Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022
Καθαρός Ουρανός
5°C Αθήνα

1 € = $ 1.1336
1 $ = € 0.8821

«Παζάρι» στη Σύνοδο Κορυφής - Εμμένει στις θέσεις της η Ελλάδα

Κλίμα που καθιστά αμφίβολη την επίτευξη συμφωνίας, όπως εν πολλοίς αναμενόταν, διαμορφώνεται στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., με τους «27» να αναζητούν κοινό έδαφος για το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις δήλωσε κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων ότι οι απόψεις παραμένουν σε μεγάλο βαθμό διαφορετικές μεταξύ των ηγετών, σημειώνοντας επίσης ότι δεν έχει την αίσθηση πως οι «27» βρίσκονται πιο κοντά σε συμφωνία.

Εμμένει στις θέσεις της η ελληνική πλευρά

Μετά τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων, πηγές από την ελληνική πλευρά, σημείωναν ότι ο πρωθυπουργός εμμένει στις θέσεις με τις οποίες προσήλθε στη Σύνοδο.

Ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να είναι ακέραιο το πρόγραμμα καθώς και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων - δανείων.

Επιπροσθέτως, η ελληνική πλευρά τάσσεται κατά του επιμερισμού 70-30 , όπως η πλειονότητα των χωρών, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές η Αθήνα είναι υπέρ μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, ενώ τονίζει ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο.

Αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η ελληνική πλευρά ζητεί να δοθεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων.

Μέχρι στιγμής πάντως, φαίνεται ότι δεν υπάρχει περιθώριο απομάκρυνσης από την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Σύγκρουση Κόντε - Ρούτε»

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με τον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε.

Οπως διέρρευσαν συνεργάτες του, ο Κόντε τόνισε ότι «η πρόταση Ρούτε είναι μη συμβατή με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και μη εφαρμόσιμη σε πολιτικό επίπεδο».

Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία έχει ζητήσει κάθε χώρα να μπορεί να απορρίπτει, με βέτο, τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουν τα κράτη μέλη τα οποία θα λάβουν την οικονομική στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Ο Κόντε αποδόμησε την θέση αυτή, με μια παρέμβαση η οποία βασίσθηκε σε αναλυτικές νομικές αρχές», τονίζει ο ιταλικός τύπος. Παράλληλα, πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, είναι σαφές ότι «η όλη πορεία της διαπραγμάτευσης είναι ανηφορική».

Η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, τέλος, σε ότι αφορά την έγκριση των σχεδίων μεταρρυθμίσεων των διαφόρων χωρών, τονίζει ότι μπορεί, τελικά, να μην θεωρηθεί αρκετό μόνο το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά να χρειαστεί και το «ελεύθερο» από μια ενισχυμένη πλειοψηφία κρατών μελών της Ένωσης. Αν δεν επιτευχθεί μια ικανοποιητική λύση, προσθέτει η Rai, η Ιταλία θα μπορούσε να θέσει βέτο κατά την τελική έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της Ε.Ε.

kathimerini.gr