Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024

Το σχέδιο της NASA για τις πτήσεις drone στις πόλεις του μέλλοντος

carsssss.jpg

Το όραμα του DRF δεν θα περιορίζεται αποκλειστικά στα drones, στη θεωρία θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμα και για μεγάλα αεροπλάνα σε μεγάλα ύψη.

 

Ας πούμε πως κάποια στιγμή αισθανθείτε την ανάγκη να πάτε σε ένα μέρος που έχει ηλιοφάνεια και να καθίσετε κάτω από τον ήλιο για να διαβάσετε ένα βιβλίο ή απλά να πιείτε κάποια κοκτέιλ. Αυτό, που θα κάνατε, πρώτα από όλα, θα ήταν να τσεκάρετε τον καιρό των αγαπημένων σας περιοχών στο smartphone σας για να δείτε την πρόγνωση των επόμενων ωρών.

Σε περίπτωση που ο καιρός στην περιοχή που θέλετε να πάτε είναι άστατος για λίγες ώρες, θα κάνετε κάποια άλλη δραστηριότητα, μέχρι να αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες προς το καλύτερο και να βγει πάλι ο ήλιος, ώστε να είστε εκεί την κατάλληλη στιγμή.

Στην ουσία, αναζητήσατε πληροφορίες, τις συλλέξατε, αποφασίσατε τι σημαίνουν, «ζυγίσατε» τις επιλογές σας και, εν τέλει, πήρατε την τελική σας απόφαση. Τα δεδομένα που χρειαστήκατε ήταν διαθέσιμα και εσείς κάνατε όλο τον συλλογισμό.

Αλλά πως θα ήταν εάν είχατε μία συσκευή που θα έκανε όλη αυτήν τη διαδικασία για εσάς, να σας ενημερώνει στην περίπτωση που υπάρχει κάποιο ζήτημα που απαιτεί την προσοχή σας; Και σκεφτείτε το ενδεχόμενο, «εσείς» να μην είστε εσείς, αλλά ένα ιπτάμενο drone μεταφοράς φορτίου που πετάει προς ένα αστικό κέντρο!

Το Data and Reasoning Fabric της NASA

Αυτή η δυνατότητα που περιγράψαμε πιο πάνω, είναι η γενικότερη ιδέα πίσω από το project DRF της NASA.

Το Data and Reasoning Fabric είναι ένα project που επεξεργάζεται η NASA και το οποίο εξετάζει την πιθανότητα δημιουργίας μίας εξελιγμένης υποδομής πληροφοριών που θα έχει την ικανότητα να συνδέει και να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες στα αυτόνομα οχήματα σε πραγματικό χρόνο.

Τα θεμέλια της «έξυπνης» πόλης του μέλλοντος

Για παράδειγμα, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, ένα αυτόνομο, ιπτάμενο drone θα μεταφέρει προϊόντα, θα μεταφέρει ανθρώπους από το ένα μέρος στο άλλο, ίσως να βοηθάει στον εντοπισμό πυρκαγιών και να κάνει και τόσα άλλα πράγματα που προς το παρόν ούτε να φανταστούμε δεν μπορούμε.

Για να μπορεί να ολοκληρώνει επιτυχώς και με ασφάλεια αυτές τις πτήσεις, το drone θα πρέπει να βασίζεται σε αυτήν τη νέα δυνατότητα, δηλαδή να μπορεί να λαμβάνει σημαντικές πληροφορίες κατά τη διάρκεια της πτήσης του, όπως πχ έκτακτες αλλαγές στις καιρικές συνθήκες, οι οποίες θα μπορούσαν να δυσχεράνουν την πτήση του, δίνοντας την επιλογή να αλλάξει την πορεία του.

Για να μπορέσουν να δώσουν σε αυτά τα eVTOL όλες αυτές τις χρήσιμες πληροφορίες, οι καινοτόμοι αεροναυπηγοί της NASA πειραματίζονται με αυτό που αποκαλούν «Κόμβοι Άκρων».

⇒ H General Motors σχεδιάζει αυτόνομο ηλεκτρικό όχημα για τους αστροναύτες στη Σελήνη

Οι «Κόμβοι Άκρων» είναι συσκευές, όπως είναι τα γνωστά μας router, οι οποίες θα είναι μέρος ενός μεγαλύτερου «πλέγματος» συνδεδεμένων υπολογιστών που θα στέλνουν ακριβείς πληροφορίες που έχουν να κάνουν με την εναέρια κυκλοφορία του κάθε drone σε πραγματικό χρόνο, όπου και να βρίσκονται!

Αυτή η υποδομή θα αποτελέσει αυτό που κάποιοι αποκαλούν «έξυπνη» πόλη του μέλλοντος.

Το βασικό στοιχείο αυτού του νέου project της NASA είναι οι «Κόμβοι Άκρων», οι οποίοι θα συνεισφέρουν σημαντικά στο όραμα του DRF. Το έργο αυτών των «κόμβων» δεν θα είναι μόνο η μεταφορά των δεδομένων, αλλά και η ανάλυσή τους. Αυτός είναι και ο γενικότερος «συλλογισμός» πίσω από το Data and Reasoning Fabric.

Οι «Κόμβοι Άκρων» θα λειτουργούν αυτόματα. Θα έχουν πρόσβαση σε δεδομένα, θα τα μεταφράζουν σε χρήσιμες πληροφορίες και θα ενημερώνουν τα drone. Ο κοντινότερος «Κόμβος Άκρων» θα στέλνει στο αυτόνομο, ιπτάμενο όχημα συγκεκριμένες πληροφορίες για την πτήση του και οδηγίες που αφορούν στην «έξυπνη» πόλη.

Από πού θα συλλέγονται τα δεδομένα;

Ένα ερώτημα που προκύπτει, είναι το από πού θα συλλέγονται όλα αυτά τα δεδομένα και με ποιο τρόπο θα είναι προσβάσιμα.

Το DRF οραματίζεται μία ψηφιακή «αγορά» στην οποία διάφοροι πάροχοι, όπως πχ υπηρεσίες πρόγνωσης του καιρού, υπηρεσίες χαρτών, εταιρείες ερευνών, υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας και άλλες θα προσφέρουν τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους στις εταιρείες που θα χρησιμοποιούν τα drones, μέσω ψηφιακών συμφωνιών.

Ως αντάλλαγμα, οι εταιρείες που θα χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες, θα μοιράζονται με τη σειρά τους τα δεδομένα που έχουν συλλέξει από τις πτήσεις των drone τους.

Για παράδειγμα, ένα drone που κάνει μεταφορές προϊόντων λαμβάνει εντολή να κάνει μία παράδοση σε μία περιοχή στο κέντρο μία μεγάλης πόλης. Συνδέεται στο Data and Reasoning Fabric.

Ο κοντινότερος «Κόμβος Άκρων» παρέχει στο drone πληροφορίες για τον καιρό στην περιοχή, έναν ακριβή χάρτη της περιοχής από τις αρμόδιες Αρχές, καθώς και τις πιθανές κοντινές πτήσεις άλλων εναέριων οχημάτων, προς αποφυγή σύγκρουσης, τις οποίες θα τις έχει προσφέρει η τοπική υπηρεσία εναέριας κυκλοφορίας.

Όλες αυτές οι πληροφορίες θα έχουν συλλεχθεί από τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων της αγοράς.

Λαμβάνοντας τις πληροφορίες, το drone θα αντιλαμβάνεται εάν ο καιρός είναι καλός ή όχι, ένα θα πρέπει να πετάξει ψηλότερα ή χαμηλότερα από το σύνηθες ύψος πτήσης, λόγω πιθανής πυκνής εναέριας κυκλοφορίας στην περιοχή και πολλά άλλα.

Επιπλέον, το drone θα μαθαίνει να αποφεύγει τυχαία εμπόδια, ενώ κάθε νέα πληροφορία θα την μεταφέρει στο σύστημα και θα μπορεί να την χρησιμοποιεί άλλο drone που θα πετάει στην περιοχή την ίδια στιγμή ή αργότερα.

Εάν όλα λειτουργήσουν σωστά με την εκτέλεση του DRF τα drones θα έχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να εκτελέσουν την πιο ασφαλή και οικονομικότερη διαδρομή, με τη λιγότερο απαιτούμενη ανθρώπινη παρουσία.

Το όραμα του DRF δεν θα περιορίζεται αποκλειστικά στα drones, στη θεωρία θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμα και για μεγάλα αεροπλάνα σε μεγάλα ύψη.

Πηγή: carselectric.gr