Πέμπτη, 23 Μαϊος 2024

Σφοδρή κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το πόρισμα της εξεταστικής της τραγωδίας των Τεμπών

 vouli olomelia

Έντονη κόντρα, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, σήμερα, στην Oλομέλεια της Βουλής, ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση για το πόρισμα της Eξεταστικής Eπιτροπής για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες αθώους ανθρώπους.

HDN Newsroom

Η κόντρα κορυφώνεται με την αντιπολίτευση να εξαπολύει πυρά κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας τη για συγκάλυψη και σχολιάζοντας αρνητικά την επιλογή Μητσοτάκη να απουσιάζει από την συζήτηση.

«Αντί για διερεύνηση επιλέξατε τη συγκάλυψη», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος. «Πρώτη και βασική ευθύνη φέρει ο πρωθυπουργός» σημείωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

«Μνημείο συγκάλυψης», «ομολογία ενοχής», «προσβλητικό και ντροπιαστικό πόρισμα», «προδιαγεγραμμένο έγκλημα», «προσπάθεια να μπαζωθεί η αλήθεια»: Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σφυροκοπούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την πλειοψηφίας να υπεραμύνεται του πορίσματος που αποδίδει το δυστύχημα στο «ανθρώπινο λάθος».

Στη συζήτηση, που ξεκίνησε με τις ομιλίες εκπροσώπων των κομμάτων, θα παρέμβουν και όσοι πολιτικοί αρχηγοί θελήσουν όπως έκαναν ήδη ο Σωκράτης Φάμελλος για τον ΣΥΡΙΖΑ και ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ειδικότερα, από την Νέα Δημοκρατία ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης επικεντρώθηκε στις ευθύνες του σταθμάρχη Λάρισας και των δύο μηχανοδηγών λέγοντας ότι το μοιραίο βράδυ του δυστυχήματος καταγράφηκαν τουλάχιστον επτά παραβιάσεις του Γενικού Κανονισμού Λειτουργίας.

Αν είχαν τηρηθεί απαρέγκλιτα όλοι οι κανόνες του κανονισμού, το μοιραίο δυστύχημα θα είχε αποτραπεί είπε και υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση διαρρηγνύει τα ιμάτιά της, για να κρύψει τις δικές της ευθύνες.

«Δεν έχουν καμία βάση οι συζητήσεις που καλλιεργούνται σκόπιμα για δήθεν άρνηση σύστασης προανακριτικής επιτροπής καθώς ουδέποτε κατατέθηκε τέτοια πρόταση με συγκεκριμένο κατηγορητήριο από την αντιπολίτευση. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν δεν έχουν καμία σχέση με το δυστύχημα των Τεμπών. Αφορούσαν την οικονομική διαχείριση της σύμβασης 717. Όσοι εξέθρεψαν και επένδυσαν σε αυτές τις παραφιλολογίες σκοπίμως παραπλανούν» είπε ο εισηγητής της πλειοψηφίας σε άλλο σημείο.

«Σήμερα περίμενα τον πρωθυπουργό. Η απουσία του είναι ομολογία ενοχής κι εσείς θα μείνετε στην ιστορία ως συνεργοί σε αυτήν την συγκάλυψη», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος μίλησε για «εξεταστική παρωδία» ενώ χαρακτήρισε «προσβλητικό και ντροπιαστικό» το πόρισμα της πλειοψηφίας.

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε στις καταγγελίες περί συγκάλυψης ευθυνών υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση «αρνείται να δεχθεί ότι η γνώση για την ανυπαρξία έργων ασφαλείας ήταν διάχυτη και στον Υπουργό. Γι’ αυτό συγκαλύπτετε».

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη, τόνισε ότι η απόφαση συγκάλυψης βαρύνει τον πρωθυπουργό που επέλεξε το κλείσιμο των εργασιών για να καλύψει συνδεδεμένα με την παράταξη του συμφέροντα. Όπως είπε: « Η οργανωμένη συγκάλυψη της μεγαλύτερης σιδηροδρομικής τραγωδίας στη χώρα μας έχει ονοματεπώνυμο. Αποτελεί συνειδητή πολιτική απόφαση και στάθμιση του Πρωθυπουργού που επιλέγει να προστατέψει τους Υπουργούς του».

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, μεταξύ άλλων μίλησε για εξόφθαλμη απέλπιδα προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας, προκειμένου «να μπαζωθεί η αλήθεια» για το έγκλημα στα Τέμπη. Συμπλήρωσε ότι το ΚΚΕ δεν θα αφήσει να παραγραφεί η ευθύνη στη συνείδηση του λαού, θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μην μείνουν ατιμώρητοι οι ένοχοι, να μην υπάρξουν νέα Τέμπη, για να καταδικαστεί ο πραγματικός ένοχος που είναι τα κέρδη του κεφαλαίου που στηρίζουν κράτος, κυβέρνηση, ΕΕ, θυσιάζοντας τις ζωές του λαού.

Φάμελλος: «Αντί για διερεύνηση επιλέξατε τη συγκάλυψη»
«Αντί για διερεύνηση επιλέξατε τη συγκάλυψη», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, προσθέτοντας ότι «παρά τις συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης και των φιλικών της μέσων ενημέρωσης, να μειωθεί το κοινωνικό αποτύπωμα αυτού του εγκλήματος, όπως είδαμε και τη Δευτέρα με την αποσιώπηση της παρέμβασης της κυρίας Καρυστιανού στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, η εθνική τραγωδία των Τεμπών έχει σημαδέψει τη χώρα μας. Και το έγκλημα των Τεμπών μεγεθύνεται κάθε μέρα από την συντονισμένη προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ να συγκαλύψουν τις ευθύνες».

Σχολίασε ότι «η σημερινή απουσία του κ. Μητσοτάκη, δεν αποτελεί απλά επιβεβαίωση της συγκάλυψης, αλλά προσβολή των θυμάτων του εγκλήματος και του καθολικού κοινωνικού αιτήματος για δικαιοσύνη». Είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης απουσιάζοντας σήμερα δεν συμμετέχει στη συζήτηση της ελληνικής Βουλής για δικαιοσύνη- και μην επιχειρήσετε συμψηφισμούς με άλλες υποθέσεις για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών γιατί μιλάμε για το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη χώρα». Υποστήριξε ότι η κοινωνία δεν πιστεύει την κυβέρνηση και ότι «το σκάνδαλο της συγκάλυψης έχει περάσει τα σύνορα της χώρας μας».

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της συμπολίτευσης είπε: «έχετε όλοι μια πολύ μεγάλη ευθύνη: Αν θα κάνετε ό,τι είναι δυνατόν να αποκαλυφθεί η αλήθεια ή θα κουβαλάτε το στίγμα της συγκάλυψης. Και αυτή η ευθύνη βαρύνει την ελληνική Βουλή, αλλά και την ελληνική Δικαιοσύνη που ερευνά το δυστύχημα».

«Η αλήθεια για το έγκλημα των Τεμπών πρέπει να λάμψει στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Φάμελλος.

Κουτσούμπας: Βαριά εκτεθειμένη η κυβέρνηση
«Η κυβέρνηση βγαίνει βαριά εκτεθειμένη», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Δημήτρης Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «η στάση της ήταν ενοχική και αυτό κάτι δείχνει».

«Αυτό δεν το λέει μόνο το ΚΚΕ, αλλά και η πρόεδρος του συλλόγου των συγγενών του θυμάτων κ. Καρυστιανού», σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προσθέτοντας: « Μας κάνει εντύπωση που κάποια κόμματα δεν μπήκαν καν στον κόπο να καταθέσουν πορίσματα».

«Πρώτη και βασική ευθύνη φέρει ο πρωθυπουργός» τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας συμπληρώνοντας ότι «οι πολιτικές ευθύνες επισύρουν και συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες των αρμόδιων υπουργών της περιόδου 2009 – 2023».

«Η Δικαιοσύνη έχει υποχρέωση να ερευνήσει και να αποδώσει ευθύνες όσο ψηλά κι αν φτάνουν» σημείωσε και ξεκαθάρισε: «Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες παρά την προσπάθεια να κρυφτούν πίσω από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και τη βουλευτική ασυλία».