Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2022
Διάσπαρτα σύννεφα
14.4°C Αθήνα

1 € = $ 1.0507
1 $ = € 0.9517

Το «κορίτσι της Ολυμπιακής Φλόγας», μεγάλωσε στα Παιδικά Χωριά SOS και σήμερα σπουδάζει μοριακή βιολογία στη Νέα Υόρκη

φωτεινη
Στις 29 Αυγούστου του 2004, μπροστά σε χιλιάδες θεατές, ένα κορίτσι με κάτασπρο φόρεμα και υπέροχα εκφραστικά μάτια έσβησε τη Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Η στιγμή κράτησε ελάχιστα λεπτά, όμως η εικόνα της 10χρονης Φωτεινής έμεινε χαραγμένη στη μνήμη χιλιάδων ανθρώπων. Η Φωτεινή, που μεγάλωσε στα Παιδικά Χωριά SOS από τα 7 της χρόνια, σπούδασε στη Νέα Υόρκη με υποτροφία και ακολουθεί μια λαμπρή ζωή!

Το 2004 ήταν μια χρονιά-σταθμός στη ζωή της μικρής Φωτεινής Παπαλεωνιδοπούλου η οποία επιλέχθηκε ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα παιδάκια για να συμμετάσχει στην τελετή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Κανείς δεν ήξερε ότι η Φωτεινή είχε επιλεχθεί για αυτόν τον ρόλο. Ούτε οι φίλοι, ούτε οι συμμαθητές της, ούτε καν οι συγγενείς της. Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Παπαϊωάννου την επέλεξε από μία φωτογραφία, όσο εκείνη βρισκόταν στην κατασκήνωση. «Πολύ αργότερα έμαθα ότι ο κ. Παπαϊωάννου είχε ζητήσει ένα παιδί από τα Παιδικά Χωριά SOS. Του άρεσαν τα χαρακτηριστικά μου, διότι ήθελε να θυμίζουν Ελλάδα. Θυμάμαι όταν τον γνώρισα μου είπε για την υπέροχη αντίθεση που είχε βρει: το όνομά μου είναι Φωτεινή και ο ρόλος μου ήταν να σβήσω τη Φλόγα!», έχει δηλώσει η Φωτεινή σε παλαιότερη συνέντευξη της.

Οι σπουδές και η ζωή στη Νέα Υόρκη
Η Φωτεινή ονειρευόταν από πολύ μικρή να γίνει επιστήμονας. Στο σχολείο ήταν άριστη μαθήτρια, αργότερα έκανε σπουδές στη Βιολογία και στη συνέχεια κατάφερε να κερδίσει υποτροφία για ένα πρόγραμμα Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Watson της Νέας Υόρκης. Η επιτυχία ήταν τεράστια, αφού μόνο είκοσι άτομα από τα χίλια που έκαναν αίτηση έγιναν δεκτά.

Η Φωτεινή μπήκε στην ομάδα του καθηγητή Άντριαν Κράινερ, στο Cold Spring Harbor Laboratory –ένα από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα στη μοριακή βιολογία και γενετική– μελετώντας πώς μπορεί να διορθωθεί ένας μηχανισμός που τροποποιείται σε γενετικές ασθένειες και στον καρκίνο.

Όταν κάποια στιγμή ρωτήθηκε σε συνέντευξη εάν σκέφτεται να συνεχίσει τη ζωή της μακριά από την Ελλάδα, εκείνη απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια και ωριμότητα: «Από μικρή θαυμάζω τους ανθρώπους που αφιέρωσαν τη ζωή τους για να αλλάξουν τον κόσμο. Θα ήθελα κι εγώ να μπορέσω να προσφέρω στην επιστήμη. Εάν το μέρος που μπορεί να μου δώσει τις καλύτερες υποδομές και προοπτικές είναι ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ, τότε θα μείνω εδώ. Την Ελλάδα πάντοτε θα τη σκέφτομαι και θα την αγαπώ όσο μακριά κι αν είμαι».