Σάββατο, 18 Μαϊος 2024
Σπασμένα σύννεφα
15°C Αθήνα

Τι συμβουλεύει ο Έλον Μασκ τα παιδιά του για την καριέρα τους στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

 Elon Musk AI
 
Ο Έλον Μασκ είναι ένας από τους πιο πετυχημένους και πρωτοπόρους επιχειρηματίες του κόσμου, δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη και με μια προσωπικότητα που άλλοι την λατρεύουν και άλλοι τη μισούν. Σε μία μεγάλη συνέντευξη που έδωσε ο εκκεντρικός κροίσος στο CNBC μίλησε για τα πάντα, από την Tesla, τη Space X και το Twitter, έως τα δαπανηρά “τιτιβίσματά” του, την Κίνα, τις γεωπολιτικές εντάσεις και το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ. Στο τέλος, ο Μασκ δέχθηκε μία τελευταία ερώτηση που αφορούσε τον ρόλο του ως πατέρας. Τι συμβουλή θα έδινε, λοιπόν, στα παιδιά του ο  Έλον Μασκ σχετικά με το επαγγελματικό μονοπάτι που θέλουν να ακολουθήσουν, δεδομένων των ραγδαίων εξελίξεων στο πεδίο της ΑΙ;
 
Παρά τις καινοτόμες ιδέες του που φτάνουν μέχρι τον Άρη, ο Μασκ εξέφρασε σοβαρότατες ανησυχίες για τη χρήση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και τον αντίκτυπο που θα έχει στη ζωή μας. 
 
Ύστερα από μία αξιοσημείωτη παύση, όταν ρωτήθηκε για τη συμβουλή καριέρας που θα έδινε στα παιδιά του στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, είπε: «Λοιπόν, είναι πραγματικά δύσκολη ερώτηση να απαντήσει κανείς. Φαντάζομαι θα τους έλεγα απλά να ακολουθήσουν την καρδιά τους ως προς το τι βρίσκουν ενδιαφέρον να κάνουν, τι τους γεμίζει. Και να προσπαθούν να είναι όσο το δυνατόν πιο χρήσιμοι στην υπόλοιπη κοινωνία».
 
Όπως εξήγησε: «Σε μία εποχή στην οποία η AI θα μπορεί να κάνει τη δουλειά σου καλύτερα από εσένα, θα είναι δύσκολο να βρει κανείς σκοπό εκπλήρωσης και νόημα στη ζωή».
 
Αυτό θα σήμαινε, είπε, ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει φτάσει σε επίπεδα “τζίνι”, θα μπορεί δηλαδή να κάνει ό,τι και εάν της ζητήσεις.
 
«Αν το σκεφτώ πολύ βαθιά, ειλικρινά μπορεί να είναι απογοητευτικό και αποθαρρυντικό, γιατί έχω ρίξει πολύ αίμα, ιδρώτα και δάκρυα στο να χτίσω τις εταιρείες μου», σημείωσε. Συνέχισε λέγοντας ότι ο ίδιος μερικές φορές αμφισβητεί τον τρόπο με τον οποίο έχει επιλέξει να ζει και να εργάζεται, δηλαδή αναρωτιέται αν αξίζει να θυσιάζει χρόνο που θα μπορούσε να περάσει με οικογένεια και φίλους όταν είναι αντιμέτωπος με την προοπτική η ΑΙ να αντικαταστήσει πολλά από αυτά που κάνουν οι άνθρωποι. «Πρέπει αλήθεια να τα κάνω όλα αυτά; Γιατί αν θυσιάζω χρόνο που θα είχα με φίλους και οικογένεια, όταν η ΑΙ θα έρθει και θα μπορεί να κάνει ό,τι εγώ; Έχει νοήμα; Δεν ξέρω» είπε χαρακτηριστικά.
 
«Έως έναν βαθμό έχω μία σκόπιμη δυσπιστία προκειμένου να διατηρώ το κίνητρό μου» κατέληξε.