Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024

Διάβημα του ΥΠΕΞ στην Άγκυρα για το Καστελόριζο

Διάβημα στην Τουρκία έκανε η πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα για τη Navtex για το Καστελόριζο , όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ παράλληλα φέρνει το θέμα ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ.


Στην ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών συγκεκριμένα αναφέρει:


«Η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ.

Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας».