Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024
Λίγα σύννεφα
9.4°C Αθήνα

1 € = $ 1.0829
1 $ = € 0.9234

Ιερώνυμος: Θα μπορούσε να γίνει δημοψήφισμα για τα ομόφυλα ζευγάρια

arhiepiskopos-ieronimos.jpg

Σάλος επικρατεί για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Ήδη, οι μητροπολίτες αντιδρούν και γι' αυτό προγραμματίστηκε η σύγκληση της Ιεράς Συνόδου την Τρίτη, 23 Ιανουαρίου.

Με την πίεση των μητροπολιτών στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να συνεχίζεται και τους ιεράρχες να λένε δυνατό «όχι» απέναντι στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και κατ' επέκταση την τεκνοθεσία, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος βρέθηκε με δημοσιογράφους στο πλαίσιο επίσκεψής του σε σχολείο της Νέας Μάκρης και ερωτήθηκε μεταξύ άλλων, για το συγκεκριμένο μείζον θέμα, για το οποίο αντιδρά μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διευκρίνισε ότι η συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν για άλλο θέμα και ότι την επίσημη θέση της Εκκλησίας για το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών, θα την ακούσουμε την Τρίτη.

 

Να ξέρουμε τι ζητάμε και γιατί το ζητάμε. Αυτό να καταλάβει ο κόσμος. Τα παιδιά εκείνα, πώς θα ζήσουν σε μια οικογένεια με δύο μπαμπάδες και δύο μαμάδες; Δεν έχουμε δικαίωμα να πούμε ότι δε μας αρέσει αυτό το πράγμα; Η Εκκλησία δε θα πάρει τα όπλα αλλά έχει δικαίωμα να ενημερώσει τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να ρωτηθούν οι πολίτες. Θα μπορούσε να γίνει και ένα δημοψήφισμα».

 

 έκτακτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου και η επιστολή «φωτιά» του μητροπολίτη Νέας Ιωνίας

Έκτακτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης η Ιερά Σύνοδος, ύστερα από πιέσεις δεκάδων μητροπολιτών που εξέφραζαν την αγανάκτησή τους αναφορικά με το επικείμενο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Η Ιερά Σύνοδος, σύμφωνα με τη Δημοκρατία, αναγκάστηκε να οδηγηθεί σε αυτή την κίνηση ύστερα από τις δηλώσεις αρχιερέων - αλλά και την κραυγή αγωνίας των πιστών - που καλούσαν τον Αρχιεπίσκοπο να πάρει θέση επιτέλους σε αυτό το μείζον θέμα που αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Έτσι, η Ιεραρχία θα συγκληθεί την Τρίτη, 23 Ιανουαρίου, και το μόνο θέμα που θα συζητήσουν θα είναι «Εκκλησία και θέσπιση γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου». Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο Αρχιεπίσκοπος το βράδυ της Τετάρτης ήταν σε διαρκή επικοινωνία με σχεδόν το σύνολο των μητροπολιτών, για να αποφασίσουν πώς θα διαχειριστούν το ζήτημα.

Πάντως, όσα έπρεπε να έχει ήδη κάνει η επίσημη Εκκλησία ευτυχώς έπραξαν αυτό το διάστημα μεμονωμένα κάποιοι αρχιερείς. Άξιος ιδιαίτερου επαίνου είναι ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, ο οποίος δεν έμεινε μόνο στις δηλώσεις αλλά έστειλε επιστολή σε όλους τους βουλευτές που εκλέγονται στην περιοχή του, με την οποία τους κάλεσε να εξετάσουν καλά το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Σας παρακαλώ θερμά, μην δώσετε γη και ύδωρ στα αιτήματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Προσπαθήστε να δώσετε λύσεις σε αρκετά από τα αιτήματά τους, επεκτείνοντας το υπάρχον σύμφωνο συμβίωσης και αφήστε την οικογένεια ανέπαφη».

Παράλληλα, εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον των παιδιών, υπογραμμίζοντας «το αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών είναι να μεγαλώνουν και με τα δύο πρότυπα, ήτοι του πατέρα και της μητέρας».