Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022
Καθαρός Ουρανός
0°C Αθήνα

1 € = $ 1.1331
1 $ = € 0.8825

Κουραμπιέδες ή μελομακάρονα; Το αιώνιο χριστουγεννιάτικο δίλημμα

593197f4-52f5-4072-b0d4-9a46c60df40a.jpg

Οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα είναι τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων, ποιο από τα δυο όμως κερδίζει την προτίμηση των καταναλωτών;

 

Όπως σχολιάζει ο ζαχαροπλάστης Δημήτρης Βάρσος στο Open TV, περισσότερη ζήτηση έχουν οι κουραμπιέδες, αν και τα δύο γλυκά είναι εξίσου αγαπητά στους καταναλωτές την περίοδο των Χριστουγέννων.

Πόσες θερμίδες έχουν;

Ένας κανονικού μεγέθους κουραμπιές «κουβαλά» περίπου 150 με 160 θερμίδες. Επιπλέον, το συγκεκριμένο γλύκισμα έχει κατά μέσο όρο 11,7 mg χοληστερόλης και αρκετά κορεσμένα λιπαρά από το βούτυρο. Αν όμως αντικαταστήσουμε ένα μέρος του βουτύρου με ελαιόλαδο, τότε αυξάνεται η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι η παραδοσιακή ζύμη του κουραμπιέ γίνεται με βούτυρο, αλεύρι και ζάχαρη, ενώ σε γενικές γραμμές, ισχύει ο άγραφος κανόνας ότι όσο πιο απλή η συνταγή, τόσο πιο «διαιτητικό» -κι εν τέλει, υγιεινό- θα είναι το αποτέλεσμα.

 

Ένα μελομακάρονο κανονικού μεγέθους έχει 200 περίπου θερμίδες. Η παραδοσιακή συνταγή για τα μελομακάρονα περιέχει αλεύρι, λάδι, ζάχαρη και χυμό πορτοκαλιού, μέλι, καρύδια και κανέλα για το μέλωμα. Τα μελομακάρονα θεωρούνται πιο υγιεινά από τους κουραμπιέδες αφού δεν περιέχουν κορεσμένα λιπίδια.

Επιπλέον, η συνταγή τους μας προσφέρει τη δυνατότητα να μειώσουμε θερμίδες ελαττώνοντας την ποσότητα της ζάχαρης και του μελιού για το σιρόπι. Επίσης, θα είναι λιγότερα παχυντικά αν μειώσουμε τα καρύδια με τα οποία τα πασπαλίζουμε. Από την άλλη πλευρά, το μέλι, τα καρύδια και η κανέλα περιέχουν όλα σημαντικά αντιοξειδωτικά στοιχεία, υγιεινά λιπαρά (τα καρύδια) και ποικιλία βιταμινών και μετάλλων.

Παρότι έχει ελαφρώς περισσότερες θερμίδες, το μελομακάρονο θεωρείται πιο υγιεινή επιλογή αφού έχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη.