Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023
Συννεφιά
29.4°C Αθήνα

1 € = $ 1.0699
1 $ = € 0.9347

Οι φρυκτωρίες των Κυκλάδων: Την Κυριακή η Σίφνος και άλλα 10 νησιά ανάβουν πυρσούς σε πύργους, αναβιώνοντας το αρχαιότερο σύστημα επικοινωνίας

 φρυκτωριες
 
 Την Κυριακή 4 Ιουνίου 2023, στις 7 το απόγευμα, αναβιώνουν οι "φρυκτωρίες", το αρχαίο σύστημα επικοινωνίας που συνέδεε τον τότε γνωστό κόσμο της αρχαιότητας, με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Το έθιμο αναβιώνει για 20η φορά στη Σίφνο ενώ φέτος αναμένεται να συμμετάσχουν ακόμα 10 νησιά των Κυκλάδων! 
 
 
Εκατοντάδες εθελοντές, ντόπιοι και επισκέπτες κάθε ηλικίας, θα μετακινηθούν στη Σίφνο με οχήματα, βάρκες αλλά κυρίως με τα πόδια για να φτάσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα 85 σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος του νησιού, ώστε να στείλουν μήνυμα συναδέλφωσης στις Κυκλάδες και στην Ελλάδα.
 
Οι αρχαίοι πύργοι στη Σίφνο, συνδέονται με τις ακροπόλεις του νησιού και χρησίμευαν ως φρυκτωρίες, φυλάκια ή αποθηκευτικοί χώροι.
 
Οι φρυκτωρίες στη Σίφνο άρχισαν να χτίζονται για να στέλνουν προειδοποιητικά σήματα με φωτιές και σήματα καπνού σχετικά με εχθρικές επιδρομές πειρατών ανάμεσα στον 6ο και 3ο αι. π.Χ. και επαναχρησιμοποιήθηκαν ως βίγλες κατά τα ρωμαϊκά και ενετικά χρόνια.
 
Η φρυκτωρία είναι ένα σύστημα οπτικής επικοινωνίας με φρυκτούς, δηλαδή φλεγόμενους πυρσούς ή δαυλούς, που χρησιμοποιήθηκε κυρίως στην αρχαιότητα για τη μετάδοση μηνύματος σε μακρινή απόσταση.
 
 Το άναμμα του πρώτου πυρσού ακολουθούν διαδοχικά οι υπόλοιποι φρυκτωροί ώστε να αναμεταδοθεί η είδηση.
 
Το δίκτυο των φρυκτωριών περιγράφεται λεπτομερώς από τον Αισχύλο στην τραγωδία Αγαμέμνων και αναφέρεται στον Τρωικό πόλεμο ενώ παρόμοια οπτικά τηλεπικοινωνιακά συστήματα χρησιμοποίησαν οι Πέρσες, οι Ρωμαίοι και οι Βυζαντινοί.
 
Ειδικά φέτος, οι εκδηλώσεις αποκτούν μεγαλύτερη σημασία καθώς αναμένεται να ανταποκριθούν από ιστορικά μνημεία και τους δικούς τους πύργους η Άνδρος, η Θήρα, η Κέα, η Κίμωλος, η Κύθνος, η Μήλος, η Σέριφος, η Σύρος, η Πάρος η Φολέγανδρος και ενδεχομένως και άλλα σημεία.