Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2023
Συννεφιά
18.3°C Αθήνα

1 € = $ 1.0908
1 $ = € 0.9168

Κυριακή των Βαΐων: Η «μετά βαΐων και κλάδων» υποδοχή του Χριστού στα Ιεροσόλυμα

κυριακη των βαϊων
Η Κυριακή μετά το Σάββατο του Λαζάρου είναι η Κυριακή των Βαΐων, ημέρα αφιερωμένη στην είσοδο του Ιησού στην Ιερουσαλήμ.

Όπως αναφέρουν οι Ευαγγελιστές, την επόμενη ημέρα της αναστάσεως του Λαζάρου, ο Ιησούς ζήτησε από τους μαθητές του, να του βρουν ένα γαϊδουράκι για να πάει στην Ιερουσαλήμ.

Εκείνες τις ημέρες είχε μαζευτεί πολύς κόσμος στην πόλη, για τον εορτασμό του Εβραϊκού Πάσχα. Το Εβραϊκό Πάσχα ήταν γιορτή που γινόταν σε ανάμνηση της απελευθέρωσης των Εβραίων από τους Αιγύπτιους. Πάνω στο γαϊδουράκι, λοιπόν, εισήλθε ο Ιησούς στην Ιερή Πόλη.

Ο λαός είχε ήδη μάθει για την Ανάσταση του Λαζάρου, αφού η Βηθανία απείχε μόλις 2,5 χιλιόμετρα από την Ιερουσαλήμ. Τόσο το θαύμα στην Βηθανία, όσο και η υπόλοιπη δράση του Ιησού, οδήγησαν τον λαό να τον υποδεχθεί όπως όριζε το εθιμοτυπικό της υποδοχής βασιλέων.

Έστρωσαν κλαδιά (βάγια στα εβραϊκά) φοινίκων στους δρόμους από όπου περνούσε ο Χριστός με το γαϊδουράκι και Τον επευφημούσαν τραγουδώντας «Ωσαννά ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ».

Από τα βάια, πήρε το όνομα της η ημέρα αυτή. Με την είσοδο του Ιησού στην Ιερουσαλήμ ξεκινά το Θείο Δράμα. Επειδή όμως ταυτόχρονα γιορτάζεται η είσοδος του ως Βασιλέας στην Ιερουσαλήμ, η Εκκλησία καλεί τους πιστούς να γιορτάσουν.

Σχετικά με τη νηστεία, οι απόψεις της Εκκλησίας διίστανται. Η γνώμη του Θεόδωρου του Στουδίτη είναι ότι την Κυριακή των Βαΐων τρώμε ψάρι επειδή θεωρείται Δεσποτική εορτή ενώ για τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη μόνο μία ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής επιτρέπεται το ψάρι, την ημέρα του Ευαγγελισμού.

Στις μέρες μας, την Κυριακή των Βαΐων, όλες οι εκκλησίες στολίζονται με βάια κι επειδή στην Ελλάδα φοίνικες δεν υπάρχουν στις περισσότερες περιοχές, για τον στολισμό χρησιμοποιούνται κλαδάκια δάφνης, ιτιάς, ελιάς ή μυρτιάς.

Τα κλαδάκια αυτά, μετά το τέλος της λειτουργίας, μοιράζονται στους πιστούς. Ο λαός μας πιστεύει ότι τα βάια αυτά, έχουν ιαματικές και αποτρεπτικές για το κακό ιδιότητες.

Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, ραίνουν με τα βάια αυτά, τις έγκυες γυναίκες για να γεννήσουν πιο εύκολα. Σε άλλες περιοχές, κρεμούν τα βάια στις πόρτες των σπιτιών σα φυλακτό
Η Κυριακή των Βαΐων είναι η τελευταία Κυριακή της Σαρακοστής και ταυτόχρονα η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα είναι τελικά η είσοδος του στο μαρτύριο της επίγειας ζωής Του.

Την επομένη της εισόδου στα Ιεροσόλυμα, ο Ιησούς πηγαίνει στο Ναό όπου οργισμένος θα διώξει τους εμπόρους από τον Οίκο του Κυρίου. Σε λίγες ημέρες, θα μαρτυρήσει και θα θανατωθεί στο σταυρό, για να θανατώσει το θάνατο και να χαρίσει τη ζωή.