Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023
Συννεφιά
15.6°C Αθήνα

1 € = $ 1.0953
1 $ = € 0.9130

Tο Πολεμικό Ναυτικό μας γιορτάζει. Όλες οι λεπτομέρειες (pics)

navy2

Με μία σειρά από εκδηλώσεις θα τιμήσει αυτή τη χρονιά το Πολεμικό Ναυτικό τον προστάτη του Άγιο Νικόλαο. Πλοία του στόλου θα καταπλεύσουν σε λιμάνια και θα είναι επισκέψιμα για το κοινό ενώ ελεύθερη θα είναι η είσοδος σε εγκαταστάσεις που σχετίζονται με το Πολεμικό Ναυτικό. Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 3 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 6/12.

Από τις 5 Δεκεμβρίου του 1901, με Βασιλικό Διάταγμα, έχει οριστεί η «6η Δεκεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Νικολάου, ως ιδιαιτέρα εορτή του Βασιλικού και Εμπορικού Ναυτικού». Έτσι, αυτή τη χρονιά, στον Πειραιά θα καταπλεύσουν μία φρεγάτα, ένα υποβρύχιο και μία πυραυλάκατος, στην Αλεξανδρούπολη μία πυαραυλάκατος, στην Καβάλα μία φεγάτα, στα Ψαρά μία κανονιοφόρος, στην Πάτμο μία κανονιοφόρος, στη Χαλκίδα μία πυραυλάκατος, στην Πάτρα μία πυραυλάκατος, στη Σύμη μία κανονιοφόρος, στο Ηράκλειο μία φρεγάτα, στο Ρέθυμνο μία πυραυλάκατος, στη Σούδα (στο πολιτικό λιμάνι) ένα υποβρύχιο και στις Οινούσες ένα παράκτιο περιπολικό μόνο ανήμερα του εορτασμού.

Το ίδιο χρονικό διάστημα το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί το Πολεμικό Ναυτικό Μουσείο «Θ/Κ Γ. ΑΒΕΡΩΦ» και την τριήρη ΟΛΥΜΠΙΑΣ στο Παλαιό Φάληρο και το αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ στη Θεσσαλονίκη, με ελεύθερη είσοδο. Ελεύθερη θα είναι η είσοδος και στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το Σαββατοκύριακο, από τις 10:00 έως τις 16:00.

navy

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου μουσικό «περίπατο» στις 11:00 στην οδό Δ. Αρεοπαγίτου (Μουσείο της Ακρόπολης) και στις 12:30 εντός της στάσης του μετρό στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για τον εορτασμό του προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού Αγίου Νικολάου και την επέτειο των νικηφόρων ναυμαχιών ΕΛΛΗΣ και ΛΗΜΝΟΥ.

navy3