Δευτέρα, 20 Μαϊος 2024
Σπασμένα σύννεφα
18.9°C Αθήνα

Προκαλεί ο Τσαβούσογλου: Μιλά για άλυτες διαφωνίες στο Αιγαίο και εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο

Προκαλεί ο Τσαβούσογλου: Μιλά για άλυτες διαφωνίες στο Αιγαίο και εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο

Για ζητήματα με την Ελλάδα που δεν μπορούν να έχουν λύσεις, μίλησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο CNNTurk, κάνοντας λόγο μάλιστα για συνεχόμενη ένταση σε ανατολική Μεσόγειο και «άλυτες διαφωνίες στο Αιγαίο».

«Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας, αλλά υπάρχουν ζητήματα που δεν μπορούμε να λύσουμε. Αυτά τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν από τη Λωζάνη. Επήλθε ειρήνη, αλλά επειδή υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν ακόμη, προκαλούνται εντάσεις κατά καιρούς. Απαντήσαμε στις κινήσεις τους στην ανατολική Μεσόγειο. Η ένταση συνεχίζεται. Έχουμε διαφωνίες στο Αιγαίο. Τα προβλήματα δεν λύνονται σε μία συνάντηση. Συνεχίσαμε τις διαβουλεύσεις. Εξάλλου, με την περσινή επίσκεψη του Δένδια στην Άγκυρα, άνοιξαν 25 άρθρα για τα οποία υπάρχει δουλειά να γίνει. Όλα αυτά είναι σημαντικά ζητήματα που θα βελτιώσουν τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», υποστήριξε στη συνέχεια.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε στη συνέχεια, τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο, ενώ υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. «Εμείς όμως δεν είναι δυνατόν να συμμετέχουμε σε κυρώσεις υπό αυτές τις συνθήκες. Για μη συμμετοχή μας στις κυρώσεις αντέδρασαν μόνο η Ελλάδα και ο ‘Ε/κ τομέας’. Η Ελλάδα και οι Ε/Κ προσπαθούν να ασκήσουν πίεση στην ΕΕ να λάβει απόφαση κυρώσεων, αλλά οι δυτικές χώρες κατανοούν την απόφασή μας να μην συμμετάσχουμε στις κυρώσεις. Ο ρόλος που παίζουμε εκτιμάται από τη Δύση».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε τέλος και για το πρόγραμμα των F-35, τονίζοντας, «αν συνεχιστεί αυτή η προσέγγιση (με τις ΗΠΑ), πιστεύω ότι το θέμα των F-35 θα έρθει στο προσκήνιο το επόμενο διάστημα, έστω και όχι τώρα. Οι ΗΠΑ είναι πλέον πιο ευέλικτες».