Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024

Kακοκαιρία Elias - Μήνυμα 112 για επικίνδυνα φαινόμενα στην Ελλάδα

kakokairia elias

Από σήμερα, Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, ξεκινά η επέλαση της κακοκαιρίας Elias στην Ελλάδα με μεγάλο όγκο νερού να αναμένεται να πέσει κυρίως στη Θεσσαλία αλλά και στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

HDN Newsroom

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν ήδη ξεκινήσει στα βόρεια και βορειοδυτικά τμήματα της χώρας και σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη ειδικά σε κεντρική, δυτική και ανατολική Θεσσαλία υπολογίζεται ότι θα πέσουν 300 - 500 τόνοι νερού ανά στρέμμα.

Σε ό,τι αφορά την Αττική το απόγευμα της Δευτέρας προβλέπονται τοπικές καταιγίδες σε βόρεια και δυτικά τμήματα της περιφέρειας, ενώ έντονες βροχές θα σημειωθούν και στη Θεσσαλονίκη.

Όπως σημείωσε ο κ. Μαρουσάκης, η κακοκαιρία είναι σε θέση να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα και προειδοποιεί να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες από τις Αρχές.

Το σύστημα κακοκαιρίας που θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, λαμβάνει την ονομασία Elias.

Πιο αναλυτικά:

Τη Δευτέρα (25-09-2023) βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν κυρίως στη Θεσσαλία, καθώς και στη δυτική Μακεδονία, τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και την κεντρική Στερεά. Πρόσκαιρα είναι πιθανό να επηρεαστούν το Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η βόρεια Πελοπόννησος. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων καθώς και στα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.

Την Τρίτη (26-09-2023) βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας.

Την Τετάρτη (27-09-2023) σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται βροχές, ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα (κυρίως στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), τις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στο νομό Καρδίτσας και στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας.

Την Πέμπτη (28-09-2023) σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Έως το μεσημέρι τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Σποράδες, τη Μαγνησία, τη βόρεια Εύβοια, και τα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς.

Mήνυμα του 112 εστάλη από εχθές το απόγευμα της Κυριακής (24 Σεπτ.) σε περιοχές Εύβοιας και της Κοζάνης για την επερχόμενη κακοκαιρία. Το 112 ήχησε επίσης στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και τη Φθιώτιδα.