Πέμπτη, 23 Μαϊος 2024

Καταγγελίες για «ένοπλους μπράβους» στη Μύκονο από την πρόεδρο του Συλλόγου Αρχαιολόγων

 μυκονος σπιτια

Στο νησί της Μυκόνου βρέθηκε σήμερα η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, μετά από την επίθεση που δέχτηκε ο Μανώλης Ψαρρός, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.


«Ηρθαμε στη Μύκονο για να δώσουμε ένα μήνυμα ότι δεν φοβόμαστε και να στηρίξουμε τους συναδέλφους μας», τόνισε σε δηλώσεις της η Δ. Κουτσούμπα, προαναγγέλλοντας σειρά συναντήσεων με φορείς (ξενοδόχους, εστιάτορες κ.λπ.) με σκοπό να «ζητήσουμε από όλους, όχι απλώς να καταδικάσουν την επίθεση, αλλά να απομονώσουν στοιχεία τα οποία δρουν στη Μύκονο με μαφιόζικο τρόπο».

«Από όταν ξέσπασε αυτή η ιστορία έχουμε πάρα πολλά μηνύματα ότι αυτά τα στοιχεία, που δρουν με μαφιόζικο τρόπο, έχουν βάλει στόχο τους πολίτες της Μυκόνου και τους νομοταγείς επαγγελματίες του νησιού», συμπλήρωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, ενώ όσον αφορά την αναβάθμιση του ξυλοδαρμού σε κακούργημα, υποστήριξε ότι «μας ικανοποιεί αυτή η εξέλιξη γιατί θα ανοίξουν τηλέφωνα ώστε να έχουμε περισσότερα στοιχεία για να οδηγηθούμε στον φυσικό και τον ηθικό αυτουργό, γιατί είναι σαφές πως το θέμα δεν ήταν προσωπικό. Για εμάς είναι πολύ απλό. Χτυπάνε έναν από εμάς; Πρέπει να πάρουμε απάντηση από την Πολιτεία. Πρέπει να καταλάβουν πως οι μαφιόζικες πρακτικές δεν περνάνε».

Επίσης έκανε λόγο για «περιστατικά όπου συνάδελφοί μας ήρθαν αντιμέτωποι με ένοπλους μπράβους», ενώ επισήμανε την ανάγκη «ο φόβος να αλλάξει στρατόπεδο και να πάρουν το μήνυμα αυτοί που έδειραν τον συνάδελφό μας». Οσον αφορά το ζήτημα της ενίσχυσης της αστυνόμευσης στο νησί, εξέφρασε το αίτημα να «υπάρξουν μερικοί αστυνομικοί με εξειδίκευση στην προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, ζήτησε – μεταξύ άλλων- «στελέχωση της Αστυνομίας, όπως το καλοκαίρι του 2021, που ήταν μια χρονιά κατά την οποία μειώθηκαν -σχεδόν σε μηδενικό βαθμό- τα κρούσματα τα οποία μας απασχολούν».

Σημειώνεται ότι τα σωματεία καλούν τη Δευτέρα 27 Μαρτίου, στις 5 μ.μ., στο Γρυπάρειο, τον δήμαρχο, το δημοτικό συμβούλιο, τους φορείς και τους συλλόγους της Μυκόνου, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, σε ανοιχτή συζήτηση με αφορμή τη «μαφιόζικη επίθεση στο συνάδελφο Μ. Ψαρρό».

Την Τρίτη 28 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ που καλύπτει όλους τους δημόσιους υπαλλήλους του νησιού και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 11.30 π.μ., έξω από το δημαρχείο της Μυκόνου.

Ο αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Μανώλης Ψαρρός, δέχθηκε επίθεση στην περιοχή του ΚΑΤ, στο νησί της Μυκόνου, στις 7 Μαρτίου 2023, γιατί σταμάτησε οικοδομικές εργασίες.