Παρασκευή, 24 Μαϊος 2024

Ολική έκλειψη ηλίου στις 8 Απριλίου: Τι σημαίνει και πού θα είναι ορατή 

eklipsi oliki

Τη Δευτέρα 8 Απριλίου, ο ουρανός θα σκοτεινιάσει και θα μοιάζει σαν να έρχεται το ξημέρωμα ή το σούρουπο. Το φαινόμενο της ολικής έκλειψης Ηλίου σημειώνεται όταν η Σελήνη περνά ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, εμποδίζοντας εντελώς την όψη του Ήλιου. 

HDN Newsroom

Φέτος, θα σημειωθεί στις 8 Απριλίου και χαρακτηρίζεται ως το σημαντικότερο αστρονομικό γεγονός του 2024.

Η ολική έκλειψη Ηλίου θα είναι ορατή σε όλη τη Βόρεια Αμερική, ενώ στη «διαδρομή» της θα περάσει πάνω από Μεξικό, Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδά. 

Η θέαση αυτού του φαινομένου χρειάζεται μεγάλη προσοχή και πρέπει όλες και όλοι να φορέσουν ειδικά γυαλιά ηλίου. Η ολική έκλειψη ηλίου διαθέτει πολλαπλά μοναδικά στάδια, καθώς προχωρά η έκλειψη, σύμφωνα με τη NASA.

Τα στάδια της ολικής έκλειψης Ηλίου

Μερική έκλειψη: Καθώς η Σελήνη περνά ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, στην αρχή δεν καλύπτει πλήρως τον Ήλιο. Ο Ήλιος φαίνεται να έχει σχήμα μισοφέγγαρου.

Ζώνες σκιών: Οι ζώνες σκιών κινούνται γρήγορα, μακριές, σκοτεινές ζώνες που χωρίζονται από λευκά κενά που φαίνονται στις πλευρές των κτιρίων ή στο έδαφος λίγο πριν και μετά το σύνολο, αν και μπορεί να είναι πολύ αμυδρές και δύσκολο να φωτογραφηθούν.

Baily's Beads: Καθώς η Σελήνη συνεχίζει να κινείται κατά μήκος του Ήλιου, πολλά σημεία φωτός λάμπουν γύρω από τις άκρες της Σελήνης. Γνωστές ως Baily's Beads, αυτές είναι ακτίνες φωτός από τον Ήλιο που διασχίζουν τις κοιλάδες κατά μήκος του ορίζοντα της Σελήνης

Διαμαντένιο Δαχτυλίδι: Οι Χάντρες του Μπέιλι θα αρχίσουν να εξαφανίζονται μέχρι που τελικά θα παραμείνει μόνο ένα φωτεινό σημείο κατά μήκος της άκρης της σκιάς της Σελήνης. Αυτό το φωτεινό σημείο μοιάζει με το διαμάντι σε ένα γιγάντιο διαμαντένιο δαχτυλίδι που σχηματίζεται από την υπόλοιπη ατμόσφαιρα του Ήλιου.

Ολότητα: Ολότητα είναι όταν η Σελήνη μπλοκάρει εντελώς τη φωτεινή όψη του Ήλιου. Αυτό είναι το μόνο στάδιο της έκλειψης που μπορείτε να δείτε με γυμνό μάτι. Αυτό το στάδιο μπορεί επίσης να αποκαλύψει τη χρωμόσφαιρα (μια περιοχή της ηλιακής ατμόσφαιρας, που εμφανίζεται ως ο λεπτός κύκλος του ροζ γύρω από τη Σελήνη) και το στέμμα (η εξωτερική ηλιακή ατμόσφαιρα, που εμφανίζεται ως ρεύματα λευκού φωτός).

Η ολική ηλιακή έκλειψη θα είναι πλήρως ορατή μόνο στη Bόρεια Αμερική καθώς θα δημιουργηθεί ένας διάδρομος από το Μεξικό προς τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Η μέγιστη διάρκεια της έκλειψης θα είναι σχεδόν 4,30 λεπτά στο Μεξικό και το μέγιστο πλάτος του μονοπατιού της ολικότητας θα είναι 198 χιλιόμετρα.

Η έκλειψη θα ξεκινήσει από τον Ειρηνικό, θα περάσει στο Μεξικό και στη συνέχεια θα διασχίσει το Τέξας σε μια βορειοανατολική πορεία μέσω 15 Πολιτειών, προτού κατευθυνθεί πάνω από τον Καναδά και τον Βόρειο Ατλαντικό.

Η τελευταία φορά που η ολική έκλειψη διέσχισε τις ΗΠΑ ήταν το 2019. Όμως πρόκειται για την πρώτη έκλειψη που θα είναι ορατή στον Καναδά από το 1979 και η πρώτη για το Μεξικό από το 1991.

«Μια ολική ηλιακή έκλειψη συμβαίνει, συνήθως περίπου δύο φορές το χρόνο κάπου στον κόσμο. Είναι συνέπεια του γεγονότος ότι το φεγγάρι βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, τη Γη. Έτσι, συνήθως δύο φορές το χρόνο το φεγγάρι έρχεται ακριβώς ανάμεσα στον ήλιο και τη Γη, αποκλείοντας μέρος ή όλο το φως του. Και στις 8 Απριλίου, αυτό που μερικοί πολύ τυχεροί άνθρωποι θα μπορέσουν να δουν σε διάφορα μέρη του κόσμου είναι μια ολική έκλειψη ηλίου», εξηγεί ο αστρονόμος στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς, Τζέικ Φόστερ.

Στην Ευρώπη η έκλειψη θα είναι ορατή μερικώς κατά τη δύση του ηλίου σε περιοχές της Ισλανδίας, της Ιρλανδίας, της Βρετανίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Η ολική έκλειψη ηλίου θα είναι ορατή στην ακτή του Ειρηνικού στο Μεξικό το πρωί της 8ης Απριλίου (τοπική ώρα ΗΠΑ), θα «διασχίσει» τις ΗΠΑ από το Τέξας προς στο Μέιν και θα φαίνεται καλύτερα στις ανατολικές ακτές του Καναδά το απόγευμα. Το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Βόρειας Αμερικής θα δει μερική έκλειψη, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες. Στη Νέα Υόρκη και στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, ο ήλιος θα καλυφθεί πλήρως λίγο πριν τις 15.30 τοπική ώρα (22.30 ώρα Ελλάδας).