Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2023
Καθαρός Ουρανός
21.1°C Αθήνα

1 € = $ 1.0547
1 $ = € 0.9481

Άγιον Όρος: Κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Για έξι μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα κηρυχθεί το Άγιο Όρος εξαιτίας της κακοκαιρίας που έπληξε την Αθωνική Πολιτεία με σφοδρότητα και προκάλεσε ζημιές σε υποδομές. Ο επικεφαλής του αυτοτελούς τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Μπάμπης Στεργιάδης ανέφερε ότι η κήρυξη του Αγίου Όρους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα, αφού νωρίτερα υποβληθούν στην Περιφέρεια οι εκθέσεις των μηχανικών.

Με εντολή του υφυπουργού Εσωτερικών Μακεδονίας - Θράκης Θεόδωρου Καράογλου, έγινε αυτοψία από κλιμάκιο μηχανικών του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚΕΔΑΚ).

Το οδικό δίκτυο από Δάφνη προς Καρυές έχει διακοπεί σε τρία σημεία, όπου το οδόστρωμα υποχώρησε και η οδική συγκοινωνία διεξάγεται από παρακαμπτήριους, με μικρά μόνο οχήματα. Ζημίες υπάρχουν και στο οδικό δίκτυο που συνδέει μεταξύ τους ορισμένα μοναστήρια, όπως π.χ. τη μονή Βατοπέδιου και τη μονή Παντοκράτορος, καθώς επίσης και τις Καρυές με τις μονές Χιλανδαρίου, Κοσταμονίτου, Δοχειαρείου και Ζωγράφου, όπου η συγκοινωνία γίνεται από τη θάλασσα, μέσω του λιμανιού της Δάφνης και στη συνέχεια οδικώς από παρακαμπτήριους προς τις Καρυές.

Τα μοναστήρια, που βρίσκονται στη βόρεια πλευρά της Αθωνικής Πολιτείας (Μεγίστης Λαύρας, Ιβήρων, Κουτλουμουσίου, Καρακάλου, Φιλοθέου, Βατοπεδίου κ.α.), λόγω της κακοκαιρίας, αλλά και των περιορισμών κίνησης για την πανδημία, δεν εξυπηρετούνται αυτή την εποχή με θαλάσσια συγκοινωνία. Η συγκοινωνία γίνεται μόνο από παράδρομους και μόνο με μικρά οχήματα, ενώ δεν είναι εφικτή η κίνηση μεγαλύτερων οχημάτων, φορτηγών για προμήθειες και φάρμακα, βυτίων για καύσιμα, κ.α.

Ήδη, μηχανήματα της τεχνικής υπηρεσίας της Ιεράς Κοινότητας έχουν προβεί σε διανοίξεις δρόμων και σε απομακρύνσεις φερτών υλικών από σημεία του οδικού δικτύου, επίσης, έχουν σημειωθεί και κατολισθήσεις και ορισμένοι δρόμοι έχουν κλείσει από φερτά υλικά.

Ζημίες έχουν επισημανθεί και στο δίκτυο ύδρευσης σε ορισμένα κτίρια και καταστήματα στις Καρυές και σε μονές, όπως η Μονή Παντοκράτορος. Καταστροφές από τις ισχυρές βροχοπτώσεις έχουν προκληθεί και στον αρσανά της συγκεκριμένης μονής.

Επιτόπια σύσκεψη, στο πλησιέστερο προς το λιμανάκι της Δάφνης και το πιο μεγάλο από τα τρία ρήγματα του δρόμου που οδηγεί στις Καρυές του Αγίου Όρους, πραγματοποιήθηκε, μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων και μοναχών, με αντικείμενο την αποκατάσταση των ζημιών, οι οποίες προκλήθηκαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Αθανάσιος Μαρτίνος, ο διευθυντής του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς Απόστολος Παπαδάκης, ο Πρωτεπιστάτης Συμεών, ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Κοινότητας Κοσμάς, στελέχη του ΚΕΔΑΚ, εξειδικευμένοι μελετητές και τεχνικοί σύμβουλοι. Ήδη, τοπογράφοι και μηχανικοί εργάζονται στο πεδίο για να προχωρήσουν οι σχετικές μελέτες αποκατάστασης.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθυντής του ΚΕΔΑΚ Απόστολος Παπαδάκης, η οδική συγκοινωνία από τη Δάφνη προς τις Καρυές είναι εφικτή σήμερα από παράδρομους και μόνο για μικρά οχήματα. Για την κίνηση μεγαλύτερων οχημάτων, φορτηγών, κ.α. εκτιμήθηκε ότι θα χρειαστούν, αναλόγως της διαδρομής που θα επιλεγεί, διαδικασίες απομάκρυνσης φερτών υλικών και διαπλατύνσεις σε υπάρχοντες δασικούς δρόμους και χωματόδρομους.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν όλες οι εναλλακτικές προτάσεις για την άμεση αποκατάσταση της οδικής συγκοινωνίας, η οποία προσωρινά θα γίνεται μέσω παρακαμπτηρίων, ενόσω θα προχωρούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών. Αποφασίστηκε, η τεχνική υπηρεσία της Ιεράς Κοινότητας να υποδείξει τις εναλλακτικές οδικές διαδρομές, τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα τους και στη βάση αυτών των στοιχείων η Ιερά Σύναξη να αποφασίσει και να προτείνει, στις υπηρεσίες της πολιτείας, τις προσφορότερες λύσεις.

Σε πρώτη φάση αναμένεται ότι θα ξεκινήσει άμεσα η σύνταξη μιας τεχνικής μελέτης για την επιδιόρθωση των δύο πλησιέστερων σημείων του οδοστρώματος προς τις Καρυές, στο ύψος της στροφής προς τη μονή Βατοπεδίου. Μια δεύτερη μελέτη θα αφορά την αποκατάσταση του πρώτου, πλησιέστερου προς τη Δάφνη και μεγαλύτερου ρήγματος του οδοστρώματος ή εναλλακτικά την παράκαμψη του αν κριθεί απαραίτητο, με νέα χάραξη σε εκείνο το σημείο του δρόμου, καθώς είναι και η πιο εκτεταμένη ζημιά στο οδόστρωμα.

Τα στελέχη του ΚΕΔΑΚ και ο πολιτικός διοικητής αναχώρησαν από το Άγιο Όρος και αναμένονται οι προτάσεις των τεχνικών συμβούλων και των Αγιορειτών για να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών.