Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2023
Διάσπαρτα σύννεφα
16.1°C Αθήνα

1 € = $ 1.0908
1 $ = € 0.9168

Να μείνουν υπουργοί σε υπηρεσιακή κυβέρνηση οι Δένδιας και Παναγιωτόπουλος υπό το φόβο τουρκικής πρόκλησης, θα ζητήσει η ΝΔ;

 dendias panagiotopoulos 
Ανοικτό άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου το ενδεχόμενο να απαιτηθεί να μην αλλάξουν οι ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας μετά τις κάλπες της απλής αναλογικής και κατά τη φάση που η χώρα θα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση.
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, έδωσε συνέντευξη το βράδυ της Δευτέρας στη δημόσια τηλεόραση και μεταξύ πολλών άλλων κλήθηκε να αναλύσει το σύνθετο πολιτικό πλαίσιο που θα διαμορφωθεί μετά τις κάλπες της απλής αναλογικής, οπότε με βάση τους συσχετισμούς που προεξοφλούν οι δημοσκοπήσεις, είναι απίθανο να υπάρξει κυβέρνηση.
 
Ο κ. Οικονόμου επέμεινε μεν στα γνωστά περί εξάντλησης της τετραετίας και στις κάλπες «από τον Απρίλιο και μετά», αλλά προχώρησε και σε κάποιες ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις.
 
«Παραμένουμε σταθεροί σε αυτό που από την αρχή είπε ο πρωθυπουργός: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Οποιαδήποτε στιγμή από τον Απρίλιο και μετά», είπε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και στον Γιώργο Κουβαρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος ρωτήθηκε και για το μεσοδιάστημα ανάμεσα στις πρώτες και στις δεύτερες εκλογές που θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική.
 
«Έχουμε μια εκλογική αναμέτρηση δύο φάσεων λόγω της απλής αναλογικής», εξήγησε και στη συνέχεια είπε τα εξής: Ως προς τον κίνδυνο να υπάρξει σε αυτό το μεσοδιάστημα μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης μια επιθετική ενέργεια από την Τουρκία, απάντησε «Δεν έχουμε τέτοιες ενδείξεις ώστε να μας φοβίζει κάτι (…) Η χώρα ωστόσο είναι έτοιμη να αντεπεξέλθει σε κάθε πρόκληση».
 
Ως προς το ενδεχόμενο να ζητηθεί συναίνεση των κομμάτων για να παραμείνουν ο Νίκος Δένδιας και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ως υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας αντίστοιχα, στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, το άφησε ανοικτό: «Πηγαίνοντας προς τις εκλογές θα το δούμε», απάντησε χαρακτηριστικά. 
 
Ως προς τις αναφορές, νωρίτερα, του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη ο οποίος είπε ότι «είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ισχυρή κυβέρνηση χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο συνεργασίας σε μια προγραμματική βάση», ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε: «Θα επιδιώξουμε μια ισχυρή εντολή. Η ΝΔ έχει ισχυρή πιθανότητα για αυτοδυναμία (…) Δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με τον κ. Βελόπουλο».