Η εισαγγελέας της δίκης για τη δολοφονία του νεαρού Άλκη Καμπανού από συμμορία αντίπαλης ομάδας, Κυριακή Κλιάμπα, ξεκίνησε, σήμερα, την αγόρευση της. Η εισαγγελέας ζήτησε από τους παράγοντες της δίκης να μην τη διακόψουν καθώς, όπως είπε η ίδια, "θα ακουστούν πράγματα που δεν θα αρέσουν, και να σεβαστούν τον ρόλο της ώστε η διαδικασία να εξελιχθεί «αναίμακτα»".
Η εισαγγελέας έκανε λόγο για μια δύσκολη και ψυχοφθόρα υπόθεση ενώ τόνισε ότι τα στοιχεία και τα δεδομένα είναι πολλά. Μίλησε για 12 οικογένειες που θα υποφέρουν επισημαίνοντας ότι υπάρχουν και άλλες τρεις οικογένειες εκ των οποίων «η μία θα υποφέρει για μια ολόκληρη ζωή», αναφερόμενη προφανώς στην οικογένεια του Άλκη Καμπανού.
Σύμφωνα με το Thestival, η εισαγγελέας ήταν καταπέλτης σχολιάζοντας τις καταθέσεις των κατηγορουμένων αλλά και τα όσα υπονόησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης για τον Άλκη Καμπανό και τους φίλους του. Οι περισσότεροι εκ των κατηγορούμενων την άκουγαν με σκυμμένο το κεφάλι.
Υπογράμμισε ότι η επίθεση των 40 δευτερολέπτων δεν έγινε τυχαία αλλά ήταν προσχεδιασμένη και οργανωμένη. «Θα αντιληφθείτε τον δόλο των κατηγορουμένων σε βάρος των θυμάτων», υποστήριξε.
Σχολιάζοντας την κατάθεση του πατέρα του Άλκη, η εισαγγελέας τόνισε ότι έδωσε την διάσταση του πραγματικού επεισοδίου.
«Ανορθόδοξος πόλεμος», είχε πει στην κατάθεσή του ο πατέρας του αδικοχαμένου Άλκη. «Είναι το πεδίο μάχης με μη συμβατικά μέσα και τακτική», τόνισε η εισαγγελέας Κυριακή Κλιάμπα.
Όπως είπε, ο πατέρας του Άλκη οριοθέτησε τον τρόπο δράσης των κατηγορουμένων.
«Δεν είχε καθόλου άδικο όταν μίλησε για στρατιωτική πειθαρχία. Συνέχισαν να τον χτυπούν με λυσσαλέο μίσος. Η εκδίκηση, η ικανοποίηση ότι η κτηνωδία, όπως κατέθεσε η μητέρα του Άλκη, είχε ολοκληρωθεί», ανέφερε η εισαγγελέας.
Ο Αριστείδης Καμπανός ρωτήθηκε για τον λόγο που ο γιος του βρισκόταν εκεί το μοιραίο βράδυ, συνέχισε η εισαγγελέας. Σημείωσε ότι επιχειρήθηκε να αποδειχθεί στο δικαστηρίου ότι ο ο Άλκης όσο και οι φίλοι του ήταν οργανωμένοι και όχι απλώς φίλαθλοι. «Είναι ντροπή ή μεμπτό να γνωρίζει κάποιος τον πρόεδρο του Άρη ή κάποιας άλλης ομάδας; Είναι ντροπή ή ενοχή να περιδιαβαίνει ένας νέος στην περιοχή της ομάδας του; Έχουμε λησμονήσει τι σημαίνει νιάτα», συνέχισε στην αγόρευσής της η κα Κλιάμπα.
Για τους κατηγορούμενους τόνισε ότι «Ήταν αρματωμένοι σαν αστακοί. Επέδειξαν άκρατο μίσος και πειθαρχία σε ένα σχέδιο εξόντωσης. Κανένας οργανωμένος δεν κυκλοφορεί “γυμνός”. Όλοι οι οργανωμένοι είναι εξοπλισμένοι», τόνισε και πρόσθεσε:
«Οι πέντε νέοι (σ.σ. παρέα του Άλκη) δεν είχαν τίποτα πάνω τους παρά μόνο ένα αναψυκτικό που το μοιράστηκε ο Άλκης με έναν από τους φίλους του».
Σχολιάζοντας τις καταθέσεις των φίλων του Άλκη η εισαγγελέας ανέφερε ότι οι κατηγορούμενοι «ήθελαν να σκοτώσουν Αρειανό και αυτό έκαναν».
Η μαραθώνια διαδικασία ξεκίνησε το πρωί και διεκόπη το απόγευμα, μετά από έξι ώρες αγόρευσης, με την εισαγγελική λειτουργό να ολοκληρώνει μόλις το 1/3, όπως είπε, της πρότασης της.
Αποτιμώντας κάθε πτυχή της υπόθεσης και αξιολογώντας το σύνολο των αποδεικτικών μέσων και μαρτυρικών καταθέσεων, η κα Κλιάμπα αναφέρθηκε σε καθέναν από τους 12 κατηγορούμενους ξεχωριστά, καταλήγοντας σε συγκεκριμένα συμπεράσματα ως προς τη συμμετοχή καθενός εξ αυτών στο έγκλημα.
«Ένοχοι όλοι» προτείνει η εισαγγελέας
Χαρακτήρισε ως "ιθύνοντα νου" της επίθεσης τον 1ο κατηγορούμενο, ο οποίος συνελήφθη χρονικά πρώτος και αποτέλεσε το κλειδί ώστε να φτάσουν οι διωκτικές Αρχές στα ίχνη των υπολοίπων προσώπων. Διέθετε "αρχηγική φυσιογνωμία" και «εμπειρία», ενώ "ήξερε να οργανώσει και να καθοδηγήσει τους "στρατιώτες" του" ανέφερε η εισαγγελέας για τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο που φέρεται να έμεινε στο αυτοκίνητο.
Τοποθέτησε στο σημείο του φονικού- αποδίδοντας συμμετοχή στη δολοφονία του 'Αλκη- όλους τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, εκτός από τον 6ο και τον 8ο, για τους οποίους είπε ότι δεν πρόλαβαν να φτάσουν στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο 19χρονος, λόγω χρόνου, όμως πρόσθεσε, πως η παρουσία τους ήταν "καθοριστική για την έκβαση του "πολέμου"".
Ειδικότερα, για τον 10ο κατηγορούμενο που φέρεται να κρατούσε το δρεπάνι, είπε ότι ενήργησε με "οργή και μίσος", χτυπώντας «αλύπητα» τον Άλκη και τα άλλα δύο θύματα για να πάρει εκδίκηση για προγενέστερο επεισόδιο όπου ο ίδιος υπήρξε θύμα. «Είχε τέτοιο μίσος που κάρφωσε το δρεπάνι σε όποιον βρέθηκε μπροστά του, σαν άλλος "σαμουράι", μόνο που οι σαμουράι ήταν γενναίοι πολεμιστές» επισήμανε η εισαγγελέας.
Όσον αφορά τον 12ο κατηγορούμενο, που απολογούμενος είχε πει ότι έκανε τον "ταξιτζή", η κα Κλιάμπα ανέφερε ότι συμμετείχε 37 δευτερόλεπτα στη βάρβαρη επίθεση. "Ούτε "σοφέρ", ούτε θεατής ήταν, προκύπτει μετά βεβαιότητας ότι συμμετείχε ενεργά και αποφασιστικά, ορμώμενος από το ίδιο πάθος και μίσος για τον αιώνιο αντίπαλο (τον 'Αρη)" ήταν τα λόγια της εισαγγελικής λειτουργού.
"Για τον θάνατο του 'Αλκη φταίνε όλοι, ανάλογα με τη συμμετοχή τους", πρόσθεσε η ίδια, περιγράφοντας τους 12 κατηγορούμενους ως "εγκληματικές φυσιογνωμίες", παρόλο που οι ίδιοι "επιχείρησαν να παρουσιαστούν ως καλά παιδιά".
Η εισαγγελέας Κυριακή Κλιάμπα αναμένεται να συνεχίσει την αγόρευση της το πρωί της Πέμπτης όταν και θα κάνει γνωστή την πρόταση της για τις ποινές των 12 κατηγορουμένων.
Θυμίζουμε, ότι ο 19χρονος Άλκης Καμπανός σφαγιάστηκε στην κυριολεξία, κατακρεουργήθηκε, το βράδυ της Τρίτης 1ης Φεβρουαρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια βίαιης επίθεσης εις βάρος αυτού και της παρέας του, από οργανωμένη ομάδα οπαδών του ΠΑΟΚ. Στην "τυφλή" οπαδική επίθεση συμμετείχαν 12 άτομα, ανάμεσα τους και αλλοδαποί, οι οποίοι είχαν βγει προμελετημένα, όχι για να σκοτώσουν κάποιον συγκεκριμένα, αλλά με εντολή να σκοτώσουν κάποιον φίλαθλο του Άρη, όπως αποδεικνύεται. Οι γείτονες άκουγαν τον νεαρό Άλκη να λέει "Σας παρακαλώ, μη με χτυπάτε άλλο! Πονάω!" Αυτά ήταν και τα τελευταία λόγια του άτυχου νεαρού!