Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2022
Καθαρός Ουρανός
25°C Αθήνα

1 € = $ 0.9537
1 $ = € 1.0485

Νέα Υόρκη: Αναστολή της προ δύο ετών «Αναστολής» του Καταστατικού της Αρχιεπισκοπής

ελπιδοφορος
Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος αποφάσισε εχθές, 15 Ιουνίου, να δώσει τέλος στην προ δύο ετών απόφασή της 8ης Οκτωβρίου 2020 για την αναστολή του Καταστατικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και να ζητήσει από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου την επαναφορά του Καταστατικού και την πάραυτα εφαρμογή του.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου

Συνήλθε σήμερα, 15 Ἰουνίου 2022, σε τηλεδιάσκεψη η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής μετά από πρόσκληση του Σεβ. κ. Ελπιδοφόρου, για να θεωρήσει τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τη ζωή της Εκκλησίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε την Σύνοδο για την πρόσφατη προσκυνηματική του επίσκεψη στο Φανάρι και για τις συνεργασίες που είχε τόσο με την Α. Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη, όσο και με την Συνοδική Επιτροπή επί των εν τω Εξωτερικώ Επαρχιών του Θρόνου. Κατά τις συνεργασίες αυτές διαπιστώθηκε ότι λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών εξ αιτίας της πανδημίας και άλλων παραγόντων, εβράδυνε η εκκίνηση της διαδικασίας αναθεωρήσεως του Συντάγματος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής, με αποτέλεσμα να μη υπάρχει συγκεκριμένη πρόοδος στο θέμα αυτό, που θα μπορούσε να παρουσιαστεί προς διαβούλευση τόσο στην επικείμενη συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, όσο και στην επί θύραις Κληρικολαϊκή Συνέλευση. Τούτο πρακτικώς σημαίνει ότι η οριστική διευθέτηση του θέματος θα γίνει, Θεού θέλοντος, κατά την Κληρικολαϊκή Συνέλευση του έτους 2024. Επειδή, όμως, η ισχύς του Συντάγματος της Ι. Αρχιεπισκοπής έχει τεθεί σε αναστολή με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου από της 8ης Οκτωβρίου 2020, τούτο σημαίνει ότι ο συνολικός χρόνος διαρκείας της αναστολής του Συντάγματος θα είναι μία σχεδόν τετραετία. Παρά το γεγονός ότι, όπως επανειλημμένα έχει αποφασίσει και ανακοινώσει η Ι. Επαρχιακή Σύνοδος, το Σύνταγμα στην πράξη τηρείται ούτως ή άλλως, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος εισηγήθηκε στην Επαρχιακή Σύνοδο να εκφρασθεί η παράκληση της Αρχιεπισκοπής προς την Μητέρα Εκκλησία, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για το Σύνταγμα, να αρθεί το καθεστώς της αναστολής και να επανέλθει και επισήμως σε ισχύ το τωρινό Σύνταγμα.

Η Ι. Επαρχιακή Σύνοδος ομοφώνως αποδέχθηκε την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου και αποφασίστηκε η αποστολή αυθημερόν σχετικού αιτήματος προς την Α. Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο, υπό το ως άνω πνεύμα.

Τέλος, με αισθήματα χαράς και ευγνωμοσύνης προς την Μητέρα Εκκλησία ενημερώθηκε η Ι. Επαρχιακή Σύνοδος περί: α) της εγκρίσεως του ενημερωμένου καταλόγου των προς αρχιερατείαν εκλογίμων της Ι. Αρχιεπισκοπής, και β) της σημερινής εκλογής του επικεφαλής του Σλαβικού Ορθοδόξου Βικαριάτου Αρχιμ. Αλεξάνδρου Belya εις επίσκοπον υπό τον τίτλον της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης επισκοπής Νικοπόλεως, του οποίου η χειροτονία θα γίνει το Σάββατο 30 Ιουλίου στον Ιερό Ναό της Αγίας Ματρώνας στο Dania Beach Φλώριδας.

Εκ της Αρχιγραμματείας της Ι. Επαρχιακής Συνόδου