Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024

Κακοκαιρία Daniel: Νεκροί, εγκλωβισμένοι, διαλυμένοι δρόμοι και κατεστραμμένα σπίτια - Δύσκολη και η σημερινή μέρα για πολλές περιοχές της Ελλάδας

καταστροφη κακοκαιρια

Τεράστια είναι τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία Daniel στη Μαγνησία, τη Λάρισα, τη Φθιώτιδα και άλλες περιοχές της Ελλάδας, ενώ εξαιρετικά δύσκολη θα είναι και η σημερινή ημέρα, καθώς συνεχίζονται οι σφοδρές καταιγίδες. Προβλήματα αντιμετωπίζει και η Αττική.

HDN Newsroom

Από την κακοκαιρία έχουν χάσει τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, ενώ διεξάγονται έρευνες για τους αγνοούμενους.

Δεκάδες χωριά έχουν αποκλειστεί από τις καταρρακτώδεις βροχές, άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, σε εκκλησίες ή και άλλα σημεία, ενώ δρόμοι έχουν καταστραφεί, με συνέπεια να αποκλειστεί η κυκλοφορία.

Σε αρκετές περιοχές στη Μαγνησία, τα Τρίκαλα και αλλού υπάρχουν προβλήματα με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση, ενώ μετ’ εμποδίων διεξάγεται η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης, που τις προηγούμενες ώρες έκλεισε από τη Λαμία έως την Κατερίνη. Πλέον, η κυκλοφορία στο συγκεκριμένο τμήμα διεξάγεται κανονικά στο ρεύμα προς τη Θεσσαλονίκη. Στο ρεύμα προς Αθήνα, η κυκλοφορία γίνεται μόνο από την αριστερή λωρίδα.

Παράλληλα, η αστυνομία καλεί τους οδηγούς να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, τόσο στο εθνικό δίκτυο, όσο και σε τοπικές οδούς όπου παρατηρούνται έντονα καιρικά φαινόμενα ή έχουν υπάρξει προειδοποιήσεις για επικείμενη έλευση αυτών.

Δεκάδες είναι τα χωριά που πλημμύρισαν στη Λάρισα, εξαιτίας της επέλασης της κακοκαιρίας Daniel, ιδιαίτερα στους δήμους Κιλελέρ και Φαρσάλων, ενώ στην περιοχή έβρεχε ασταμάτητα όλο το βράδυ.

Πολλοί άνθρωποι κινδύνευσαν, καθώς ξεχείλισαν ρέματα και έσπασαν αναχώματα. Από χθες έχει γίνει μεγάλη κινητοποίηση, καθώς τοποθετήθηκαν σακιά άμμου προκειμένου να μην φτάσουν τα νερά στην πόλη της Λάρισας.

Συνεχείς είναι οι επιχειρήσεις για τον απεγκλωβισμό πολιτών, ενώ έχουν πλημμυρίσει σπίτια, επιχειρήσεις, ποιμνιοστάσια και αμέτρητα στρέμματα καλλιεργειών.

Σήμερα θα γίνει επιχείρηση της ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό 28 κατοίκων από το χωριό Κάστρο. Οι 25 από αυτούς βρίσκονται στην εκκλησία και οι τρεις σε σπίτι, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ.

Στον δήμο Φαρσάλων, η Πολιτική Προστασία έδωσε οδηγία στους πολίτες που μένουν σε ισόγεια να ανέβουν σε ψηλότερους ορόφους, ή να μετακινηθούν αλλού.

Εγκλωβισμένοι πολίτες και στη Μαγνησία καθώς είναι από τις περιοχές που πλήττονται πιο σφοδρά από την κακοκαιρία τα τελευταία 24ωρα.

Δρόμοι έχουν καταστραφεί, τόσο σε περιοχές της Μαγνησίας όσο και μέσα στον Βόλο. Στο Πήλιο υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, ενώ σε ένα βαθμό έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση σε αυτά τα χωριά, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Πολλά προβλήματα υπάρχουν και μέσα στα Τρίκαλα, από την υπερχείλιση του ποταμού και γίνονται επιχειρήσεις για απεγκλωβισμούς, ενώ υπάρχουν ζητήματα με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση. Εγκλωβισμένοι υπάρχουν και στα εργοστάσια γάλακτος της περιοχής, αναφέρουν πληροφορίες της δημόσιας τηλεόρασης.

Τεράστια είναι τα προβλήματα και σε χωριά της Καρδίτσας, όπου εξαιτίας των καταστροφών που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία Daniel σε δρόμους υπάρχουν επίσης εγκλωβισμένοι.

Νύχτα αγωνίας πέρασαν και οι κάτοικοι της Φθιώτιδας, καθώς το σφυροκόπημα της κακοκαιρίας Daniel προκάλεσε φόβους για υπερχείλιση του Σπερχειού.

Εκατοντάδες άνθρωποι, νότια της Λαμίας αλλά και στο χωριό Κόμμα- για το οποίο είχε δοθεί εντολή για εκκένωση- ξενύχτησαν στα ψηλότερα σημεία των σπιτιών τους, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Τα αναχώματα του ποταμού άντεξαν τους τεράστιους όγκους νερού. Τεράστιες είναι οι ζημιές στο οδικό δίκτυο, που είχαν ως συνέπεια να διακοπεί η κυκλοφορία σε αρκετά σημεία.

Στον Δομοκό, 125 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Σοφιάδα, ενώ 40 άτομα βρίσκονται στα Πατρίλια. Τις πρώτες πρωινές ώρες έγινε επιχείρηση της ΕΜΑΚ για την απομάκρυνση ζευγαριού ηλικιωμένων που κρίθηκε απαραίτητη.

Αρκετά χωριά ακόμη δεν έχουν ρεύμα, ενώ η κυκλοφορία σε ορισμένες περιοχές είναι αδύνατη καθώς έχουν καταστραφεί γέφυρες σε διάφορα σημεία του επαρχιακού δικτύου. Ο δρόμος από τον Δομοκό προς το νέο Μοναστήρι έχει καταστραφεί σε πάρα πολλά σημεία.

Προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία και στην Αττική όπου βρέχει ξανά από νωρίς το πρωί.

Εξαιτίας της χθεσινής καταιγίδας, προκλήθηκαν καθιζήσεις και άνοιξαν κρατήρες σε δρόμους στο Μοσχάτο, την Καλλιθέα και τα Πετράλωνα, ενώ στις ίδιες περιοχές πλημμύρισαν βιοτεχνίες και αποθήκες.

Σήμερα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πύργου από την Πειραιώς έως την οδό Θεσσαλονίκης στο Μοσχάτο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.