Κυριακή, 19 Μαϊος 2024
Διάσπαρτα σύννεφα
25.6°C Αθήνα

Meteo-Copernicus: Στον Έβρο κάηκε έκταση μεγαλύτερη από τη Νέα Υόρκη!

evros meteo
 
Η τεράστια πυρκαγιά που μαίνεται στον Έβρο, στο βορειοανατολικό άκρο της χώρας, στα σύνορα με την Τουρκία, εδώ και 11 ημέρες, έχει καταστρέψει μια έκταση μεγαλύτερη από την πόλη της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με την Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus, η οποία "χαρτογραφεί" την Ευρώπη με εικόνες που στέλνει δορυφόρος από το διάστημα.
Έρση Παππά
 
 Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X- πρώην Twitter- η Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της Copernicus ανέφερε ότι η πυρκαγιά είχε καταστρέψει τουλάχιστον 808,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα (312,2 τετραγωνικά μίλια). Η πόλη της Νέας Υόρκης καταλαμβάνει 778,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα (300,5 τετραγωνικά μίλια).
 
Επιπλέον, η δορυφορική χαρτογράφηση Copernicus της Ε.Ε. εξέδωσε 20 χάρτες των πληγεισών περιοχών. Η βοήθεια αυτή ακολουθεί την άμεση αντίδραση της Ε.Ε. στην προηγούμενη ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα. Τον περασμένο μήνα, ξεκίνησε μια συντονισμένη ανάπτυξη με 9 αεροπλάνα, 510 πυροσβέστες και 117 οχήματα για την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων δασικών πυρκαγιών».
 
Από τις 24 Αυγούστου, το Copernicus είχε υπολογίσει πως η πυρκαγιά που καταστρέφει την Αλεξανδρούπολη είναι  η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια. Πέντε ημέρες μετά, από τότε, η πυρκαγιά συνεχίζει να σαρώνει δασικές εκτάσεις. 
 
Νεότερα δορυφορικά δεδομένα που έγιναν σήμερα, Τρίτη, διαθέσιμα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποκαλύπτουν πως πρόκειτιαι για τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων «παρά πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος στον Έβρο. 
 
Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου ξεπερνά τα 808.000 στρέμματα, μέχρι αυτή τη στιγμή καθώς η φωτιά συνεχίζει να μαίνεται στην περιοχή του Έβρου.