Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024
Λίγα σύννεφα
13.3°C Αθήνα

Μέχρι πότε θα καλύπτει την Ελλάδα η αφρικανική σκόνη – Ειδικοί συνιστούν στους πολίτες να κυκλοφορούν φορώντας προστατευτική μάσκα

afrikaniki skoni

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα και σήμερα στην Ελλάδα, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς το φαινόμενο της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης επιστρέφει από σήμερα, Δευτέρα 1 Απριλίου, αν και σε μικρότερες συγκεντρώσεις απ’ ότι τις προηγούμενες ημέρες. Παράλληλα, η θερμοκρασία θα σημειώσει κι άλλη άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, αγγίζοντας ή και ξεπερνώντας τους 30 βαθμούς κελσίου.

HDN Newsroom

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη θα ευνοήσει τη μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική προς τα Βαλκάνια και τη χώρα μας, με αποτέλεσμα τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τη μεταφορά σημαντικής ποσότητας Σαχαριανής σκόνης, το διήμερο Δευτέρας 01/04 και Τρίτης 02/04/2024.

Όπως διακρίνεται στον παρακάτω Χάρτη 1, η θερμοκρασία στο επίπεδο των *850 hPa (περίπου 1500 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας) τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας 01/04 στα Βαλκάνια θα είναι 12-13 βαθμούς υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ εστιάζοντας στη χώρα μας θα είναι έως 10-11 βαθμούς υψηλότερες.

Η μέγιστη θερμοκρασία στην επιφάνεια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η νεφοκάλυψη κι ο άνεμος σε συδυασμό με την τοπογραφία, ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα οι μέγιστες θερμοκρασίες στην επιφάνεια του εδάφους φαίνεται ότι θα κυμανθούν σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα, με τις μέγιστες τιμές, κυρίως την Τρίτη 02/04, στα κεντρικά ηπειρωτικά να φτάνουν τους 30-31 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα, έντονη θα είναι η μεταφορά Σαχαριανής σκόνης προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης να προβλέπονται έως τη Σκανδιναβία, όπως υπολογίζεται από το μοντέλο πρόγνωσης συγκέντρωσης σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Οι εκτιμώμενες συγκεντρώσεις σκόνης, κατά τη διάρκεια των μεσημεριανών ωρών της Δευτέρας 01/04, παρουσιάζονται στο Χάρτη 2 που ακολουθεί.

Πότε θα καθαρίσει η ατμόσφαιρα
Το φαινόμενο της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης επιστρέφει λοιπόν από σήμερα, αν και σε μικρότερες συγκεντρώσεις απ΄ ό,τι τις προηγούμενες ημέρες, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Από την Τετάρτη πάντως στο Αιγαίο θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι, οι οποίοι αναμένεται να καθαρίσουν την ατμόσφαιρα από την σκόνη. Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την αφρικανική σκόνη δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τον οργανισμό.

Αναλυτικά ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, το φαινόμενο θα είναι έντονο και θα μειώσει κατά τόπους την ορατότητα, ενώ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις ευπαθείς ομάδες. Την Τετάρτη (3/4) ο άνεμος αναμένεται να γυρίσει δυτικός, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί η σκόνη από την ατμόσφαιρα.

Οι θερμοκρασίες θυμίζουν καλοκαίρι, με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ ακόμη και στα βορειότερα τμήματα της χώρας θα προσεγγίσει τους 28-29 βαθμούς. Υπενθυμίζεται ότι η μέση θερμοκρασία για την εποχή είναι 18-19 βαθμοί, οπότε σημαίνει ότι θα βρισκόμαστε τουλάχιστον 8-10 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Η ηλιοφάνεια θα είναι αρκετά αισθητή στη χώρα μας, με μικρές νεφώσεις, ενώ το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης θα είναι αρκετά έντονο σε περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι σε Αιγαίο και Ιόνιο με μέτριες και τοπικά ισχυρές εντάσεις.

Στην Αττική, θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με αραιές συννεφιές και έντονο το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι με μέτριες εντάσεις και η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, θα έχει ηλιοφάνεια με λίγες συννεφιές με τη θερμοκρασία να φτάσει μέχρι και τους 27 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι σε μέτριες εντάσεις.