Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024

Ξεκίνησε το ταξίδι της για τη Γαλλία η Ολυμπιακή Φλόγα με το ιστορικό τρικάταρτο πλοίο «Belem»

Belem

Από τον Πειραιά αποπλέει σήμερα, Σάββατο 27 Απριλίου, το ιστορικό γαλλικό πλοίο «Belem», ένα παραδοσιακό τρικάταρτο ιστιοφόρο, το οποίο θα ξεκινήσει το ταξίδι του στη Μεσόγειο μεταφέροντας την Ολυμπιακή Φλόγα στη Γαλλία, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Εύα Κουτουμάνου

Το εμβληματικό τρικάταρτο «Belem» κατέπλευσε στον Πειραιά τη Δευτέρα 22 Απριλίου και έδεσε στην Ακτή Ξαβερίου, κάτω ακριβώς από το Λιοντάρι του Πειραιά, συνοδευόμενο από τη Φρεγάτα του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού LOIRE F/S.

Το «Belem» υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο οποίος ξεναγήθηκε στο ιστορικό πλοίο από την Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα κυρία Laurence AUER και τον κυβερνήτη του πλοίου Aymeric Gibet, όπου και αντάλλαξαν εθιμοτυπικά δώρα.

Σήμερα, Σάββατο 27 Απριλίου, το παραδοσιακό ιστιοφόρο- το οποίο είχε κάνει το παρθενικό του ταξίδι το 1896, λίγες εβδομάδες μετά την αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που είχαν διεξαχθεί στην Αθήνα, στο Παναθηναϊκό Στάδιο- αναχωρεί από τον Πειραιά για ένα συμβολικό ταξίδι, διασχίζοντας τη Μεσόγειο, για να καταλήξει, στην πάλαι ποτέ ελληνική αποικία, τη Μασσαλία, στις 8 Μαΐου, από όπου θα ξεκινήσει η λαμπαδηδρομία στη Γαλλία, με τελικό προορισμό την πόλη του "φωτός", το Παρίσι, όπου θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου.

Το παρών στην εκδήλωση απόπλου του «Belem» έδωσαν η Πρέσβειρα της Γαλλίας Laurence Ayer, η υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας Amelie Oudea -Castera, εκπρόσωποι από την πόλη της Μασσαλίας, ο Δήμαρχος του Πειραιά Γιάννης Μώραλης και ο γνωστός Έλληνας σταρ της γαλλικής τηλεόρασης Νίκος Αλιάγας, ο οποίος θα ταξιδέψει, μαζί με την φωτογραφική του κάμερα, με το «Belem».

Λίγο πριν ανοίξει πανιά το «Belem», ο Γάλλος τριπλός Ολυμπιονίκης του κανόε καγιάκ Tony Estanguetστο Belem, ανέβασε την Ολυμπιακή Φλόγα στο ιστορικό πλοίο.

teleth paradoshs flogas

Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε στις 16 Απριλίου στην Ολυμπία και εχθές το απόγευμα της Παρασκευής (26 Απριλίου), παραδόθηκε στον Προέδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Παρίσι 2024, Tony Estanguet, κατά τη διάρκεια μίας λαμπρής τελετής στο Καλλιμάρμαρο.

Μετά την εντυπωσιακή τελετή, η Ολυμπιακή Φλόγα διανυκτέρευσε στη γαλλική πρεσβεία και σήμερα (Σάββατο, 27 Απριλίου) επιβιβάστηκε στο τρικάταρτο «Belem» για το ταξίδι της προς τη Μασσαλία, όπου θα την παραλάβει ο Γάλλος κολυμβητής και πρώτος Λαμπαδηδρόμος επί γαλλικού εδάφους, Florent Manaudou.

Είναι η πρώτη φορά που η Ολυμπιακή Φλόγα θα ταξιδέψει δια θαλάσσης και όπως δήλωσε ο κυβερνήτης του «Belem» Aymeric Gibet, «θα υπάρχουν τρεις φύλακες σε βάρδιες που θα την φυλάνε όλη την ημέρα. Θα βρίσκεται σε ειδικό χώρο στο κεντρικό σαλόνι».

BELEM1

Η ιστορία του εμβληματικού «Belem»
Το «Belem» είναι το τελευταίο τρικάταρτο ιστιοφόρο του γαλλικού εμπορικού ναυτικού, με τετράγωνα πανιά και χαλύβδινη γάστρα, που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και παραμένει λειτουργικό μέχρι σήμερα.

Το όνομα του το πήρε από την ομώνυμη πόλη Belem της Βραζιλίας, από όπου ξεκίνησε τα ταξίδια του μεταφέροντας καφέ. Από τον Γάλλο πρώτο ιδιοκτήτη του, πέρασε σε αγγλικά χέρια και στη συνέχεια σε Ιταλούς, πριν επιστρέψει στη Γαλλία.

Το τρικάταρτο παραδοσιακό σκαρί των 800 τόνων χάλυβα και ξύλου, αποτελεί τη ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου. Καθελκύστηκε στις 10 Ιουνίου του 1896, λίγες εβδομάδες μετά την αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που είχαν διεξαχθεί στην Αθήνα, στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Αρχικά εκτελούσε ταξίδια προς τη Βραζιλία για να μεταφέρει κακάο αλλά και στις δυτικές Ινδίες για ρούμι. Αμέσως μετά έγινε πλοίο αναψυχής ενώ μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έγινε εκπαιδευτικό σκάφος. Το 1984 ανακηρύχθηκε μνημείο.