζει πρωτοφανείς τις τουρκικές απειλές.
 
Ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε νέες απειλές εναντίον της Ελλάδας, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει τον βαλλιστικό πύραυλο Tayfun, εάν οι Έλληνες συμπεριφέρονται καλά.
 
Ηχηρή ήταν η απάντηση από την Αθήνα με τον Νίκο Δένδια να δηλώνει πως η Ελλάδα ισχυροποιείται απέναντι σε όποια σκέψη αναθεωρητισμού προέρχεται από την ανατολική πλευρά του Αιγαίου. Την ίδια ώρα, «θέση μάχης» παίρνουν Ελληνοαμερικανοί βουλευτές ενόψει των διαβουλεύσεων στο Κογκρέσο για τα τουρκικά F-16.
 
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε ομιλία του σε κομματική εκδήλωση στην Αχαΐα, χαρακτήρισε πρωτοφανή τη διάρκεια των τουρκικών προκλήσεων. Όπως μάλιστα επισήμανε «και σε άλλες χρονικές περιόδους υπήρχε ένταση, αλλά ουδέποτε συνέβη επί τριάμισι συνεχόμενα χρόνια ένα μέλος του ΝΑΤΟ να απειλεί άλλη χώρα σύμμαχο επί τακτά χρονικά διαστήματα ότι θα έρθει νύχτα».
 
«Διαμορφώσαμε μία πολυπαραγοντική εθνική στρατηγική και διαμορφώσαμε μια δυνατότητα διπλωματικής, οικονομικής, στρατιωτικής ισχυροποίησης της πατρίδας μας, για να αποτρέψουμε προκαταβολικά οποιαδήποτε σκέψη εφαρμογής του αναθεωρητικού προτύπου, το οποίο φύεται στην ανατολική πλευρά του Αιγαίου και το οποίο εκπέμπεται εναντίον μας σχεδόν σε καθημερινή βάση, σαν οξεία απειλή» πρόσθεσε ο Νίκος Δένδιας. 
 
«Οι διαφορές με την Τουρκία υπήρχαν πάντοτε και ήταν πολλές φορές οξύτατες, αλλά ακόμα και κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κυπριακή δημοκρατία το 1974, οι κρίσεις ήταν χρονικά περιορισμένες. Αυτό που είναι πρωτοφανές και που συμβαίνει τώρα είναι η διάρκεια της κρίσης. Μία κρίση που διαρκεί 3,5 χρόνια και που η Ελλάδα πρέπει να λειτουργήσει μέσα σε ένα περιβάλλον, που ο νατοϊκός της σύμμαχος την απειλεί ότι θα έρθει νύχτα. Ο νατοϊκός της σύμμαχος ισχυρίζεται ότι τα νησιά που τις έχουν αποδοθεί με σωρεία διεθνών συνθηκών δεν είναι αυτονόητα τα δικά της, έστω και αν κατοικούνται αμιγώς από ελληνικό πληθυσμό. Και μέσα σε αυτά χρειάζεται να προσαρμοστεί σε ένα διεθνές περιβάλλον που δημιουργήθηκε από την βάρβαρη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», σημείωσε χαρακτηριστικά. 
 
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε νέο μήνυμα στην Τουρκία ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται την άδεια κανενός για να προχωρήσει στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.