Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024

Επιστήμη & Τεχνολογία

vasilis datis

 

Ο μικρός Βασίλης Ντάτης κατέπληξε τους πάντες και εύλογα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο Έλληνας «Αϊνστάιν» αφού κατάφερε να αποσπάσει μετάλλιο στην παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην ηλικία των μόλις 11 ετών.

eklipsi oliki

Τη Δευτέρα 8 Απριλίου, ο ουρανός θα σκοτεινιάσει και θα μοιάζει σαν να έρχεται το ξημέρωμα ή το σούρουπο. Το φαινόμενο της ολικής έκλειψης Ηλίου σημειώνεται όταν η Σελήνη περνά ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, εμποδίζοντας εντελώς την όψη του Ήλιου. 

musk elon

Μετά τη μήνυση του Έλον Μασκ κατά του ChatGPT, την περασμένη εβδομάδα, με την οποία την κατηγορούσε ότι κυνηγά το κέρδος και ξεφεύγει από την αποστολή της, τώρα η ΟpenAI περνάει στην αντεπίθεση δημοσιοποιώντας τα mails με τον εκκεντρικό κροίσο τα οποία δείχνουν πως ο ίδιος ζητούσε από την ΟpenAI να βγάζει απίστευτα χρήματα ώστε να χρηματοδοτεί τα φιλόδοξα σχέδια του.

 intuitive machines moon landing

«Σήμερα, για πρώτη φορά σε περισσότερο από μισό αιώνα, οι ΗΠΑ επέστρεψαν στη Σελήνη», δήλωσε σε βίντεο ο διαχειριστής της NASA, Μπιλ Νέλσον, καθώς ο Οδυσσέας - το πρώτο διαστημικό σκάφος ιδιωτικής εταιρίας - προσεληνώθηκε στη Σελήνη τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας).

ai.jpg

Όλο και περισσότερο αναπτύσσονται τα συστήματα μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης. Αν και οι εικονικοί βοηθοί διευκολύνουν την καθημερινότητα παράλληλα εγκυμονούν κινδύνους απειλώντας την ιδιωτικότητα του ατόμου.

 sofia

Στην Αθήνα βρέθηκε η Σοφία, το πιο διάσημο εξελιγμένο ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης του κόσμου και δεν παρέλειψε να φωτογραφηθεί με φόντο την Ακρόπολη.

facebook.jpg

Είκοσι χρόνια μετά την κυκλοφορία του, ο «γίγαντας» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Facebook συνεχίζει να προελαύνει αφού έξοστράκισε πρώιμους ανταγωνιστές όπως το MySpace και το Friendster και δημιούργησε το δικό του ξεχωριστό χώρο στο αναπτυσσόμενο τοπίο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

LaserHellasSat52.jpg

Βρισκόμαστε στο 2028 και δύο σημεία πάνω στη Γη με απόσταση χιλιάδες χιλιόμετρα ανάμεσα, πρέπει να "μιλήσουν" μεταξύ τους. Εκείνη τη στιγμή ένας δορυφόρος στα 36.000 χιλιόμετρα μακριά από την επιφάνεια στις 39° ανατολικά στον ουρανό λαμβάνει εντολή από Έλληνες και Κύπριους χειριστές.

Screenshot_2023-12-04_at_18.55.59.png

Την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023, στο γραφείο του Προέδρου του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής (ΤΜΒΣΠ), Καθ. Γ. Πρινιωτάκη, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ερευνητικού Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Αυτοματισμού, Τηλεματικής και Κυβερνοφυσικών Συστημάτων (ΕΗΑΤΚΣ), από τον Διευθυντή του Καθ. Δ. Κάντζο, και του διαπρεπούς επιστήμονα, ερευνητή κι εφευρέτη κ. Πέτρου Ζωγράφου (hellagen.gr).