Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023
Λίγα σύννεφα
6.7°C Αθήνα

1 € = $ nan
1 $ = € inf

Σκληραίνει η στάση της Γερμανίας για το Κυπριακό

Annalena Baerbock
Μετά από αρκετό καιρό, η Γερμανία σκληραίνει την στάση της γύρω από το Κυπριακό. «Η Γερμανία βγάζει από το τραπέζι, οποιοδήποτε σενάριο λύσης δύο κρατών που προωθεί η Τουρκία», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σήμερα το μεσημέρι, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη.

«Η Κύπρος μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε η κ. Μπέρμποκ διαβεβαιώνοντας ότι το Βερολίνο θα πιέσει περαιτέρω για αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας, σε συνέχεια αποδοχής πρόσκλησης της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, την οποία και ενημέρωσε για τον τρόπο με τον οποίο η Ελληνοκυπριακή πλευρά αντιλαμβάνεται τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, οι δύο υπουργοί εξέτασαν τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων σε ένα ευρύ φάσμα τομέων όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, η παιδεία, η άμυνα και ασφάλεια, ενώ αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία πιέζει για την εξαγωγή φυσικού αερίου, η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» (σ.σ. το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα) επιδιώκει την αναγνώριση από κράτη όπως η Ρωσία», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα και συνεχίζει: Η εκτίμηση είναι πως «οι επερχόμενες εκλογές θα διασφαλίσουν ότι οι εντάσεις θα παραμείνουν».

Σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαφοροποιεί ποικιλοτρόπως την εξωτερική πολιτική της χώρας του. «Η Άγκυρα στοχεύει στην αποκατάσταση των σχέσεών της με τη Συρία, προκειμένου να δείξει στους ψηφοφόρους ότι πολλοί από τους σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που ζουν στη χώρα θα επιστρέψουν σύντομα στην πατρίδα τους» αναφέρει η Handelsblatt και προσθέτει:

«Ωστόσο, η Άγκυρα θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες με τη Δαμασκό ως μοχλό πίεσης έναντι της Ε.Ε., καθώς πολλοί πρόσφυγες δεν θέλουν να επαναπατριστούν, όσο ο Άσαντ παραμένει πρόεδρος της Συρίας. Πολλοί από αυτούς είναι πιθανό να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη, προκαλώντας ένα νέο προσφυγικό κύμα».

Πηγή: ΑΠΕ