Σάββατο, 21 Μαϊος 2022
Καθαρός Ουρανός
18.9°C Αθήνα

1 € = $ 1.0341
1 $ = € 0.9670

Rafale: Προσγειώθηκαν στην 114 Πτέρυγα Μάχης τα έξι μαχητικά

Rafale: Προσγειώθηκαν στην 114 Πτέρυγα Μάχης τα έξι μαχητικά

Στη νέα τους «φωλιά» είναι τα έξι πρώτα υπερσύγχρονα Rafale που έφτασαν την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου στην Ελλάδα. Τα Rafale προσγειώθηκαν στις 12:44 στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, σε μια ιστορική ημέρα για την Πολεμική Αεροπορία.

Μετά τη συμβολική πτήση πάνω από την Ακρόπολη και την Αθήνα, το σμήνος των μαχητικών - στο οποίο συμμετείχαν και τέσσερα Mirage 2000-5 - κατευθύνθηκε προς την Τανάγρα όπου και έγινε η τελετή άφιξης με τιμές και λαμπρότητα.

rafale athina5

Το χρονικό της άφιξης των Rafale

Στις 11:50 τα έξι Rafale «έσπασαν» FIR Αθηνών και πήραν πορεία νοτιανατολικά, για να κατευθυνθούν προς Αττικοβοιωτία και να φτάσουν στον προορισμό τους, που είναι η 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας. Την «υποδοχή» έκαναν τέσσερα, επίσης, γαλλικά της Πολεμικής Αεροπορίας.

Συγκεκριμένα, Mirage 2000-5 της 331 ΜΠΚ «Θησέας» απογειώθηκαν και δημιούργησαν σμήνος με τα Rafale, για να τα συνοδεύουν μέχρι την προσγείωσή τους στην Τανάγρα. Λίγες στιγμές μετά τις 12:00, το σμήνος πέταξε πάνω από τον Κορινθιακό, και πήρε κατεύθυνση πάνω από την Αττική όπου πραγματοποίησε συμβολική πτήση πάνω από την Ακρόπολη και την πρωτεύουσα, πριν φτάσει στον τελικό προορισμό τους.

«Γεράκι Red καλοσωρίσατε στο σπίτι σας, καλές προσγειώσεις πάντα με ασφάλεια», ανέφερε ο πύργος ελέγχου από την 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας προς το σμήνος. Το πρώτο μήνυμα από το cockpit του αρχηγού σμήνους των Rafale, ανέφερε: «Ελλάδα θα φανούμε αντάξιοι, η 332 μοίρα πετάει στο μέλλον».

Η ιστορική στιγμή της πρώτης προσγείωσης, ήρθε στις 12:44. Τα υπερσύγχρονα μαχητικά πλέον βρίσκονται στη νέα «φωλιά» τους, από όπου θα εποπτεύουν τους «γαλανόλευκους» αιθέρες μαζί με τα υπόλοιπα «φτερά» της HAF.

rafale athina6