Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022
Καθαρός Ουρανός
11.1°C Αθήνα

1 € = $ 1.0397
1 $ = € 0.9618

Ερντογάν: Θα ενισχύσουμε την στρατιωτική μας παρουσία στην Κύπρο

 erdogan cyprus

Την ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσία της στην κατεχόμενη Κύπρο, μετά την απόφαση των ΗΠΑ για την πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, ανακοίνωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Türk.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτήρισε «ανεξήγητη» την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης, τόσο σε ό,τι αφορά «το περιεχόμενό της», όσο και για τη «χρονική στιγμή».

Πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία κατά το δημοσιονομικό έτος 2023.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες –που παραβλέπουν, ακόμη και ενθαρρύνουν, τα βήματα του διδύμου Κύπρου-Ελλάδος, που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο– θα οδηγήσουν σε κούρσα εξοπλισμών στο νησί με αυτήν την ενέργεια», ανέφερε ο Ερντογάν.

«Θα καθίσουμε με τα χέρια σταυρωμένα; Δεν μπορούμε», τόνισε και συμπλήρωσε ότι η Τουρκία διαθέτει ήδη 40.000 στρατιώτες στο νησί και θα ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία εκεί. «Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό το τελευταίο βήμα δεν θα μείνει αναπάντητο και ότι θα ληφθεί κάθε προφύλαξη για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Χτες τόσο με την ευκαιρία του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας όσο και σε συνέντευξη του πριν λίγο στο CNN Turk, τόνισε τον ρόλο της Ουάσινγκτον την οποία, χωρίς να την αναφέρει, αλλά φωτογραφίζοντας την, κάλεσε να λογικευτεί.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, στην ανακοίνωση στο πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου, η τουρκική ηγεσία, καλούσε «όσους ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά του Αιγαίου με στάτους μη στρατιωτικοποίησης, να επιδείξουν κοινή λογική».

Στην ανακοίνωση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο με την επισήμανση ότι έγινε έκκληση από την τουρκική πλευρά για ανάκληση αυτής της απόφασης που «είναι αντίθετη με το πνεύμα της Συμμαχίας».

Λίγο αργότερα, ο Ερντογάν, σε συνέντευξη του στο CNN Τurk δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν φέρονται δίκαια στους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ.

 

«Αυτό που περιμένουμε από τις ΗΠΑ είναι να μην υπολογίζει λάθος την Ελλάδα και να μην επιτρέπει την χειραγώγηση της διεθνούς κοινής γνώμης. Έχουμε προχωρήσει στις απαραίτητες προειδοποιήσεις σε ΗΠΑ και Ελλάδα μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών. Στείλαμε την τελευταία μας επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη στις 17 Σεπτεμβρίου. Η άρση του εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Κύπρο δεν έχει καμία εξήγηση σε όρους περιεχομένου και timing», πρόσθεσε.

«Έχουμε προειδοποιήσει Ελλάδα και ΗΠΑ»

«Εμείς λέμε στις ΗΠΑ πως δεν θα βρουν σύμμαχο σαν την Τουρκία», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο δίκτυο CNN Türk, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο που η Ουάσινγκτον «στέλνουν τόσα οχήματα από τη Σάμο στη Λέσβο».

Διευκρίνισε ότι αυτές οι κινήσεις εντοπίστηκαν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

«Έχουμε προειδοποιήσει και τις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά. Στείλαμε επιστολή στον ΟΗΕ για να μην μας πουν αργότερα πως δεν τους είχαμε προειδοποιήσει», επεσήμανε.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά 9 αμερικανικές βάσεις. Η προσδοκία μας από τις ΗΠΑ είναι να μην οδηγήσουν την Ελλάδα σε λανθασμένους υπολογισμούς και να μην χειραγωγήσουν τη διεθνή κοινή γνώμη.», κατέληξε.

Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον, δια στόματος εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την ίδια ώρα τόνιζε ότι η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται.