Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024

Καύσωνας στην Ελλάδα: Η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 35 βαθμούς σε κάποιες περιοχές – Υψηλές οι θερμοκρασίες και αύριο

high temp
Πρόωρο καύσωνα βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Σήμερα, Δευτέρα 20 Μαΐου 2024, η μέγιστη θερμοκρασία ξεπέρασε τους 35 βαθμούς Κελσίου στη νότια Κρήτη (Γόρτυνα Ηρακλείου – 35,4) και τους 34 στην Πελοπόννησο (Σκάλα Μεσσηνίας – 34.8), σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Σε υψηλά για την εποχή επίπεδα θα ανέλθει και αύριο, Τρίτη 21 Μαΐου η θερμοκρασία στη χώρα.

HDN Newsroom

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο καιρός αύριο, Τρίτη 21 Μαΐου, θα είναι αρχικά αίθριος, με σταδιακή ανάπτυξη νεφώσεων.

Ειδικότερα, αρχικά αναμένονται λίγες τοπικές νεφώσεις, ωστόσο από το πρωί θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα δυτικά και στην Πελοπόννησο οι οποίες σταδιακά θα επεκταθούν στη Στερεά, στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη. Πρόσκαιρες, σποραδικές βροχοπτώσεις θα σημειωθούν στην Πελοπόννησο και ενδεχομένως στην Στερεά και στην Κρήτη. Παράλληλα, οι τοπικές νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά το μεσημέρι και απόγευμα θα είναι κατά τόπους πυκνότερες και υπάρχει πιθανότητα λίγων πρόσκαιρων τοπικών βροχών.

Η ορατότητα έως το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη, ενώ οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες, κυρίως στα δυτικά και νότια.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί:

στη Δυτική Μακεδονία από 13 έως 27 βαθμούς Κελσίου,
στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 13 έως 29,
στην Ήπειρο από 15 έως 29,
στη Θεσσαλία από 15 έως 30,
στη Στερεά και την Πελοπόννησο από 15 έως 32,
στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 27,
στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 16 έως 31,
στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 18 έως 34,
στις Κυκλάδες από 17 έως 31,
στα Δωδεκάνησα από 20 έως 30,
στην Κρήτη από 17 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο και Νοτιοδυτικό οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ όμως από τις πρώτες βραδινές ώρες θα γίνουν μεταβαλλόμενοι έως 3 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ.

Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ όμως από τις πρώτες βραδινές ώρες θα γίνουν μεταβαλλόμενοι έως 3 μποφόρ. Μόνο το μεσημέρι και απόγευμα στο Κεντρικό και Νότιο Ιόνιο οι άνεμοι θα φτάνουν τοπικά τα 6 μποφόρ.

Ο καιρός αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Στην Αττική αρχικά αναμένεται ηλιοφάνεια όμως από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις και από το μεσημέρι από νότιες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένεται ηλιοφάνεια με τοπικές μόνο νεφώσεις το μεσημέρι και απόγεμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ όμως από το πρωί έως το απόγευμα θα γίνουν νότιοι 2 έως 4 μποφόρ. Η ορατότητα έως το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 19 έως 27 βαθμούς Κελσίου.