Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024

Μάχη με τις φλόγες για ακόμη μία μέρα στην Ελλάδα: Δύσκολη η κατάσταση στη Χίο - Φούντωσε το μέτωπο στην Κω

fvtia xios
Για ακόμα μία μέρα δίνουν μάχη με τις φλόγες πυροσβέστες και εθελοντές στην Ελλάδα, με την προσπάθεια να επικεντρώνεται- κυρίως- σε Κω και Χίο όπου η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο ενώ χωρίς ενεργό μέτωπο είναι οι πυρκαγιές σε Μονεμβασιά και Γόρτυνα Κρήτης. Δύο πυροσβέστες τραυματίες στη Χίο  ενώ μηνύματα έκτακτης ανάγκης από το 112 έχουν σταλεί σε Καρδάμαινα Κω, Μετόχι Χίου, Κατωφύγι και Ξενιάκο Κρήτης.

HDN Newsroom
Σύμφωνα με το kosnews24.gr, το πύρινο μέτωπο στην Κω- γύρω στις εφτά το απόγευμα- φούντωσε λόγω των ισχυρών ανέμων. Και κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τις φωτιές που έγινε λίγα λεπτά μετά τις 18:30, ο Πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης ανέφερε πως η κατάσταση στη Χίο είναι δύσκολη. Συνολικά, και στις δύο φωτιές επιχειρούν πάνω από 200 πυροσβέστες: 68 στην Κω και 142 στη Χίο, ενώ οι δυνάμεις θα ενισχυθούν τις επόμενες ώρες. Επίσης, κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης στη Χίο τραυματίστηκαν ευτυχώς ελαφρά 2 πυροσβέστες.

51 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο. Οι 44 από αυτές αντιμετωπίστηκαν άμεσα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν ακόμη 8 πυρκαγιές.

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι οι πυρκαγιές σε Δίστομο Βοιωτίας, Ζάκυνθο, Ηράκλειο Κρήτης και στον Άγιο Ελισσαίο Λακωνίας.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί στην περιοχή Πόρτες Αντιμάχειας στην Κω, η εικόνα είναι βελτιωμένη, με αρκετές όμως ακόμη δύσκολες στην αντιμετώπισή τους, ενεργές εστίες.

Επιχειρούν 68 πυροσβέστες με 6 ομάδες δασοκομάντος, συμπεριλαμβανομένων 32 πυροσβεστών που μετέβησαν αεροπορικώς από Αθήνα, 9 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Οι δυνάμεις στο νησί θα ενισχυθούν περαιτέρω με 15 πυροσβέστες και 2 οχήματα που μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Ρόδο.

Στην πυρκαγιά της Χίου επιχειρούν 142 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος, συμπεριλαμβανομένων 30 πυροσβεστών που μετέβησαν αεροπορικώς από Αθήνα, 21 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για το συντονισμό τους.

Οι δυνάμεις θα ενισχυθούν τις επόμενες ώρες με 66 πυροσβέστες και 12 οχήματα που μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Λέσβο και Αθήνα.

Η κατάσταση παραμένει δύσκολη στη Χίο, και θα συνεχίσουν να καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας του νησιού για τον περιορισμό της.

Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης τραυματίστηκαν ευτυχώς ελαφρά 2 πυροσβέστες.

Πριν από λίγα λεπτά εκδηλώθηκε νέα πυρκαγιά στην περιοχή Καταφύγι Ηρακλείου Κρήτης και για την ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής εκδόθηκε μήνυμα από το 112.

Τονίζουμε ότι, η επικινδυνότητα που δημιουργούν οι πυρκαγιές επιβάλλουν την προσοχή όλων.

Η πυρκαγιά στην Κω είναι σε εξέλιξη με τις εναέριες δυνάμεις να έχουν ενισχυθεί από Αθήνα και Ρόδο. Επιπλέον, μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς δυνάμεις από Λέσβο. Σύμφωνα με το kosnews24.gr, τα σημεία όπου καίνε οι φλόγες είναι διάσπαρτα. Επίσης, όπως επισημαίνει το τοπικό μέσο, κατόπιν του μηνύματος από το 112 που εστάλη, όσοι τουρίστες και κάτοικοι είναι στην Καρδάμαινα και δεν έχουν όχημα, μπορούν να επιβιβαστούν στα λεωφορεία για να απομακρυνθούν.

Η φωτιά στη Χίο ξέσπασε σήμερα το πρωί, σε δασική έκταση στην περιοχή Σιδηρούντα. Άμεσα κινητοποιήθηκαν επίγειες κι εναέριες δυνάμεις. Σύμφωνα με το alithia.gr, είναι τέτοιο το πύρινο φορτίο, που στις δύο το μεσημέρι, το σύννεφο του καπνού, ήταν ορατό και στην πόλη της Χίου. Επίσης, πυροσβέστες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομέιο με εγκαύματα ενώ αναζητείται ένας ηλικιωμένος από το χωράφι του οποίου πιθανολογείται ότι ξεκίνησε η πυρκαγιά.

Το 112 έστειλε μήνυμα για τις φωτιές τόσο στην Κω όσο και στη Χίο ενώ  σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι της Δευτέρας (1/7) σε περιοχή του Δήμου Γόρτυνας, κοντά στους Αγίους Δέκα.

Στην επιχείρηση από την πρώτη στιγμή συμμετείχαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από στεριά και αέρος, αλλά και τεχνικά μέσα και υδροφόρες της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου. Αυτή την ώρα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ωστόσο ισχυρές δυνάμεις εξακολουθούν να παραμένουν και να επιχειρούν στο σημείο, που βρίσκεται κοντά στον Αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας.

Μάλιστα σύμφωνα με τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο για Θέματα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο, Γιάννη Λεονταράκη ο κίνδυνος να φτάσουν οι φλόγες στον Αρχαιολογικό χώρο ήταν ορατός, πλην όμως η άμεση κινητοποίηση και η καθοριστική,όπως τόνισε, συμβολή των εναέριων μέσων που έκαναν ρίψεις, εξάλειψε κάθε ενδεχόμενο. Επιπλέον, υπήρξε εξαιρετικά επείγουσα ειδοποίηση μέσω του 112 προς τους κατοίκους της περιοχής, να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Φωτιά ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι της Δευτέρας, 1ης Ιουλίου, και στην Κρήτη, κοντά στο χωριό Κατωφύγι του Δήμου Βιάννου με μήνυμα εκτάκτου ανάγκης από το 112 να έχει ήδη σταλεί στους κατοίκους της περιοχής.