Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023
Καθαρός Ουρανός
23.9°C Αθήνα

1 € = $ 1.0655
1 $ = € 0.9385

Συγκινητική η υποδοχή της ελληνικής αποστολής στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» - «Αυτό θα κάναμε και στην πατρίδα μας»

διασωστες ελλαδα αεροδρομιο

Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης και με θερμά χειροκροτήματα υποδέχθηκαν, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», την ελληνική αποστολή διάσωσης που επέστρεψε από την Τουρκία.

Η ελληνική αποστολή διάσωσης, που εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα είχε μεταβεί στην Τουρκία, επέστρεψε στην Ελλάδα λίγο πριν τις 11 το βράδυ (τοπική ώρα) της Κυριακής.

Την αποστολή υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και μέλη του ΕΚΑΒ.


Ο Έλληνας υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, έκανε λόγο για μια μεγάλη και συγκινητική στιγμή κατά τη διάρκεια υποδοχής της αποστολής. Ο υπουργός τόνισε πως οι άνθρωποι αυτοί «τίμησαν τα ελληνικά χρώματα» και έστειλαν το μήνυμα παντού ότι «η Ελλάδα ήταν παρούσα εκεί σε αυτή τη στιγμή της ανθρωπιάς».

«Με την πράξη τους όρισαν το τι σημαίνει αλληλεγγύη. Όρισαν με την ανθρωπιά τους την αλληλεγγύη στην πράξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης και προσέθεσε ότι νιώθουν περηφάνια για όλους τους.


Την περηφάνια του για όλη την αποστολή και τις ευχαριστίες του για όσα έπραξαν εξέφρασε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. «Η ομάδα ήταν μία, ήταν από την ΕΜΑΚ, από ΚΕΠΥ - ΕΚΑΒ, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Υγείας. Οι άνθρωποι αυτοί μας έχουν κάνει όλους υπερήφανους, μας συγκίνησαν με την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά που έδειξαν. Εγώ θέλω μέσα από την καρδιά μου να τους ευχαριστήσω, μας έκαναν υπερήφανους παντού και απέδειξαν ότι η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός πάντοτε κερδίζουν και τις δύσκολες αυτές στιγμές», υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης.

«Όταν ένας άνθρωπος νιώθει πόνο, σημαίνει ότι είναι ζωντανός. Όταν νιώθει τον πόνο του άλλου, σημαίνει ότι είναι άνθρωπος». Με αυτή τη φράση του Νίκου Καζαντζάκη θέλησε να συνοψίσει τη φιλοσοφία που διακατέχει τους συναδέλφους του ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ), αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις ευχαριστίες του αλλά και τη βαθιά ευγνωμοσύνη του για το έργο που επιτέλεσε στην Τουρκία η ελληνική διασωστική αποστολή.

Ο κ. Πουρναράς ανέφερε χαρακτηριστικά πως τα στελέχη του ΠΣ που επιχείρησαν στην Τουρκία απέδειξαν πάνω απ' όλα «ότι είναι πρώτα άνθρωποι και μετά γνήσιοι και σωστοί επαγγελματίες». «Ως αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπροσωπώντας όλο το προσωπικό, τους απευθύνουμε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" και αισθάνομαι βαθιά ευγνωμοσύνη για το έργο που έκαναν στη χώρα της Τουρκίας.

«Κάναμε αυτό που θα κάναμε και στην πατρίδα μας. Δεν κάναμε τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο απ' αυτό που θα κάναμε και στην πατρίδα μας», υπογράμμισε ο επικεφαλής της 1ης ΕΜΑΚ, επιπυραγός Δημήτρης Ρούπας, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Όπως τόνισε, το πιο σημαντικό είναι ότι η ελληνική αποστολή επέστρεψε και είναι όλοι τους υγιείς.

«Πρόκειται για μια πάρα πολύ μεγάλη καταστροφή, όλοι θέλαμε να τους βοηθήσουμε. Το διαχειριστήκαμε, δεν σταματήσαμε, 24 ώρες το 24ωρο ήμασταν στο πεδίο. Ήταν πάρα πολλοί εγκλωβισμένοι. Όταν φτάνεις από τις πρώτες ομάδες, τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και πάρα πολύ μεγάλα. Περνώντας οι μέρες μικραίνουν τα προβλήματα. Είχαμε να διαχειριστούμε πολλά: τις μεταφορές μας, τους κλειστούς δρόμους, τις επικοινωνίες. Παρ' όλα αυτά, τα καταφέραμε, μας βοήθησαν πάρα πολύ και οι ντόπιοι και πήγαν όλα καλά», σημείωσε.

Όπως επισήμανε, η πιο συγκινητική στιγμή που βίωσαν ήταν οι αγωνιώδεις και κοπιώδεις προσπάθειές τους να απεγκλωβίσουν τη μικρή Φατμέ, που τελικά έχασε τη ζωή της, αλλά κατάφεραν και έσωσαν τη μικρή της αδερφή.