Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023
Λίγα σύννεφα
6.7°C Αθήνα

1 € = $ nan
1 $ = € inf

Η Κύπρος έτοιμη για διαπραγματεύσεις για την Ανατολική Μεσόγειο

Η Κύπρος έτοιμη για διαπραγματεύσεις για την Ανατολική Μεσόγειο

Την ετοιμότητα της Κύπρου να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με οποιαδήποτε χώρα με σκοπό την ειρηνική επίλυση κάθε θαλάσσιας διαφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε κατά την παρέμβαση του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο ο εκπρόσωπος της Κύπρου στην Έκτη Επιτροπή (Νομικά Θέματα) του Οργανισμού Χάρης Χρυσοστόμου.

Υπογράμμισε ακόμη πως η Κύπρος υπήρξε ανέκαθεν ένθερμος υποστηρικτής του Δικαστηρίου της Χάγης, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία σε όλα τα μέσα ειρηνικής επίλυσης διαφορών.

Ο εκπρόσωπος της Κύπρου στην Έκτη Επιτροπή (Νομικά Θέματα) του ΟΗΕ, χαιρέτισε κατά την παρέμβαση του το σημαντικό έργο του Διεθνούς Δικαστηρίου αναφορικά με την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του (1η Αυγούστου 2021 έως 31 Ιουλίου 2022).

Ο κ. Χρυσοστόμου μίλησε για το έργο που αφορά υποθέσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως οι εδαφικές και θαλάσσιες οριοθετήσεις, οι παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, η γενοκτονία, οι αποζημιώσεις για διεθνώς παράνομες πράξεις, η προστασία του περιβάλλοντος και, γενικότερα, η ερμηνεία και η εφαρμογή διεθνών συνθηκών.

“Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος που προασπίζεται το διεθνές δίκαιο και την πολυμέρεια, υπήρξε ανέκαθεν ένθερμος υποστηρικτής του Δικαστηρίου και αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε όλα τα μέσα ειρηνικής επίλυσης διαφορών σύμφωνα με τα άρθρα 2 (3) και 33 του Χάρτη ΟΗΕ. Η Κύπρος έχει αναγνωρίσει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου από το 1988 και όλα τα κράτη θα πρέπει πράξουν το ίδιο” , τόνισε ο κ. Χρυσοστόμου.

Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη σημασία της νομολογίας του Διεθνούς Δικαστηρίου σε ότι αφορά στο έγκλημα της επίθεσης (crime of aggression) αλλά και της απαγόρευσης της χρήσης βίας. Για το δίκαιο της θάλασσας εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με οποιαδήποτε χώρα με σκοπό την ειρηνική επίλυση κάθε θαλάσσιας διαφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο, με καλή πίστη και πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της διευθέτησης οποιασδήποτε τέτοιας διαφοράς ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Ο κ. Χρυσοστόμου υπογράμμισε επίσης τη σημασία που αποδίδει η Κύπρος στην επιλογή των πιο εξεχουσών νομικών προσωπικοτήτων με διεθνή αναγνώριση, από όλες τις περιοχές του κόσμου και από διαφορετικές νομικές παραδόσεις, για να υπηρετήσουν ως δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου.