Ο Σαμ Άλτμαν, εφευρέτης του ChatGPT και διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, παρουσίασε ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ το φαινόμενο της Τεχνητής Νοημοσύνης και των ενδεχόμενων κινδύνων που εγκυμονεί σε διάφορους τομείς της κοινωνικής μας ζωής, προειδοποιώντας πως "Αν τα πράγματα πάνε στραβά, θα πάνε πολύ στραβά" και πως "Αν η Τεχνητή Νοημοσύνη πάρει τον λάθος δρόμο, τότε ‘τη βάψαμε’ όλοι μας".
«Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους μου» είπε χαρακτηριστικά ο εφευρέτης του ChatGPT, Σαμ Άλτμαν, απευθυνόμενος σε ειδική υποεπιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου «είναι μήπως η συγκεκριμένη τεχνολογία προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην κοινωνία».
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, της νεοφυούς εταιρείας από το Σαν Φρανσίσκο στην οποίαν ανήκει το ChatGPT, έκρουσε όσο πιο δυνατά μπορούσε έναν μεγάλο κώδωνα κινδύνου: «Αν η Τεχνητή Νοημοσύνη πάρει τον λάθος δρόμο, τότε ‘τη βάψαμε’ όλοι μας. Πρέπει να δράσουμε από κοινού με την κυβέρνηση ώστε να προλάβουμε αυτό το ενδεχόμενο».
"Είναι σημαντικό η πιο ισχυρή τεχνητή νοημοσύνη να αναπτυχθεί με δημοκρατικές αξίες", εκτίμησε ο νεαρός επιχειρηματίας, "που σημαίνει ότι η ηγεσία των ΗΠΑ είναι καθοριστική", δήλωσε κατά την ακρόασή του από την επιτροπή του Κογκρέσου στην οποία εμφανίστηκε πρώτη φορά.
Η διάθεση του ChatGPT στο Διαδίκτυο τον Νοέμβριο πολλαπλασίασε το ενδιαφέρον του κοινού αλλά και των επιχειρήσεων, για τη λεγόμενη παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, δηλαδή την τεχνολογία που είναι ικανή να δημιουργεί περιεχόμενο, κείμενο, εικόνες, ήχους ή βίντεο, αφού αντλήσει υλικό από τεράστιες βάσεις δεδομένων.
Πολλοί ανησυχούν για τις δυνητικές συνέπειες της παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης σε μια σειρά επαγγελμάτων, με πιθανές μαζικές καταργήσεις θέσεων εργασίας αλλά και ευρύτερα σε όλη την κοινωνία.
"Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σχεδόν όλες τις πλευρές της ζωής μας, αλλά προκαλεί και σοβαρούς κινδύνους", παραδέχθηκε ο Σαμ Άλτμαν, κατά τη διάρκεια της ακρόασης του από την υποεπιτροπή της Γερουσίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την τεχνολογία και του δικαίου.