Παρασκευή, 24 Μαϊος 2024

Στην Ελλάδα ο Έντι Ράμα: «Δεν ήρθα για να προκαλέσω» - Σε εξέλιξη η ομιλία του Αλβανού πρωθυπουργού στο Γαλάτσι

rama ellada

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση Αλβανών στο κλειστό Γαλατσίου. Φώτο: Nίκος Ραζής / CNN Greece 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ομιλία του  Έντι Ράμα στην Αθήνα, στο κλειστό Γαλατσίου. Ο Αλβανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν έχει έρθει για να «προκαλέσει», αλλά «για να συναντήσει τον λαό του». Νωρίτερα, ο φυλακισμένος Έλληνας ομογενής δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης με μήνυμα του χαρακτήρισε την επίσκεψη Ράμα «πρόκληση κατά της Ελλάδας».

HDN Newsroom

Ο Αλβανός πρωθυπουργός μπήκε στην αίθουσα καταχειροκροτούμενος και υπό τους ήχους του αλβανικού εθνικού ύμνου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες συνοδεύεται από περίπου 150 άτομα.

Η συνοδεία αυτή περιλαμβάνει μέλη του υπουργικού συμβουλίου του, βουλευτές και 50 δημοσιογράφους.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχει θέσει από νωρίς το πρωί σε ισχύ η ΕΛ.ΑΣ., με περισσότερους από 1.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός.

Οι διοργανωτές υπολογίζουν ότι η συμμετοχή ανέρχεται περίπου στα 4.000 άτομα, ενώ από το βράδυ του Σαββάτου (11/5) σύμφωνα τις αναρτήσεις στα social media δρομολογήθηκαν πούλμαν με 2.000 άτομα από την Αλβανία.

Πέρα από την ομιλία ο πρωθυπουργός της Αλβανίας θα έχει και συναντήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας με ομοεθνείς, μέλη του κόμματός του και επιχειρηματίες, ενώ αναμένεται να μοιράσει και φυλλάδια για τις διμερείς σχέσεις.

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του, ο Ράμα θα πιει καφέ με συνεργάτες του στο Γαλάτσι, ενώ στις 6.00-7.00 το απόγευμα θα μεταβεί στο αεροδρόμιο για να αποχωρήσει από την Αθήνα.

Μήνυμα Μπελέρη
«H επιλογή της σημερινής ημέρας για την επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού στην Αθήνα δεν είναι τυχαία» αναφέρει ο Φρέντι Μπελέρης σε μήνυμά του από τις Φυλακές Φιέρι, κατηγορώντας τον Αλβανό πρωθυπουργό ότι θέλει να προκαλέσει.

Στο μήνυμα του ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής της ΝΔ και Δήμαρχος Χειμάρας επισημαίνει ότι σήμερα συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από τη σύλληψή του. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ράμα επέλεξε αυτήν την ημέρα, επειδή ενοχλήθηκε από την υποψηφιότητά του.

«Θέλει να προκαλέσει την Ελλάδα, να κάνει επίδειξη δύναμης στο εσωτερικό της Αλβανίας και να κάμψει το ηθικό των Ελλήνων της περιοχής. Δεν θα τα καταφέρει. Με την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια του Ελληνισμού, δεν μπορεί να παίξει κανείς» καταλήγει το μήνυμα του.

Χαμηλούς τόνους κρατά η ελληνική κυβέρνηση
Η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, κρατά χαμηλούς τόνους αναφορικά με την επίσκεψη Ράμα στη χώρα μας, διευκρινίζοντας πως μόνο αν υπάρξουν προκλήσεις θα προβεί σε κάποια απάντηση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του που προηγήθηκε, δήλωσε πως «η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα. Δεν θα μπορούσε να εμποδίσει έναν ηγέτη να κάνει μια ιδιωτική επίσκεψη και να μιλήσει στους ομοεθνείς του. Το θέμα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις από ότι θα έπρεπε, ίσως, πάντως δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος λίγο πριν τις Ευρωεκλογές».