Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2023
Διάσπαρτα σύννεφα
7.2°C Αθήνα

1 € = $ 1.0870
1 $ = € 0.9200

ΥΠΕΞ Κύπρου: Ζητά ενημέρωση για συμφωνία Ισραήλ - Λιβάνου

ΥΠΕΞ Κύπρου: Ζητά ενημέρωση για συμφωνία Ισραήλ - Λιβάνου

Η Κύπρος έχει το δικό της ενδιαφέρον για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο γειτονικές της χώρες, καθώς ένα τμήμα του θαλάσσιου συνόρου Ισραήλ-Λιβάνου αφορά τις γραμμές οριοθέτησης που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία με αμφότερες τις πλευρές.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «λαμβάνοντας υπόψη ότι η συμφωνία για το θαλάσσιο σύνορο Ισραήλ-Λιβάνου, αφορά άμεσα τμήμα περίπου 9 ναυτικών μιλίων (περίπου 17 χιλιόμετρα) επί των γραμμών οριοθέτησης Κύπρου-Ισραήλ και Κύπρου-Λιβάνου, η κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε, διά της διπλωματικής οδού, βάσει των μεταξύ τους συμφωνιών οριοθέτησης, από τις κυβερνήσεις των δυο φίλων γειτονικών χωρών, πληροφόρηση και διαβούλευση σχετικά με την επιτευχθείσα συμφωνία».

H κυπριακή κυβέρνηση, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, καλωσορίζει την ανακοινωθείσα επίτευξη συμφωνίας με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ για τη διευθέτηση της θαλάσσιας διαφοράς μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. «Η πολύ σημαντική αυτή εξέλιξη εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Περαιτέρω το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει και τα εξής:

Η Κύπρος, έχοντας συνομολογήσει συμφωνίες οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο και το Ισραήλ και έχοντας υπογράψει Συμφωνία Οριοθέτησης με τον Λίβανο, θεωρεί ότι η διευθέτηση του ζητήματος θα ενισχύσει το νομικό πλαίσιο συνεργασίας στην περιοχή, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Επιπλέον, αναμένει ότι η θετική αυτή εξέλιξη θα δώσει πρόσθετη δυναμική στις προσπάθειες για ολοκλήρωση των θαλάσσιων οριοθετήσεων στην ανατολική Μεσόγειο και για αξιοποίηση του ενεργειακού της πλούτου, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την περιφερειακή και ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Οι συμφωνίες για οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων αποτελούν πολύ σημαντικά νομικά εργαλεία για την εμβάθυνση της περιφερειακής συνεργασίας, παρέχοντας, μεταξύ άλλων, την απαραίτητη νομική βεβαιότητα σε κρατικούς και μη– κρατικούς δρώντες, περιλαμβανομένων των επενδυτών.

Χαιρετίζει και η ΕΕ: Σημαντικό ορόσημο χαρακτήρισε τη συμφωνία για οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, επαινώντας τις δύο χώρες για το «εποικοδομητικό πνεύμα που επέδειξαν σε αυτή την προσπάθεια καθώς και τον ρόλο των ΗΠΑ». Σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ, η εφαρμογή της συμφωνίας θα συνεισφέρει στη σταθερότητα στις δύο χώρες, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή.

«Ενθαρρύνουμε τα μέρη να συνεχίσουν να συνεργάζονται εποικοδομητικά, μεταξύ άλλων προς την κατεύθυνση της περιφερειακής συνεργασίας και ανάπτυξης στον τομέα της ενέργειας», πρόσθεσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο θα έχει ουσιαστική αξία «σε μια περίοδο προκλήσεων ασφάλειας και παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης». «Η ΕΕ παραμένει έτοιμη να συνεχίσει να αναπτύσσει τις εταιρικές της σχέσεις τόσο με το Ισραήλ όσο και με τον Λίβανο και να στηρίζει τις προσπάθειες για περιφερειακή συνεργασία προς όφελος όλων», κατέληξε.

«H Ελλάδα χαιρετίζει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους, μέσω και των διαμεσολαβητικών προσπαθειών των ΗΠΑ και ιδιαίτερα του Ανώτατου Συμβούλου για Ενεργειακή Ασφάλεια, Άμος Χοχστάιν (Amos Hochstein)», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Συμφωνία αυτή θα συμβάλει στην ειρήνη και σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία ήδη αντιμετωπίζει σειρά προκλήσεων», υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ.

«Καταδεικνύει ότι η διευθέτηση διαφορών μεταξύ χωρών όσον αφορά την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι δυνατή μόνον μέσω του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου» προσθέτει και επισημαίνει: «Ως εκ τούτου αποτελεί παράδειγμα, το οποίο οφείλουν να ακολουθήσουν όλες οι χώρες της περιοχής».