Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2022
Διάσπαρτα σύννεφα
14.4°C Αθήνα

1 € = $ 1.0507
1 $ = € 0.9517

Αναβρασμός στο Άγιο Όρος: «Ιερός πόλεμος» στην Ορθόδοξη Εκκλησία (vid)

Αναβρασμός στο Άγιο Όρος: «Ιερός πόλεμος» στην Ορθόδοξη Εκκλησία (vid)

Ιερός Πόλεμος ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο από τη μια και το Πατριαρχείο Μόσχας από την άλλη, με την κόντρα να μεταφέρεται τις τελευταίες ημέρες στο Άγιο Όρος.

Εκεί θα βρίσκεται την ερχόμενη Παρασκευή ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος αναμένεται να δώσει απαντήσεις σε φλέγοντα ζητήματα, τα οποία σχετίζονται με τις κινήσεις και τις θέσεις του Πατριαρχείου Μόσχας τόσο στον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και με την προσπάθεια της Μόσχας να περιορίσει την επιρροή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην παγκόσμια Ορθοδοξία.

“Ρωσική” κατάληψη

Σε αναβρασμό βρίσκεται μεταξύ άλλων η Μονή Εσφιγμένου, μέσα στην οποία έχει καταληφθεί από Ρώσους Ιερείς και πιστούς ένα κτήριο. Έχουν υψώσει μάλιστα τη σημαία της πάλαι ποτέ Ρωσικής Αυτοκρατορίας, μαζί με τον αντίστοιχο θυρεό του εθνοσήμου και την εικόνα του τσάρου. Το ρωσικό Πατριαρχείο προειδοποιεί ότι η αντίδραση θα είναι μεγάλη σε περίπτωση που η Ελληνική Αστυνομία ή οποιοσδήποτε άλλος εκδιώξει τους 127 Ρώσους μοναχούς από τη συγκεκριμένη Μονή του Αγίου Όρους.

Πατριαρχείο Μόσχας

Φοβόμαστε ότι οι Ρώσοι μοναχοί μπορεί να εκδιωχθούν βίαια από το Άγιον Όρος. Αυτό είναι πιθανό να συνδεθεί με την επικείμενη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου στο Άγιο Όρος.

Πάντως ο Ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου, πέραν από τα όσα συμβαίνουν στο Άγιο Όρος, κατηγορεί τη Μόσχα για αλλοπρόσαλλες πράξεις, με φόντο την επίθεση στην Ουκρανία.

Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, Ηγούμενος Μονής Εσφιγμένου
Το που μπορεί να φτάσει ο υπερφίαλος εγωισμός ενός θλιβερού προσώπου που θέλει να λέγεται ηγέτης και πως με την δύναμη των όπλων θέλει να επιβληθεί σε κάποιους άλλους ανθρώπους.

Τελευταία επίσκεψη του Κύριλου στο Άγιο Όρος έγινε τον Μάιο του 2016, παρουσία του Βλαδιμίρ Πούτιν, ο οποίος αναφέρθηκε στην επέτειο των 1000 χρόνων από την εγκατάσταση των πρώτων Ρώσων Μοναχών στη χερσόνησο του Άθω, μιλώντας από Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος στην οποία ζουν εκατοντάδες Ρώσοι Μοναχοί.

Βλαντιμίρ Πούτιν

Θέλω να ευχηθώ πρόοδο στην αδελφότητα σας. Κύριε βοήθα μας. Χριστός Ανέστη.

Με φόντο την Ουκρανία

Το ρήγμα στην Ορθόδοξη εκκλησία έγινε ακόμη πιο βαθύ εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της απόφασης της Ρωσικής Εκκλησίας να στηρίξει τα όσα κάνει η Μόσχα σε στρατιωτικό επίπεδο.

Βεβαίως η σχέση οργής πάει σχεδόν 4 χρόνια πίσω όταν το Οικουμενικό πατριαρχείο παραχώρησε το Αυτοκέφαλο στην Ουκρανική εκκλησία, προκαλώντας την οργίλη αντίδραση του Μόσχας Κυρίλλου, ο οποίος διέκοψε τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο Πατριαρχεία. Ο Βαρθολομαίος απάντησε σε αυτή την εξέλιξη.

Βαρθολομαίος, Οικουμενικός Πατριάρχης

Θύμωσαν και έκοψαν την κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο έβγαλαν το όνομα μου από τα δίπτυχα και δεν με μνημονεύουν θα έλεγα σκασίλα μου.

Εκκλησία Σκοπιων

Στις σχέσεις οργής ανάμεσα στα δύο Πατριαρχεία έρχεται να προστεθεί και το ζήτημα της Εκκλησίας των Σκοπίων η οποία βρίσκεται υπό την Σέρβικη εκκλησία.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, παρά την έντονη αντίδραση της Μόσχας, αναγνώρισε την εκκλησία των Σκοπίων με την ονομασία «εκκλησία Οχρίδας» με τον όρο ότι δεν θα χρησιμοποιείται πουθενά από την τοπική εκκλησία ο όρος Μακεδονία.

Η απόφαση του Βαρθολομαίου προκάλεσε και πάλι την αντίδραση του Κυρίλου.

Πατριαρχείο Μόσχας

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αναγνωρίζει τα αποκλειστικά κανονικά δικαιώματα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη “Βόρεια Μακεδονία” και στο θέμα της Εκκλησίας της Οχρίδας που αναγνωρίστηκε από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Εν τέλη η Σέρβικη εκκλησία αποδέχτηκε την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την εκκλησία των Σκοπίων, παρά τις παρασκηνιακές κινήσεις του Πατριαρχείου Μόσχας, το οποίο προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή του στις Αυτοκέφαλες εκκλησίες των Βαλκανίων.