Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024
Λίγα σύννεφα
13.3°C Αθήνα

Σήμερα η πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή για τα Τέμπη από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

androulakis vouli

Σήμερα, Τρίτη 26 Μαρτίου, μέχρι το μεσημέρι (τοπική ώρα), αναμένεται να κατατεθεί στην ολομέλεια της Βουλής η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και με τη στήριξη των κομμάτων της αριστεράς.

HDN Newsroom

Υπενθυμίζουμε πως την Κυριακή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε  «τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου» να στηρίξουν την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, με αφορμή δημοσιεύματα που ισχυρίζονται ότι υπήρξε αλλοίωση των ηχητικών ντοκουμέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Την πρόταση αυτή, για την κατάθεση της οποίας απαιτούνται 50 υπογραφές βουλευτών, ανακοίνωσαν πως θα στηρίξουν ενυπόγραφα οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς (11 βουλευτές), της Πλεύσης Ελευθερίας (6) και του ΣΥΡΙΖΑ (36), ενώ το ΚΚΕ δήλωσε ότι δεν θα την συνυπογράψει, ωστόσο αναμένεται να τη στηρίξει κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία. Μαζί με τους 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός των 50 βουλευτών.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να ζητήσει τον λόγο κατά τη σημερινή συνεδρίαση στην Ολομέλεια, όπου θα καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας, ενώ σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει άμεσα και να διαρκέσει έως και τρεις ημέρες. Πηγές από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι ο προσανατολισμός είναι πράγματι, η συζήτηση να ξεκινήσει άμεσα, με την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας την Τρίτη και να διαρκέσει έως και το βράδυ της Πέμπτης, όπου θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία.

Οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου επίσης αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δεν προσανατολίζεται στο να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης, όπως είχε συμβεί κατά την προηγούμενη θητεία της.

Η συζήτηση αναμένεται να κινηθεί σε πολύ υψηλούς τόνους στη Βουλή επί τριημέρου, καθώς από την κυβέρνηση, σχολιάζοντας το δημοσίευμα για την αλλοίωση των ηχητικών ντοκουμέντων, κάνουν λόγο για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της πολιτικής κατάστασης στη χώρα, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, από τη Θήβα όπου υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία, ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το πρωί της Τρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έκανε λόγο για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας, επισημαίνοντας πως ο ίδιος ο σταθμάρχης ομολόγησε το λάθος του.

Όπως γνωστοποιήθηκε από τη Χαρ. Τρικούπη το πρωί, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενημέρωσε τηλεφωνικά για το περιεχόμενο και το σκεπτικό της πρότασης δυσπιστίας τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση.

«Πρόκειται για τα κόμματα που στις δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν εκφράσει την πρόθεση να συνυπογράψουν την πρόταση. Ο κ. Ανδρουλάκης για λόγους θεσμικής τάξης ενημέρωσε τηλεφωνικά και τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα», τονίζουν από το ΠΑΣΟΚ.

Η λύση «στο σημερινό πολιτικό αδιέξοδο» είναι άμεση παραίτηση Μητσοτάκη και προκήρυξη εκλογών, «να φύγει ως εκλεγμένος πρωθυπουργός έπειτα από τις αποκαλύψεις για ένα τεράστιο σκάνδαλο, όπως άλλωστε θα γινόταν σε κάθε δημοκρατική χώρα της Ευρώπης», υποστηρίζει από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης σε σημερινό άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Επιμένει δε στη διενέργεια εκλογών και των ευρωεκλογών με την παρουσία διεθνών παρατηρητών, θέτοντας το ερώτημα «ποια άλλη προηγμένη Δημοκρατία έχει κυβέρνηση που μπαζώνει τόπο εγκλήματος, που μοντάρει αποδεικτικό υλικό, που παρακολουθεί παράνομα πολιτικούς, στρατιωτικούς, επιχειρηματίες, που ιδιοποιείται παράνομα για κομματικούς λόγους απόρρητα προσωπικά στοιχεία εκλογέων;». «Η δική μου πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό είναι να διευκολύνει τις εξελίξεις παραιτούμενος», αναφέρει.

Τα περί διεθνών παρατηρητών, πάντως, απέρριψε χθες με αιχμές ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, κάνοντας λόγο για ακατάληπτες και εξωθεσμικές προτάσεις. «Δεν κατανοεί ο κ. Κασσελάκης ότι αποπροσανατολίζει και δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να ασχοληθεί με τις ακατάληπτες και εξωθεσμικές του προτάσεις, αντί να απολογηθεί για τα ερωτήματα. Δεν είναι όλα life style. Υπάρχουν θεσμικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν. Εχουν περάσει δεκαετίες από τότε που η χώρα είχε ανάγκη διεθνών παρατηρητών», είπε.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, η Βουλή μπορεί με απόφαση της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την κυβέρνηση ή από μέλος της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας.

Η πρόταση δυσπιστίας υποβάλλεται στον πρόεδρο σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής.

Μετά την κατάθεση της, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση.

Με αυτή την επιφύλαξη, η συζήτηση για την πρόταση αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της και τελειώνει το αργότερο στις 24.00 της τρίτης ημέρας με ονομαστική ψηφοφορία.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών (151 βουλευτές).